Заробітна плата в Польщі. Як студенту покрити навчання?

6295
Facebook Twitter
Заробітна плата в Польщі. Як студенту покрити навчання?

Дана стаття буде корисна абсолютно всім студентам, які планують заробити, навчаючись в польських ВНЗ через те, що будуть розглянуті варіанти заробітку, які здатні покрити вартість отримання вищої освіти.

Дуже багато інтернет-ресурсів розповідають про те, що більшість студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах Республіки Польща, вдало поєднують підробіток з навчанням. І це дійсно так, але треба визначити, наскільки це вигідно, і чи здатний покрити такий дохід плату за навчання? У зв'язку з тим, що з 2015 року був переглянутий «Закон про іноземців», тепер студенти стаціонарної форми навчання, можуть трудитись без обмежень за часом та додаткових дозволів. Це дає можливість знайти роботу на три з семи днів тижня, адже в інші треба займатися навчальним процесом. Найчастіше, діє погодинна форма оплати тому, можна підлаштуватись під будь-який графік, як роботи, так і навчання. Дана стаття буде корисна абсолютно всім студентам, які планують заробити, навчаючись в польських ВНЗ через те, що будуть розглянуті варіанти заробітку, які не тільки здатні покрити вартість отримання вищої освіти, а й всі супровідні витрати.

Як розподілити час і визначитися з підробітком?

Відмінністю польської системи освіти є те, що вступати до ВНЗ можна з будь-якого з двох семестрів, а навчання триває чотири дні в тиждень, один день виділяється для самостійного освоєння матеріалу. Виходить, що три дні повністю вільні тому, використовувати їх можна на власний розсуд. Тепер розглянемо варіант, завдяки яким можна добре заробити:

  1. Бариста, офіціанти, та інший персонал сфери обслуговування в барах, бістро, кафе. Крім основної погодинної заробітної плати, тут присутні чайові. За зміну можна отримати в загальному до 150 злотих, а це 35 євро. Працюючи навіть два дні, з трьох вільних, в тиждень — 70 євро, а за півроку накопичується до €1680.
  2. Репетиторство для поляків, рідною мовою. Українські, російські та білоруські студенти, які навчаються в польських установах, віддають перевагу даному виду підробітку, адже він досить добре оплачувана та не особливо складний. За годину роботи можна отримати 40 злотих (€9). При інтенсивному вивченні заняття триває дві години, три рази в тиждень тому, підробляючи 6 годин у вільні дні, за півроку можна зібрати €1296.

Кращі рейтингові вищі навчальні заклади РП

Маючи багаторічний досвід, фахівці UP-STUDY наполягають на тому, що найперспективнішими є університети у Вроцлаві та Варшаві, ось одні з них:

  1. Вроцлавський Університет Бізнесу. Річна вартість на топові спеціальності від €1100 до €1300.
  2. Академія Фінансів і Бізнесу Вістула у Варшаві. Середня плата в районі €1450.3. Університет Банківської Справи у Вроцлаві. Тариф на навчання в діапазоні 1036-1214 євро.Порівнявши вартість за рік навчання в кращих польських установах вищої освіти, із засобами, які може заробити студент тільки за півроку роботи, ми явно бачимо, що навіть піврічних заробітків буде досить, щоб покритий навчальні витрати.

Решту коштів можна витратити на подорожі, які завдяки національній візі категорії D, або Карті Побиту, дивлячись на якій підставі Ви знаходитесь на польській території, бо відкривається можливість безперешкодного перетину кордону з європейськими країнами (термін перебування регламентований).З вищевикладеного матеріалу випливає, що працювати під час навчання не тільки модно, та гідно поваги, але й дуже вигідно, адже відкривається можливість до повної матеріальної незалежності. Перераховані сфери діяльності далеко не всі види зайнятості, в яких можуть залучити себе учні ВНЗ. Ми продемонстрували, що студентський додатковий заробіток може окупити навчання з лишком, правда, варто обирати приватні університети, адже вартість навчання в них значно нижче, а якість на тому ж рівні. Але врахуйте, що для всіх форм навчання, крім стаціонару, потрібно отримувати Zezwolenie або Oświadczenie.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини