Відмінності брутто та нетто зарплати у Польщі

10416
Facebook Twitter
Відмінності брутто та нетто зарплати у Польщі

У чому відмінність, як трактує поняття Трудовий кодекс РП, який вид винагороди вказаний у трудовому договорі? Ці питання ми обговоримо у даній статті.

З кожним роком у сусідній країні — Республіці Польща, яка, на відміну від України, відрізняється більшою стабільністю та вищою винагородою за працю, кількість наших земляків збільшується. Не тільки у пошуках роботи українці відправляються до цієї європейської держави, також мотивами слугують: отримання якісної освіти, запуск або подальший розвиток бізнесу, наукова діяльність та т.п. Проте, не можна заперечувати той факт, що багато хто шукає саме місце роботи з вигідними умовами та гідною оплатою. Саме тут доводиться мати справу з поняттями брутто та нетто винагороди. У чому їхня відмінність, як трактує поняття Трудовий кодекс РП, який вид винагороди вказаний у трудовому договорі? Ці питання ми обговоримо у даній статті.

Валова та чиста плата у Польщі

Реальна заробітна плата (чиста) — сума, яку працівник отримує від роботодавця після закінчення розрахункового періоду. Це нижче, ніж валова винагорода (брутто). Різницю між цими двома сумами становить авансовий платіж з податку та — у разі трудового договору та мандата, внески на соціальне забезпечення та медичне страхування.

Фахівці UP-STUDY підкреслюють, перше, що потрібно мати на увазі, це те, що чиста винагорода — це реальні гроші, зароблені Вами. У трудовому договорі, на жаль, завжди вказується валова винагорода, тобто заробітна плата, що включає всі обов'язкові внески, які сплачуються роботодавцем із заробленого. Це означає, що не слід орієнтуватися на розмір винагороди, зазначений, наприклад, у трудовому договорі, оскільки він вводить в оману — вона фактично буде менше.

Трудовий кодекс Польщі взагалі не проводить відмінностей між валовою або чистою винагородою. Положення Кодексу відносяться тільки до винагороди у цілому сенсі слова, та передбачається, що це означає валова заробітна плата. У принципі, винагорода працівника є, наприклад, внеском медичного страхування роботодавця, завдяки якому він може отримувати безкоштовну медичну допомогу, що також є свого роду винагородою та заохоченням за повсякденну роботу.

Як відрізняється розмір винагороди для співробітників польських компаній?

Брутто зарплата — це плата з усіма внесками, а реальна — це винагорода, яку Ви отримуєте «на руку». Варто подивитися, у чому різниця між чистим та валовим доходом, та що відбувається з іншою винагородою. До речі, якщо Ви тільки плануєте переїхати до Польщі на роботу та вивчаєте потенційні суми доходів, щоб розрахувати фактичний заробіток можна використовувати онлайн калькулятори, які переводять брутто зарплату у Польщі у нетто.

Запам'ятайте, платежі виплачуються з валової винагороди. Тому роботодавець вносить такі суми з брутто винагороди:

  • Внесок ZUS, маються на увазі внески на пенсію, інвалідність, страхування з нагоди хвороби.
  • Внесок NFZ, або медичне страхування.
  • Авансовий платіж на податок з доходів (податок на зароблений дохід виплачується усіма без винятку, включаючи осіб, які працюють за контрактом або іншими угодами).

Врахуйте, працівник не всі платежі вносить з власної кишені повною мірою, конкретно визначений відсоток покладено на роботодавця.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини