У Республіці Польща було збільшено мінімальну винагороду за роботу: на що можуть розраховувати українці

7710
Facebook Twitter
У Республіці Польща було збільшено мінімальну винагороду за роботу: на що можуть розраховувати українці

Уряд Республіки Польща прийняв рішення, що мінімальна винагорода за виконану роботу з нового року має бути на рівні 2250 злотих. Проте, що стосується погодинної ставки, вона становитиме лише 14.7 злотих.

Уряд Республіки Польща прийняв рішення, що мінімальна винагорода за виконану роботу з нового року має бути на рівні 2250 злотих. Проте, що стосується погодинної ставки, вона становитиме лише 14.7 злотих. На офіційному ресурсі Центру державного законодавства не так давно з'явився проект постанови Ради міністрів про підвищення зарплати для резидентів країн, але також є й зміни для українців, охочих працювати на території цієї європейської держави.

Тим часом, в останні тижні профспілкові діячі з NSZZ Solidarność змушували уряд підвищити винагороду для громадян до 2255 злотих. Вони прагнуть до того, щоб у групу увійшло не менш ніж 1,5 млн. співробітників, які на даний час отримують найнижчу зарплату, не виділяючись серед інших.

У комунікації після засідання Ради міністрів Польщі можна було знайти інформацію з приводу проведення аналізу ринку праці, який показує, що мінімальна винагорода за працю у 2018 році не чинила негативного впливу на попит на робочу силу.

Поточна економічна ситуація у Польщі дозволяє стійко збільшувати мінімальну заробітну плату, відповідну динаміці економічного зростання, зростання продуктивності праці та зниження безробіття. У засобах масової інформації було підкреслено, що рівень мінімальної винагороди за роботу у розмірі 2 250 злотих матиме позитивний вплив на стан домогосподарств (коштом збільшення доходів співробітників середньої ланки та звичайних працівників).

Доречно нагадати, що у попередньому році максимально низький поріг заробітної плати складав 2100 злотих. Новий рік принесе зміни у багато напрямків, сфер діяльності, законів Польщі. Також будуть підвищені суми, які здатні заробити українці, перебуваючи на роботі у РП. Таким чином, наші співвітчизники, залучені у польських компаніях на найменш кваліфікованих посадах, можуть розраховувати на мінімальний дохід, еквівалентний 12-ти тисячам грн. (1600 злотих). Це важлива інформація для багатьох громадян України, які відправляються на роботу до Польщі, оскільки все-таки велика частина залучена саме на посадах з найменшим рівнем компетенції.

Згідно з розпорядженням польського уряду, зі стартом нового року, валова мінімальна винагорода працівників країні складе 2250 злотих (майже 16 900 гривень). Це більше, ніж у 2018 році на цілих 7%, що у грошовому еквіваленті дорівнює ста п'ятдесяти злотим. Нетто зарплата для працівників з України складе 1 634 злотих, а це майже у 3 рази більше, ніж на Батьківщині.Зазвичай працівники, які претендують на min плату, працюють повний день. Однак якщо зайнятість не повна (півдня, третина, кілька годин на день), винагорода у цьому випадку буде розраховуватися пропорційно часу, який співробітник буде працювати.

Зростання мінімальної виплати за роботу у РП торкнеться й розрахунку рівня допомоги при звільненні працівника. Польські роботодавці повинні будуть, у разі виключення працівника з штату, виплатити до 15 мін. винагород, а це майже 34 тисячі злотих. Стягнення за недотримання цього пункту може досягати 30 тисяч PLN.

Нагадаємо, з 2019 року min винагорода в Україні виросте на 12,1% та складе майже 4200 гривні на місяць, а це не зрівняється із зазначеними вище можливими доходами у РП. Зважаючи на це, сподіватися на скорочення міграції населення не варто.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини