Безквитковий проїзд в польському громадському транспорті. Які ризики виникають?

21573
Facebook Twitter
Безквитковий проїзд в польському громадському транспорті. Які ризики виникають?

Ми розповімо про систему штрафів та їх вартість, в разі безквиткового проїзду або інших проблем в громадському транспорті Польщі.

Республіка Польща зуміла створити правову державу такого рівня, який далеко попереду від українського, російського, білоруського та інших, подібних. На території нашої держави, якщо у громадянина не виявилося проїзного талона, існує маса варіантів, як вирішити цю ситуацію, та, в основному, вони всі досить корупційного характеру. У Польщі, такий результат ситуації практично неможливий. Транспортна система продумана до дрібниць, повністю автоматизована, транспорт ходить строго за графіком, а громадяни, в разі неправильно оформленого квитка на проїзд, або інших нюансах з проїзним талоном або картою, оплачують вельми значні штрафи. Стаття буде корисна не тільки для туристів, які збираються відправитися в РП, а й тим іноземцям, які планують тривале перебування в цій країні через те, що ми розповімо про систему штрафів та їх вартість, в разі безквиткового проїзду або інших проблем в громадському транспорті Польщі.

Різновид транспорту в РП та вартість проїзду

Польські громадяни, втім, як і працівники державного апарату неймовірно пишаються своєю транспортною системою та транспортом, зокрема. У Польщі можна зустріти трамваї, автобуси, метро (в кількох містах, з недовгими лініями), повільні та швидкісні електрички. Для простого українця, вартість проїзду в польському громадському транспорті здасться дуже високою, але для європейців, такі ціни виправдані. Тим більше, що якість самого транспорту на високому рівні: автоматизовані двері, система кондиціонування, система обігріву, ідеальна чистота та відповідність графіку. Вартість двадцяти хвилинного квитка — 3.4 зл., Одноразовий (75 хвилин) — 4.4 зл., добовий обійдеться в 15 зл. Звичайно, в такому випадку, доцільніше купити міську карту, вартістю в 280 злотих, терміном дії — три місяці, та зоною дії у всіх громадських транспортах міста.

Для таких категорій населення як: жителі, віком від 65 років; студентів, з чинним студентським квитком до двадцяти шести років; школярі та інваліди — мають можливість оформити знижку на міську карту в 50%.

Штрафні санкції та наслідки їх ігнорування

На зупинках громадського транспорту, крім розкладу та вказівки маршрутів, присутня вивіска із зазначенням категорії штрафу та суми стягнення. Розглянемо більш детально:— проїзд без квитка — 266 зл., приблизно $74;— поїздка без документів, на підставі яких була оформлена знижка в 50% — 196 зл. — $55;— незакомпостований квиток — 167 зл. — $47;— куріння на зупинках — 500 зл. — $140.Оплатити можна на місці, якщо немає грошей при собі, потрібно надати документи, для того, щоб контролер міг виписати квитанцію на адресу, за якою замельдований або прописаний громадянин. При оплаті відразу, або протягом семи днів по квитанції, можна отримати знижку в 30%. Після закінчення зазначеного терміну, на суму нараховуються відсотки.

Єдина ситуація, коли реально не оплатити штраф — це виїхати з країни та ніколи не повертатися. В інших випадках, при ухиленні від сплати, будуть сповіщені роботодавці, постійно відправляються квитанції на оплату. Людина, яка не сплатила штраф, не зможе оформити отримання послуг будь-якого характеру, взяти кредит у банку, дані передаються в реєстр боржників та тоді, при будь-якому зверненні з приводу оформлення Карти Побиту, ПМП та інших важливих документів, Вам доведеться погасити борг, адже він буде спливати всюди та завжди.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY хотіли б особливо підкреслити, що система транспорту в Польщі, як і система штрафів за порушення правил переїзду — детально розроблена. Засоби від оплати штрафів — це дуже важлива стаття доходів держави, тому, компетентні органи ретельно стежать за стягненням боргів. Те, що для українців такі суми як за проїзд, так і за штрафи здаються захмарними не означає, що вони не обґрунтовані, адже така висока якість — вимагає вкладень, та не малих.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини