Уряд Республіки Польща хоче створити науковий фонд «Fundusz Polskiej Nauki»

6214
Facebook Twitter
Уряд Республіки Польща хоче створити науковий фонд «Fundusz Polskiej Nauki»

У Міністерства науки та вищої освіти Республіки Польща є ідея, яка полягає у тому, щоб створити новий механізм фінансування досліджень у цій європейській країні.

У Міністерства науки та вищої освіти Республіки Польща є ідея, яка полягає у тому, щоб створити новий механізм фінансування досліджень у цій європейській країні. Польський науковий фонд є частиною законопроекту, підготовленого Міністерством науки та вищої освіти (MNiSW), який 29 січня 2019 року був направлений до Ради міністрів. Варто зауважити, що до цього проекту є кілька важливих питань, одне з яких стосується джерел виділення коштів на фінансування.

Fundusz Polskiej Nauki

Вищезгаданий акт, підготовлений MNiSW, спрямований на створення Польського наукового фонду та підтримку дослідницької діяльності на польській території. Запланований бюджет — 500 мільйонів злотих. Звідки уряд візьме гроші? Польський науковий фонд буде створений шляхом зниження статутного бюджету Банку Gospodarstwa Krajowego (BGK). Крім того, гроші повинні надходити від пожертвувань, надходжень від роботи дослідницьких груп, іноземних фондів та засобів від цільових субсидій.

На що планується витрачати кошти, які складатимуть бюджет фонду?

Перш за все, відомо, що гроші з Польського наукового фонду будуть виділені Віртуальному науково-дослідному інституту (Wirtualny Instytut Badawczy, (WIB)). Інші напрямки субсидій будуть вказані міністром науки та вищої освіти, Ярославом Говіним, з урахуванням думки міністра закордонних справ, Яцека Чапутовича. Жодне рішення не може виходити за рамки, зазначені у Стратегії відповідального розвитку.Як підкреслюється в обґрунтуванні проекту, пропоновані нормативні акти є частиною реалізації Стратегії відповідального розвитку до 2020 року (з перспективою до 2030 року), прийнятою Радою міністрів 14 лютого 2017 року. Проектувальники відзначають, що одним з провідних проектів, перерахованих у Стратегії, є Центр розвитку біотехнологій та польських медичних пристроїв, а однією з галузей, в яких Польща має значний потенціал розвитку, є галузь передових біотехнологій та біомедичних продуктів. Тому, як було виправдано, «ресурси створеного фонду будуть у першу чергу спрямовані на область біотехнології з особливим акцентом на медичну біотехнологію. Ця область має дуже великий комерційний потенціал».За словами організаторів проекту, пропоноване рішення полягає у наданні стабільної та гнучкої системи фінансування, доступної у довгостроковій перспективі (за умови, що до 10 років у 5-річних циклах після оцінки витрат раніше виділених коштів та досягнення передбачуваних наукових цілей).Діяльність, пов'язана з організацією та управлінням WIB та міністром, компетентним у галузі вищої освіти та науки, буде доручена у формі контракту керуючої організації. Проект передбачає, що це може бути польський Центр розвитку технологій PORT Ltd. у Вроцлаві (раніше EIT+esearch Center) або організація, обрана на основі відкритого конкурсу пропозицій.

Коли закон набуде чинності?

Закон, підготовлений Міністерством науки та вищої освіти, набере чинності через 14 днів після його опублікування в офіційній газеті після його розгляду Сеймом Республіки Польща. Протягом 30 днів після його цього, статутний фонд BGK буде скорочений на суму 500 млн. злотих шляхом виплати цієї суми Фонду.

Згідно з проектом, фінансовий план Фонду буде окремою частиною фінансового плану БГК. Він буде діяти як фонд потоків, як і інші фонди у раді директорів BGK (включаючи Національний дорожній фонд або Залізничний фонд). Втім, в якій мірі вдасться реалізація даного законопроекту, можна буде зрозуміти лише через мінімум півроку після його впровадження.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини