Скільки коштує година роботи у Польщі? Все про погодинну ставку

8183
Facebook Twitter
Скільки коштує година роботи у Польщі? Все про погодинну ставку

Cкільки коштує у Польщі робочий час Ви дізнаєтеся з нашої статті, тому її варто прочитати всім студентам локальних установ освіти, які шукають підробіток з гнучким графіком, та досвідченим фахівцям.

Величина винагороди працівника у Республіці Польща залежить від багатьох факторів: розміру та стану компанії, міста, в якому знаходиться організація, форми зайнятості, роду занять, стажу роботи, досвіду та іншого. То скільки коштує у Польщі, в яку все частіше мігрують українці з метою навчання та довгострокового працевлаштування, робочий час? Ви дізнаєтеся про це зі статті, тому її варто прочитати всім студентам локальних установ освіти, які шукають підробіток з гнучким графіком, та досвідченим фахівцям.

Договір на обслуговування — погодинна ставка

Завдяки Додатку від 22 липня 2016 року про внесення змін до «Закону про мінімальну винагороду за працю» та деяким іншим актам, введено зобов'язання щодо забезпечення мінімальної заробітної плати за цивільно-правовими договорами. Мінімальна погодинна ставка була визначена як «мінімальна сума винагороди за кожну годину виконання замовлення або надання послуг, на які має право одержувач замовлення або постачальник послуг». Це не означає, що раніше не було планів або намірів врегулювати дане питання. Наприклад, у 2013 році Національна угода про профспілки передбачала введення погодинної мінімальної заробітної плати. Було запропонувано, щоб ставка становила не менш ніж 11 злотих брутто, попри форму зайнятості.

Найнижча погодинна ставка у Польщі

Яка погодинна ставка у Польщі на даний час?

Які зміни очікують локальних та іноземних громадян, залучених на місцевих підприємствах? Відповідь на питання міститься у наступних правових актах:

1. Постанова Ради Міністрів від 11 вересня 2018 року про розмір мінімальної винагороди за роботу та розмір мінімальної погодинної ставки у 2019 році. Найнижча погодинна ставка з 1 січня 2019 року становила 14,70 злотих.

2. Постанова Ради Міністрів від 10 вересня 2019 року про розмір мінімальної винагороди за роботу та розмір мінімальної погодинної ставки у 2020 році. З 1 січня 2020 року мінімальна погодинна ставка у Польщі становить 17 злотих.

Погодинна заробітна плата — за та проти

Метод оплати праці працівників, заснований на встановленні найнижчої погодинної ставки, дуже важливий для запобігання зловживань з боку роботодавців, що діють на основі цивільно-правових договорів. Співробітники, зацікавлені у зміні роботи або пошуку місця праці, відразу ж знають, чого можна очікувати від найнижчих виплат. З іншого боку, введення мінімальних погодинних ставок призводить до того, що деякі роботодавці вирішують працевлаштовувати «у чорну», бажаючи обійти чинне законодавство. Крім того, підприємства не завжди можуть заплатити мінімальну суму, гарантовану державою. У результаті може статися масове звільнення, та найгірше — навіть банкрутство компаній.

Фактична та майбутня мінімальна заробітна плата у Польщі

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують придивитися до того, що сума мінімальної заробітної плати для штатного співробітника з 1 січня 2019 року становить 2250 злотих. Однак з початку наступного року вона збільшиться до 2600 злотих. Роботодавці повинні пам'ятати, що існують штрафи за недотримання обмежень, встановлених законодавцем.

Підсумовуючи, зауважимо, що Польща є тією стабільною європейською країною, яка не поспішаючи, але впевнено покращує комфорт життя громадян та нерезидентів, що розвиваються на її території. У новому році ми зможемо побачити не тільки зростання мінімальної зарплати, а й погодинної оплати, причому останній показник виросте на 2.3 злотих на годину, що є небувалим стрибком у порівнянні з попередніми роками. До чого це призведе, покаже тільки час, але поки прогнози є оптимістичними.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини