У скільки буде збільшена заробітна плата в Польщі та ЄС в новому 2018? Перші прогнози нового року

5016
Facebook Twitter
У скільки буде збільшена заробітна плата в Польщі та ЄС в новому 2018? Перші прогнози нового року

Виходячи з оцінок Європейського Союзу, в новому році, Республіка Польща зможе зафіксувати один з найвищих темпів економічного зростання в ЄС.

Виходячи з оцінок Європейського Союзу, в новому році, Республіка Польща зможе зафіксувати один з найвищих темпів економічного зростання в ЄС. Цей підйом призведе до збільшення темпів заробітку людей, які працевлаштувалися в Польщі. В такому випадку, варто очікувати приток іноземної робочої сили, та повернення науковців на батьківщину. Також, у зв'язку із загальним зростанням економіки, в польських установах вищої освіти очікується зростання показника інтернаціоналізації. Вже зараз, з огляду на якість освітніх послуг в Польщі, а також, зміну ситуацій в кращий бік, українці та інші іноземні абітурієнти вступають на другий зимовий набір, щоб не впустити свого шансу на побудову блискучої кар'єри та навчатися в розвиненому європейському суспільстві.

Заробітна плата та рівень інфляції

Розглядаючи прогнозовані заробітні плати 2018 року, варто приділити увагу й іншим важливим економічним показникам. Серед них, з точки зору винагороди, важливими є наступні: економічне зростання, інфляція, продуктивність праці та безробіття. Європейська комісія прогнозує найвищий рівень інфляції, розрахований у співвідношенні з попереднім роком, в Угорщині (3,2%), Румунії (3%) та Естонії (2,9%). Що стосується Польщі, то очікуваний показник дорівнюватиме 2.1%, а для всього Європейського союзу значення показника складе 1.6%.Щодо заробітної плати, то темп зростання в ЄС буде вище, ніж у два попередні роки. Планується, що прогнозоване зростання реальної заробітної плати в Європейському союзі складе 0,8% в порівнянні з динамікою в 0,4%, яку ми мали можливість спостерігати в 2017 році. Водночас, у всій зоні євро, реальна зарплата зросте до 0.7%.

Як прогнозує Європейська комісія, найвище зростання зп в номінальному вираженні буде помічено у Литві та Латвії. У свою чергу, з огляду на прогнозовану інфляцію, Румунія стане країною з найвищим рівнем оплати праці в реальному вираженні. Протягом попередніх кілька років, країни, які згадані вище, зафіксували найвищу динаміку. Не можна не згадати, що буде спостерігатися зниження реальної зарплати в наступних державах: Іспанія, Кіпр, Великобританія. Це відбувається через те, що висока інфляція «з'їдає» номінальне збільшення винагороди.

Як йдуть справи в Республіці Польща?

Говорячи про ситуацію, яка скластися в 2018 році в Польщі, варто відзначити, що згідно з проектом Закону про бюджет на поточний рік, динаміка номінальної середньої зарплати в національній економіці складе 4,7%. Необхідно, також, враховувати прогнозовану інфляцію на рівні 2,3%, яка підвищить реальну винагороду 2.4%. У той же час, номінальна динаміка середньої валової заробітної плати в секторі підприємств складе 5,3%. У законі додатково зазначено, що економічне зростання складе 3,8 відсотка, а рівень безробіття BAEL в кінці року складе 6,4 відсотка. Найбільш позитивні прогнози помічені від НБП. За оцінками Національного банку, які містяться в документі «звіт про інфляцію», заробітні плати в Польщі збільшаться на 6% в 2018 році, а вже в наступному, 2019 — на 6.2%. Прогнозована інфляція на два роки буде в діапазоні 2-2.5%. Дані, які надав Інститут економічних досліджень передбачають темпи зростання номінальної заробітної плати в році, що наступив, в РП — 3%. А, за останніми прогнозами Європейської комісії, польські зарплати будуть номінально збільшуватися на 5,1 відсотка.

Підсумовуючи, зауважимо, що в більшості країн Європейського Союзу, винагороду за працю в реальному вираженні зростається повільніше, ніж ВВП. Одночасно, заробітки в Польщі ростуть набагато швидше, ніж в країнах Західної Європи. За словами економістів національного польського банку, падіння безробіття та зниження пропозиції робочої сили в Польщі призведе до збільшення зростання заробітної плати в найближчі роки.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини