Зростання заробітної плати у Польщі знову прискорюється

6436
Facebook Twitter
Зростання заробітної плати у Польщі знову прискорюється

Середня заробітна плата у секторі підприємництва у жовтні 2018 року у Республіці Польща склала 4921,3 злотого (відповідно 7,6 відсотка), а це означає, що показник істотно вище, ніж у минулому році.

Середня заробітна плата у секторі підприємництва у жовтні 2018 року у Республіці Польща склала 4921,3 злотого (відповідно 7,6 відсотка), а це означає, що показник істотно вище, ніж у минулому році. Це найбільший ріст якщо розглядати динаміку з квітня поточного року та один з найвищих за останні десять років. Експерти трохи здивовані таким результатом, адже вони обійшли навіть найсміливіші очікування. Яка ситуація склалася у листопаді, ще не відомо, але з дня на день очікуються підсумки передостаннього місяця 2018 року.

Динаміка середньої винагороди помітно на території всієї Польщі ослабла з травня по вересень, як у номінальному, так і у реальному вираженні, тобто з огляду на інфляцію. Жовтень перервав цю тенденцію та викликав значне оновлення. Поки важко передбачити, чи буде прискорення тривати довго, або ж, як і квітневе зростання на 7,8%, це одноразова подія. На думку експертів сектора підприємництва, ймовірно, у найближчі місяці можна буде розраховувати на динаміку близько 7%. Однак перспектива зростання інфляції у наступному році буде явно обмежувати купівельну спроможність доходу від роботи. Це, у свою чергу, буде повільно впливати на споживання домашніх господарств, що є головною рушійною силою економіки Польської Республіки.

З початку 2018 року динаміка зайнятості у секторі підприємництва систематично падала. Варто звернути пильну увагу на той факт, що у грудні 2017 року інфляція досягла 4,6 відсотка, а у вересні знизилася до 3,2 відсотка.

Зміни у методології дослідження GUS зробили деякий вплив на це, але подібна тенденція неоднозначна. З одного боку, це результат надмірно високих витрат на зайнятість, з іншого боку, ймовірно, один із сигналів насування економічного спаду, який вже відчувається деякими компаніями, знижуючи волю до збільшення зайнятості.Жовтень був місяцем, в якому ця тенденція сповільнилася. Кількість працівників, як і у вересні, була вище, ніж роком раніше, на 3,2 відсотка. Після двох місяців невеликого скорочення числа співробітників у секторі підприємництва, у жовтні вона збільшилася на 2,2 тис. осіб. За рівнем заробітної плати у порівнянні з попереднім роком рівень зайнятості набагато вище, але ця перевага все ще зменшується. Якщо у грудні 2017 року був на 266 000 вище, ніж у грудні 2016 року, то у жовтні 2018 року у порівнянні з жовтнем 2017 року профіцит зменшився до трохи більш ніж 191 тисяча.

Вітчизняні та міжнародні фахівці сфери бізнесу та підприємництва підкреслюють, що все більше й більше сигналів вказують на те, що найкращий період ринку праці вже позаду. Рівень безробіття залишиться на дуже низькому рівні, а після сезонного погіршення зими він може навіть впасти у новому 2019 році, досягнувши наступних рекордно низьких рівнів. Попри все, у перші три квартали 2018 року більш ніж 1 мільйон 226 тисяч були зареєстровані у бюро з працевлаштування. Однак пропозиції про роботу були отримані на 7% рідше, ніж за той же період роком раніше. У вересні кількість пропозицій для офіційного довгострокового працевлаштування впала нижче 100 тисяч, та вона була найнижчим показником за вісімнадцять місяців.

Хоч як би розгорнулася ситуація у майбутньому, українцям й іншим іноземцям з країн СНД все ще перспективно працевлаштуватися до польських компаній, здобувати освіту в університетах РП та облаштовувати у цій європейській державі свій побут. Що стосується ситуації із заробітними платами у кінці 2018 року, зовсім скоро дані оновляться, та це дозволить більш чітко сформулювати прогноз на перший-другий квартал 2019 року.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини