Технікуми Польщі: "+" та "-"

12594
Facebook Twitter
Технікуми Польщі: "+" та "-"

Навчання в Польщі дає змогу студентам здобути досвід освіти в ЄС, що позитивно відобразиться на їхній кар'єрі. Вступ до технікумів Польщі має як плюси, так і мінуси. Перед ухваленням рішення студентам рекомендується зважити всі аспекти.

Чому серед українських учнів стали популярними польські технікуми

У 2010 році Польща та Україна уклали міжнародну угоду, яка дозволяє українським школярам вирушати на навчання до Польщі після закінчення 9-10 класів. Головною перевагою для батьків учня є умовно безкоштовна освіта, яку пропонують технікуми в Польщі.

На території Польщі налічується близько 2000 технікумів і ліцеїв, але далеко не всі з них здатні надати повний пакет послуг для прийому іноземних студентів. Адже, крім якісної освіти, необхідно забезпечувати турботу за неповнолітніми учнями як під час занять, так і в позаурочний час.

Особливості навчання в польських технікумах

Навчання в технікумах Польщі триває п'ять років. У рамках навчальної програми студенти вивчають як загальні дисципліни, так і спеціалізовані.

Технікуми в Польщі після 9 класу пропонують навчальну програму, що включає вивчення двох іноземних мов, а також практичні заняття. Іноземні студенти займаються разом із польськими однолітками в невеликих класах по 20-30 осіб.

Структура навчання, курси, тривалість, вимоги. Система складання іспитів

Навчальний процес у технікумах організовано у форматі стаціонарного навчання з понеділка по п'ятницю. Іноземні студенти мають право на отримання стипендій у разі досягнення видатних результатів у навчанні.

Усі студенти технікумів у Польщі завершують свою освіту шляхом складання державного іспиту (Matura), що включає основні предмети: польську мову, математику, іноземну мову, а також до шести предметів на вибір. Після закінчення технікуму студенти отримують професійну кваліфікацію в обраній галузі.

Основні мінуси навчання в польських технікумах

Порівнюючи коледжі Польщі після 9 класу з навчанням в українських школах, можна виділити такі основні мінуси:

  • Мовний бар'єр. Для іноземних студентів, включно з українцями, мовний бар'єр може стати серйозною перешкодою. Рівень володіння польською мовою часто буває недостатнім для успішного навчання та розуміння навчальних матеріалів.
  • Фінансові витрати. Навчання в Польщі хоч і доступне, але все одно потребує витрат на оплату освітніх матеріалів, проживання, мовних курсів та інших побутових витрат. Витрати становлять до 1300 євро на рік. Порівняно з українськими школами, де навчання повністю безкоштовне, це суттєвий недолік. За 5 років навчання безкоштовне навчання в технікумі Польщі коштуватиме стільки ж, скільки платне навчання у виші після школи протягом 2 років.
  • Довга тривалість навчання - 5 років. Фактично випускник польського технікуму втрачає 3 роки життя. Вступ до ВНЗ відбувається вже у віці 19-20 років. У той час, коли випускник української школи вступає до польського університету у віці 16-17 років.
  • Віддалення від близьких. Коледжі Польщі після 9 класу для українців доступні для вступу з 14-річного віку. Це означає, що дитина в ранньому віці мусить відлучиться від сім'ї, близьких, друзів і повністю змінити оточення. Не кожен учорашній школяр готовий до таких змін, адже не має підтримки, контролю та допомоги батьків у складних ситуаціях.
  • Неповне розуміння культурних особливостей. Навчання за кордоном вимагає адаптації до нової культури, традицій і звичаїв, що може викликати додаткові труднощі для неповнолітніх студентів.
  • Необхідність складання держіспиту. У Польщі складання іспиту Matura необхідне для отримання атестата про середню освіту. Він включає обов'язкові та додаткові предмети. Як показує практика, українським учням вкрай складно дається складання польського підсумкового іспиту, оскільки вони не володіють повною базою знань із перелічених предметів, адже здобували основну шкільну освіту в іншій країні та школі. Як результат неуспішного складання іспиту - неможливість вступити до університету, і в майбутньому отримати високооплачувану роботу за фахом. Освіта залишається на рівні 9 класу. Працевлаштування, на яке можна розраховувати - це професії найнижчої ланки з відповідною зарплатою.

Технікуми у Варшаві та інших містах Польщі актуальні для різних категорій студентів. Серед них ті, хто планує назавжди переїхати жити до Польщі та планує здобувати середню, а потім і вищу освіту саме в цій країні. Також це чудовий варіант для учнів, які разом із сім'єю переїхали до Польщі та мають можливість жити з близькими, бути під наглядом, не витрачати додаткові кошти на харчування.

Чому учні воліють закінчувати школу в Україні, а не вступати до польського технікуму

Технікуми в Польщі для українців привабливі новим досвідом в освіті, вивченням іноземної мови. Але варто зазначити, що технічна освіта не належить до вищої, і після неї все одно необхідно вступати до вишу для отримання диплома спеціаліста, бакалавра або магістра.

Багато учнів вважають за краще здобути повну загальну середню освіту в українській школі за 2 роки (10 і 11 клас), щоб пропустити етап навчання в технікумі, і одразу після школи вступити до ВНЗ. Це пов'язано з низкою переваг для самого учня та його родини:

  • Тривалість навчання. Навчання в школі триває 2 роки, щоб отримати атестат про повну загальну середню освіту. Це означає, що вступ до ВНЗ почнеться на 3 роки раніше після випуску зі школи.
  • Вартість. Навчання в школі обходиться учням безкоштовно (проживання, харчування та виховання вдома з батьками), на відміну від польських технікумів. Під час навчання в польському технікумі, варто бути готовими до витрат, пов'язаних з оплатою проживання учня, щоденного триразового харчування, купівлею підручників, кишенькових грошей, регулярними проїздами батьків з України до Польщі на батьківські збори, нотаріальними запевненнями документів у польського нотаріуса та присяжного перекладача, а також інших витрат.
  • Відсутність мовного бар'єру. Учневі набагато легше освоїти матеріал добре знайомою йому українською мовою. При цьому можна паралельно готуватися до вступу в польський ВНЗ, наприклад, академію, вивчаючи польську на курсах.
  • Можливість навчання в рідному місті та проживання вдома. Школяр, який закінчив 9-ий клас - усе ще неповнолітній. Він почувається більш упевнено і безпечно, проживаючи з сім'єю в рідному місті. Він може бути сконцентрованим на навчанні й не відволікатися на організацію побуту в чужій країні. Батьки відчувають більше спокою за дитину, яка перебуває під їхнім контролем аж до закінчення старшої школи.

Доброю рекомендацією для всіх, хто хоче продовжити здобувати освіту в Польщі, буде дотримання послідовності дій: закінчити школу в Україні, скласти ЗНО рідною мовою, пройти паралельно курси польської мови і підготуватися до вступу в польський ВНЗ.

Список літератури

1. "Еволюція графічного дизайну: порівняльний аналіз програм найкращих університетів Польщі", І. О. Соколов, 180 с.

2. "Інноваційні стратегії в навчанні графічного дизайну: досвід провідних польських вишів", А. В. Павлов, 225 с.

3. "Актуальні напрямки у графічному дизайні: аналіз програм університетів Польщі", О. С. Ковальова, 310 с.

4. "Стратегії освітньої програми з графічного дизайну: огляд польських вишів", В. А. Іваненко, 155 с.

Автор: Ілля Котенко

Експерт з навчання в Польщі

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини