Завдяки оцифруванню число робочих місць у польських компаніях збільшиться

1786
Facebook Twitter
Завдяки оцифруванню число робочих місць у польських компаніях збільшиться

87% польських роботодавців хочуть збільшити або зберегти поточну кількість співробітників у результаті оцифрування, тільки 7% компаній очікують скорочення робочих місць. Деталі в нашій статті.

87% польських роботодавців хочуть збільшити або зберегти поточну кількість співробітників у результаті оцифрування, тільки 7% компаній очікують скорочення робочих місць. Велику частину роботи буде потрібно провести у сфері інформаційних технологій, промислового виробництва та обслуговування клієнтів. Скорочення числа співробітників можна очікувати в адміністративному та офісному управлінні. Як це вплине на громадян та нерезидентів Польщі, які приїхали з метою придбання освіти, працевлаштування або відкриття бізнесу? Що варто зробити студентам польських університетів, щоб після закінчення навчання знайти своє робоче місце. Чого взагалі очікувати від такого повороту подій? Ці питання ми обговоримо у даній статті.

Згідно зі звітом ManpowerGroup про вплив процесів автоматизації на зайнятість у компаніях, 13% польських підприємств збільшать кількість співробітників у результаті оцифровки протягом двох років. Водночас 74% компаній хочуть зберегти поточну кількість співробітників, 7% очікують скорочення робочих місць, а 6% не знають, як автоматизація вплине на зайнятість на їх підприємствах.

Автоматизація процесів не є новим явищем, та роботи протягом багатьох років замінюють людську роботу простими діями, котрі повторюються. З огляду на нестачу співробітників, котра зростає, компанії прискорюють своє рішення інвестувати у нові технології, особливо у разі недавно відкритих заводів або виробничих ліній. Компанії оптимізують процеси та підвищують їх ефективність, щоб швидше реагувати на потреби споживачів та бути більш конкурентоспроможними на ринку. Отже, при оцифруванні мова йде не про заміну роботи людей машинами, а про підвищення ефективності підприємств та здатності конкурувати з іншими гравцями. Машини є частиною робочої сили, вони можуть допомогти працівникам виконувати монотонну роботу, часто пов'язану з фізичними зусиллями, але їм не вистачає емоційного інтелекту та м'яких навичок, якими володіють люди. Завдяки оцифруванню співробітники можуть зосередитися на розробці та у майбутньому зайняти спеціалізовані посади.

Промислове виробництво з найбільшою зміною зайнятості

З 6 філій, розглянутих ManpowerGroup, найбільші зміни у результаті автоматизації процесів прогнозують польські роботодавці з сектора промислового виробництва — 30% компаній заявляють, що вони розширять свої команди, а 21% планують їх скоротити. Оцифровка призведе до змін у сфері зайнятості у напрямку ІТ, де 11% підприємств заявляють про збільшення та 1% про зниження зайнятості, в обслуговуванні клієнтів (9% проти 4%), у HR (3% проти 0%), у фінансах та бухгалтерському обліку (4% проти 3%). В області адміністративного та офісного управління у результаті автоматизації скоротиться більше компаній, ніж збільшиться кількість команд — 19% проти 4%.

М'які навички у компетенціях майбутнього

Які навички придбають важливість протягом наступних двох років? У промисловому виробництві, яке зазнає найбільших змін під впливом оцифровки, це буде здатність вивчати, керувати машинами та розв'язати складні проблеми. У сфері обслуговування клієнтів придбає важливість здатність спілкуватися, будувати відносини та керувати цифровими рішеннями. У свою чергу, при адмініструванні та управлінні офісом, де багато завдань будуть делеговані машинам, вирішальне значення матиме спілкування, критичне мислення та аналіз, а також побудова відносин та здійснення впливу.

Отже, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що в умовах найбільшої нестачі кадрів за останні 12 років все більше підприємств мають намір інвестувати у розвиток своїх співробітників. Компанії знають, що знайти гідного кандидата може бути непросто, тому до 90% організацій у Польщі

очікують, що до 2020 року це підвищить кваліфікацію своїх співробітників. Водночас, 34% підприємств у Польщі заявили, що важко навчати співробітників з точки зору технічних навичок, а 36% роботодавців визнали, що ще важче навчатися м'яким навичкам, таким як аналітичне мислення та спілкування. Великі надії роботодавців покладено на локальні університети, адже з огляду на тенденції ринку праці, вони можуть допомагати студентам здобувати потрібні компетенції під час навчання. Від цього виграють відразу три сторони.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини