Урок польської мови для початківців. Розбираємо алфавіт

10735
Facebook Twitter
Урок польської мови для початківців. Розбираємо алфавіт

Цю статтю не можна залишити без уваги тим, хто починає вивчати польську мову та шукає ефективні способи швидкого її освоєння.

З підписанням угоди про безвізовий режим України з Європейським Союзом, українським громадянам відкрилося більше можливостей подорожувати країнами Європи, вести бізнес з іноземними партнерами та проходити тренінги, для підвищення кваліфікації на міжнародних конференціях. Республіка Польща — держава з високим рівнем освіти, туристичною та економічною сферою, котрі динамічно розвиваються. Перспективи професійного розвитку, європейський рівень життя, близьке географічне розташування наших країн та схожість в культурі — стали для українців причинами, для вивчення польської мови. Знання польської необхідне для ефективної комунікації з бізнесменами, приймальною комісією в університетах та імміграційною службою РП. Цю статтю не можна залишити без уваги тим, хто починає вивчати польську мову та шукає ефективні способи швидкого її освоєння.

Як швидко вивчити польську?

Польська мова відноситься до західнослов'янських говірок та має спільне коріння з нашою рідною мовою, тому, українцям буде нескладно вивчити її, щоб розуміти елементарні фрази, речення, питання та правильно будувати відповіді на них, грамотно висловлювати письмово свої думки. Для людей, які бажають освоювати дану мову, надана велика кількість методів по вивченню. Ось одні з найпоширеніших:

1. Мовні курси/репетитори. Практика показує, що в домашніх умовах освоїти мову досить важко. Тому, викладачі, які є носіями мови або мають великий стаж в цій області, допоможуть досягти бажаного результату.

2. Підручники. Купуючи спеціалізовану літературу, рекомендується ознайомитися зі списком ефективних книг з граматики та правильного вивчення польської мови. Даний перелік можна знайти в інтернет-просторі на спеціалізованих сайтах або уточнити на консультації у репетитора.

3. Художні фільми з субтитрами. Цей спосіб актуальний для людей, які вже мають базові знання польської мови. Фільми допоможуть розвинути сприйняття мови на слух.

Специфіка польського алфавіту

Для ефективного вивчення польської, рекомендується розбити заняття та вивчати поступово такі розділи: алфавіт, граматика, аудіювання, мова, словник. Перший урок польської мови починається з визначення, з допомогою тестів, рівня знання мови та розбору алфавіту. Польський алфавіт складається з 32 букв, більшість взятих з латиниці. Також, в даній мові є певні нюанси/особливості у вимові та у додаванні спеціальних букв. Щоб швидко вивчити алфавіт, необхідно знати, як вимовляються букви та їх поєднання. У польському існують такі літери: A - а, Ą - оу, B - б, C - ц, Ć - чь, D - д, E - е, Ę - еу, F - ф, G - г, H - х, I - і, J - й, K - до, L - ль, Ł - в, M - м, N - н, Ń - нь, O - о, Ó - у, P - п, R - р, S ​​- с, Ś - щ, T - т, U - у, W - в, Y - и, Z - з, Ź - ж, Ż - зь.

Варто звернути увагу, що в даному алфавіті не використовуються літери V, X, Q, але вони можуть зустрічатися в словах іноземного походження. Крім того, в польських словах існують поєднання букв, які вимовляються, як один звук. Ось одні з них: dz - джь, ch - х, ci - чь, zi - жь, ni - нь, cz - ч, sz - ш, rz - ж. В цілому, голосні схожі з російською мовою, але є і деякі відмінності. Польська буква Е звучить, як російська Э, відповідно буква У вимовляється, як И, та літера U — У. Також, голосна буква I в вищезазначених поєднаннях не вимовляється, а тільки пом'якшує попередню приголосну.У висновку, ми можемо сказати, що польська мова легка у вивченні для українських громадян. Для серйозних результатів важливо бажання, самоорганізація, посидючість. Рекомендується освоювати цю чудову мову з репетиром або викладачем мовних курсів, що є носієм мови. Вони допоможуть ґрунтовно розібратися в особливостях/правилах мови та попрацювати з Вашою вимовою. Кваліфіковані фахівеці UP-STUDY рекомендують пройти офіційні курси польської мови за програмою UP-STUDY, які знаходяться в 26 міста України.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини