Робота у Польщі для іноземців

2130
Facebook Twitter
Робота у Польщі для іноземців

У відповідь на масові поїздки поляків на роботу за кордон фахівці центру польської освіти UP-STUDY вирішили перевірити, як виглядає робота для іноземців у Польщі.

Чи кожен іноземець, попри країну його походження, знайде роботу у Республіці Польща? Чи отримає він її на тих же умовах, що й інші претенденти? Та що насправді мається на увазі під поняттям «робота іноземця у Польщі?». У відповідь на масові поїздки поляків на роботу за кордон фахівці центру польської освіти UP-STUDY вирішили перевірити, як виглядає робота для іноземців у Польщі.

Особливості трудової діяльності нерезидентів РП на території цієї європейської держави

Спочатку необхідно визначити, що означає робота іноземця. Є кілька варіантів — працевлаштування, або інша оплачувана робота, котра виконується особою, яка реалізує функції у радах директорів компаній (товариство з обмеженою відповідальністю або акціонерне товариство) або розв’язує питання товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з обмеженою відповідальністю із загальним партнером або виступає в якості довіреної особи. Робота у Польщі для іноземців у деяких випадках доступна на тих же умовах, що і для громадян країни. До цієї групи входять люди з країн ЄС, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну, Швейцарії та держав, які уклали спеціальну угоду з ЄС та країнами-членами (такі привілеї також поширюються на членів сім'ї після врахування відповідних нормативних актів). Інші іноземці (якщо у правилах не передбачено інше) повинні мати дозвіл на роботу у РП, за отриманням якого роботодавець звертається до відповідного воєводства.

Однак все більше підприємців вимагають, щоб уряд ввів додаткові заходи для іноземців, які подають заяву на роботу у цій європейській країні.

Ситуація на польському ринку праці

Нинішня ситуація з ринком праці поступово рухається вперед. Після вступу до Союзу, Польща зберегла обмеження на доступ до ринку праці для країн Європейського Союзу, які зробили те ж саме стосовно неї. Тільки через кілька років між країнами Союзу та Польщею з'явилася повна свобода.

У звіті Центрального статистичного управління Польщі вказується, що у 2017 році 61,2% іноземців, які проживають у країні, становили громадяни України, 8% — люди, котрі приїхали з Європейського Союзу, з Білорусі — 3,5%, а з Росії — 3,4%.

Пропозиції щодо роботи, які доступні іноземцям у РП

Іноземці, які проживають у Польщі, працюють у різних секторах — промислове перероблення, будівництво, транспорт, логістика, експедування та інше. Вони залучені як на постійній основі, на сезонних роботах, так і у великих корпораціях. Польські роботодавці із задоволенням приймають іноземців до рядів своїх співробітників. Безробіття у країні дуже низьке, та, крім того, місцеві фахівці шукають роботу за кордоном, оскільки така тенденція властива всім корінним жителям.

Специфіка працевлаштування нерезидентів РП під час навчання

До 2015 року, студенти стаціонарного відділення польських університетів, попри країну походження, були обмежені за часом, який можна було проводити на робочому місці. Після внесення змін, ліміту годин немає, головною умовою є те, щоб робота не заважала успішності та не перетиналася з графіком навчання. Простіше кажучи, іноземці, які навчаються в університетах РП на очному відділенні можуть поєднувати навчання з роботою, при цьому їм не потрібні додаткові дозволи та відсутні часові рамки.

Отже, іноземці можуть працевлаштуватися у Польщі без проблем. Для цього знадобиться договір, запрошення від роботодавця та віза. Говорячи про студентів-нерезидентів РП, які навчаються на стаціонарі, вони можуть працювати без спеціальних дозволів. У разі учнів заочного відділення, тут знадобитися запрошення або дозвіл. Особливо підкреслимо, що безвізовий режим, який дозволяє українцям приїжджати до РП без оформлення дозволу на перетин кордону не передбачає можливості працевлаштуватися у цій або іншій європейській країні.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини