У скільки буде збільшена заробітна плата в Польщі та ЄС в новому 2018? Перші прогнози нового року

5368
Facebook Twitter
У скільки буде збільшена заробітна плата в Польщі та ЄС в новому 2018? Перші прогнози нового року

Виходячи з оцінок Європейського Союзу, в новому році, Республіка Польща зможе зафіксувати один з найвищих темпів економічного зростання в ЄС.

Виходячи з оцінок Європейського Союзу, в новому році, Республіка Польща зможе зафіксувати один з найвищих темпів економічного зростання в ЄС. Цей підйом призведе до збільшення темпів заробітку людей, які працевлаштувалися в Польщі. В такому випадку, варто очікувати приток іноземної робочої сили, та повернення науковців на батьківщину. Також, у зв'язку із загальним зростанням економіки, в польських установах вищої освіти очікується зростання показника інтернаціоналізації. Вже зараз, з огляду на якість освітніх послуг в Польщі, а також, зміну ситуацій в кращий бік, українці та інші іноземні абітурієнти вступають на другий зимовий набір, щоб не впустити свого шансу на побудову блискучої кар'єри та навчатися в розвиненому європейському суспільстві.

Заробітна плата та рівень інфляції

Розглядаючи прогнозовані заробітні плати 2018 року, варто приділити увагу й іншим важливим економічним показникам. Серед них, з точки зору винагороди, важливими є наступні: економічне зростання, інфляція, продуктивність праці та безробіття. Європейська комісія прогнозує найвищий рівень інфляції, розрахований у співвідношенні з попереднім роком, в Угорщині (3,2%), Румунії (3%) та Естонії (2,9%). Що стосується Польщі, то очікуваний показник дорівнюватиме 2.1%, а для всього Європейського союзу значення показника складе 1.6%.Щодо заробітної плати, то темп зростання в ЄС буде вище, ніж у два попередні роки. Планується, що прогнозоване зростання реальної заробітної плати в Європейському союзі складе 0,8% в порівнянні з динамікою в 0,4%, яку ми мали можливість спостерігати в 2017 році. Водночас, у всій зоні євро, реальна зарплата зросте до 0.7%.

Як прогнозує Європейська комісія, найвище зростання зп в номінальному вираженні буде помічено у Литві та Латвії. У свою чергу, з огляду на прогнозовану інфляцію, Румунія стане країною з найвищим рівнем оплати праці в реальному вираженні. Протягом попередніх кілька років, країни, які згадані вище, зафіксували найвищу динаміку. Не можна не згадати, що буде спостерігатися зниження реальної зарплати в наступних державах: Іспанія, Кіпр, Великобританія. Це відбувається через те, що висока інфляція «з'їдає» номінальне збільшення винагороди.

Як йдуть справи в Республіці Польща?

Говорячи про ситуацію, яка скластися в 2018 році в Польщі, варто відзначити, що згідно з проектом Закону про бюджет на поточний рік, динаміка номінальної середньої зарплати в національній економіці складе 4,7%. Необхідно, також, враховувати прогнозовану інфляцію на рівні 2,3%, яка підвищить реальну винагороду 2.4%. У той же час, номінальна динаміка середньої валової заробітної плати в секторі підприємств складе 5,3%. У законі додатково зазначено, що економічне зростання складе 3,8 відсотка, а рівень безробіття BAEL в кінці року складе 6,4 відсотка. Найбільш позитивні прогнози помічені від НБП. За оцінками Національного банку, які містяться в документі «звіт про інфляцію», заробітні плати в Польщі збільшаться на 6% в 2018 році, а вже в наступному, 2019 — на 6.2%. Прогнозована інфляція на два роки буде в діапазоні 2-2.5%. Дані, які надав Інститут економічних досліджень передбачають темпи зростання номінальної заробітної плати в році, що наступив, в РП — 3%. А, за останніми прогнозами Європейської комісії, польські зарплати будуть номінально збільшуватися на 5,1 відсотка.

Підсумовуючи, зауважимо, що в більшості країн Європейського Союзу, винагороду за працю в реальному вираженні зростається повільніше, ніж ВВП. Одночасно, заробітки в Польщі ростуть набагато швидше, ніж в країнах Західної Європи. За словами економістів національного польського банку, падіння безробіття та зниження пропозиції робочої сили в Польщі призведе до збільшення зростання заробітної плати в найближчі роки.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2025 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини