MNiSW Польської Республіки виділило додаткові гроші для збільшення зарплати співробітникам університетів

6991
Facebook Twitter
MNiSW Польської Республіки виділило додаткові гроші для збільшення зарплати співробітникам університетів

З січня 2019 року академічні викладачі заробляють більше. Прийшов час для подальшого збільшення — Міністерство науки та вищої освіти підготувало фонди, у тому числі понад 916 мільйонів злотих.

Конституція для науки, яка була представлена ​​міністром науки та вищої освіти, Ярославом Говіним 23.01.2018, з самого початку передбачала, що співробітники університетів країни зможуть розраховувати на збільшення мінімальної заробітної плати. З січня 2019 року академічні викладачі заробляють більше. Прийшов час для подальшого збільшення — Міністерство науки та вищої освіти підготувало фонди, у тому числі понад 916 мільйонів злотих, які надійдуть до польських університетів найближчими тижнями.

Підвищення для співробітників польських установ вищої освіти

Кошти фондів, підготовлені Міністерством науки та вищої освіти, можна буде використовувати тільки для збільшення винагороди для персоналу університетів. Розвиток інших напрямів діяльності ВНЗ не може фінансуватися з виділених коштів. Проте, варто зауважити, що чіткий поділ цих грошей буде вирішуватися всередині самої влади.

У Законі про бюджет на 2019 рік сума, про яку йдеться, була передбачена для збільшення заробітної плати викладачів та інших співробітників університетів, що означає, що заяви Міністерства науки та вищої освіти не є необґрунтованими. Це підтверджується збільшенням з січня 2019 року, завдяки якому лектори, викладачі та асистенти заробляють мінімум 3205 злотих (до цього моменту мінімальна винагорода становила у цій групі посад 2375 злотих) — у цьому випадку було відзначено середнє збільшення винагороди більш ніж на 30%.

Адаптери (adiunkci) отримують мінімум 4680 злотих (раніше 3820 злотих). Рівень мінімальної оплати праці лекторів встановлений у Конституції для науки. Водночас, як раніше згадувалося, розподіл коштів з резерву на оплату праці буде вирішуватися автономно самими університетами.

Інші збільшення, заплановані урядом Польщі на поточний рік

На додаток до вищезазначених грошей, що розподіляються Міністерством науки та вищої освіти, співробітники установ також можуть розраховувати на збільшення витрат на отримання доходу — це пов'язано з визнанням роботи академічного вчителя творчою діяльністю. Крім того, тільки університети у Польщі повинні отримати казначейські облігації на 3 млрд. злотих, які можуть бути використані для інвестицій або погашення кредитів.

У Законі про бюджет на 2019 рік були передбачені кошти для підвищення заробітної плати співробітників університетів. Вони будуть отримувати їх у вигляді збільшених субсидій — вищі школи отримають збільшення від декількох сотень тисяч до понад 45 мільйонів злотих.

Творча діяльність у кожному аспекті роботи академічного викладача

З точки зору портфоліо лектора, Міністерство фінансів підтверджує правильність тлумачення ним же поняття щодо використання підвищених податкових відрахувань. Це показує, що кожен вид професійної діяльності академічних викладачів пов'язаний з творчою роботою (у значенні Закону про авторське право та суміжні права). Науковий співробітник професійно зобов'язаний виконувати широкий спектр завдань, у тому числі й підготовку матеріалів для занять, навчальних планів, лекцій, наукових статей або монографій, що є здійсненням творчої діяльності індивідуального характеру. Таким чином, повна винагорода академічного викладача, попри тип університету, в якому він або вона працює, може обкладатися підвищеними податками.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини