Все, що потрібно знати студенту про штрафи в Польщі. Короткий огляд

9308
Facebook Twitter
Все, що потрібно знати студенту про штрафи в Польщі. Короткий огляд

В даній статті ми розглянемо теми, які стосуються різних штрафів в Польщі, вартості та системи оплати за порушення для іноземних громадян та резидентів країни.

Збираючись на навчання, в туристичну або ділову поїздку за кордон, варто пам'ятати, що кожна країна має свої закони та правила, не виключення цьому й Республіка Польща. Не знаючи певних правил, українські громадяни можуть легко отримати, як дорожні штрафи в Польщі, так і іншого роду грошові стягнення за правові порушення. Тому, в даній статті ми розглянемо теми, які стосуються різних штрафів в Польщі, вартості та системи оплати за порушення для іноземних громадян та резидентів країни.

Найпоширеніші види порушень в Польщі

Штраф — це фінансове стягнення за порушення закону, розмір якого, повинен бути офіційно встановлений державою. Щоб не потрапити в неприємні обставини, ми рекомендуємо Вам ознайомитися з основними правилами поведінки в польській державі. На даний момент, існують такі можливі стягнення за порушення:

1. Безквитковий проїзд в громадському транспорті. На перший погляд, порушення може здатися безневинним, але, як і у всіх європейських країнах, в Польщі штраф за неоплачений проїзд дуже великий. Крім того, останнім часом, польська держава посилила контроль за подібного роду порушення. На кожній зупинці є таблиця з інформацією про штрафні санкції за різні правопорушення, що стосуються громадського транспорту. Штраф за проїзд без квитка становить 240-266 злотих, за некомпостованний квиток в метрополітені — 167 злотих.

Варто звернути увагу, якщо Ви оплачуєте штраф на місці особисто контролеру або він буде погашений по квитанції протягом семи днів, то сума може бути знижена на 30%. Тому, доцільніше та економніше буде купити потрібний Вам квиток для вільного пересування містом. Для студентів або іноземців, які планують залишитися на довгий термін в Польщі, рекомендується придбати спеціальну міську карту на три місяці, вартість якої становить 280 злотих. Для перебування на короткий період за кордоном вигідно купувати тимчасові квитки: 20-ти хвилинний — 3,40 злотих, 75-ти хвилинний — 4,40 злотих, добовий — 15 злотих. Студентам до 26 років, школяра та пенсіонерам — держава пропонує знижку на покупку квитків/карти в розмірі 50%.

2. Куріння та розпивання алкогольних напоїв в громадських місцях. Розмір штрафу за куріння традиційних/електронних сигарет на зупинках, скверах, парках передбачений до 500 злотих. Також, за розпивання або за носіння у відкритому вигляді алкогольних напоїв на вулицях міста накладається штраф у розмірі 500 злотих.

3. Порушення правил дорожнього руху (ПДР) для водіїв та пішоходів. Загальні ПДР Польщі схожі з українськими правилами, але мають певні нюанси. Увагу необхідно звернути на паркувальні місця. Вони можуть бути як безкоштовні, так і платні. Якщо з яких-небудь причин Ви не сплатили паркувальне місце або зайняли стоянку для інвалідів, доведеться заплатити штраф, який може досягати до 500 злотих. Також, існують правила для пішоходів, які є повноцінними учасниками дорожнього руху. Тому, надумавши перебігати дорогу в недозволеному місці, на червоне світло або пересуватися велосипедною доріжкою, пішохід буде оштрафований на 50-100 злотих.

Види оплати польських штрафів

Існує три способи оплати стягнень за порушення — це готівковий, кредитний, заочний розрахунки. Готівковий спосіб поширюється тільки для іноземців. Але, зазвичай, у громадян інших країн немає можливості заплатити штраф готівкою, а тільки платіжними картами. Тому, у співробітників правоохоронних органів є персональні термінали. Та, при відсутності їх, порушник зобов'язаний буде пройти зі співробітником поліції до найближчого банкомату для виплати штрафу. Інші способи оплати застосовуються для польських громадян або іноземців з тимчасовим дозволом на проживання. Порушнику виписується квитанція на адресу, за якою він проживає. У встановлений термін він повинен сплатити штраф. Більш того, по закінченню періоду виплати штрафу, нараховується пеня.

Підбиваючи підсумки, ми можемо сказати, що Польща є не тільки туристичною країною, а й серйозною правовою державою. Крім того, стягнення за порушення в Польщі в два рази більше, ніж в Україні. Будьте уважні, надалі, для іноземних громадян, через несплачені штрафи, в'їзд на територію Європейського Союзу, скоріше за все, буде заборонений.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2025 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини