Жінки та чоловіки на ринку праці Польщі

1129
Facebook Twitter
Жінки та чоловіки на ринку праці Польщі

Які тенденції зараз присутні у цьому плані, а також чи дійсно так багато чоловіків в європейських країнах мають на аналогічних позиціях більшу зарплату, ніж жінки? Відповіді Ви зможете знайти у статті.

На даний час у Республіці Польща, якій часто віддають перевагу у плані професійного розвитку українці та інші іноземні громадяни, маємо все ще великий відсоток чоловіків на ринку праці, котрі статистично отримують більшу винагороду. Проте, жінки представляють частку, котра зростає, у чисельності працівників у Польщі. Такі висновки отримані з циклічного звіту «Жінки та чоловіки на ринку праці», опублікованого Центральним статистичним управлінням (ЦСУ) (дані для статті взяті з останнього доступного видання 2019 року). Як вказується у дослідженні — у 1950 році близько 31% жінок перебували на ринку праці РП, на початку 70-х років — понад 40%, а після 2014 року — близько 49%. Які тенденції зараз присутні у цьому плані, а також чи дійсно так багато чоловіків в європейських країнах мають на аналогічних позиціях більшу зарплату, ніж жінки? Відповіді Ви зможете знайти у статті.

Ситуація з рівнем безробіття у Польщі

Рівень безробіття (загальний), розрахований на основі BAEL (Обстеження робочої сили) серед чоловіків, знизився у 2011-18 роках з 8,8% до 4,4%, тоді як у жінок це падіння склало 6,2% (з 10, 8% до 4,6%). Попри це, у 2018 році число жінок, зареєстрованих у бюро з працевлаштування, було вище, ніж число чоловіків на 109 000 осіб. В обох групах найнижчий рівень безробіття був серед осіб з вищою освітою, а найвищий рівень — досягнутий в осіб з низьким рівнем середньої, початкової або неповної початкової освіти. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що молоді люди, які мають кваліфікацію, але тільки виходять на ринок праці та не мають професійного досвіду, все ж відчувають проблеми з пошуком роботи та не можуть компенсувати це освітою. У цьому випадку щоб випередити подібний результат, варто отримати перший досвід роботи ще під час навчання. На сьогодні, це не складає труднощів, оскільки можна не тільки знайти програму стажування з гарною стипендією, а й підробіток за фахом (у суміжному напрямку) або в іншій області, але котрий дозволяє отримати додаткові компетенції, м'які навички та розширити мережу корисних контактів.

Варто додати, що молоді жінки на ринку праці у віці від 25 до 29 років та старше 55 років є єдиними віковими групами, в яких рівень безробіття нижче, ніж серед чоловіків, як написано у звіті ЦСУ.

Жінки на польському ринку праці

Число чоловіків, котрі працюють, у 2018 році становило 8,8 мільйона, а жінок — 6,8 мільйона. За аналізований у доповіді період число працюючих жінок працездатного віку зменшилося на 79 000, а серед чоловіків збільшилося на 90 000. Приблизно 45% працюючих жінок мають вищу освіту, а серед чоловіків найбільше на ринку праці — люди з базовою освітою (31,5%).

Жінки переважають у професійних групах, таких як працівники сфери обслуговування та торгівлі, фахівці, прості працівники та офісні співробітники. У свою чергу, найбільша чоловіча перевага є серед промислових робітників та ремісників, а також операторів та збиральників машин та пристроїв.

Варто зауважити, що в останні кілька років жінки все активніше прориваються на ринок ІТ. Це пов'язано з тим, що більшу частину професійних IT-завдань можна виконувати з дому, а це, у свою чергу, відкриває можливість ідеального поєднання домашніх та професійних обов'язків.

Підсумовуючи, зауважимо, що коли справа доходить до винагороди, чоловіки все ще заробляють краще у Польщі. За даними центрального статистичного управління, 26% жінок отримують менше, ніж чоловіки в аналогічних групах. Проте, вже зараз ситуація повільно, але впевнено змінюється.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини