Чи може студент польського ВНЗ мати свою компанію?

8882
Facebook Twitter
Чи може студент польського ВНЗ мати свою компанію?

Багато великих корпорацій народилося в умах студентів. Розгляньмо, чи є у польських студентів можливість почати власну справу у навчальний період.

Навчання в одному з обраних університетів Республіки Польща, яким охоче віддають перевагу українці та інші іноземці, — час, коли багато хто думає про створення компанії, вимірювання CD-Projekt RED або навіть маленької фірми, котра процвітає, що дозволяє увійти у глибини ділового світу. Багато великих корпорацій народилося в умах студентів, то чому б не спробувати стати успішним як незалежний бізнесмен, під час отримання кваліфікації у РП. Розгляньмо, чи є у польських студентів можливість почати власну справу у навчальний період.

Форма ведення бізнесу: найбільш оптимальний варіант для студентів

Форма створення бізнесу — це той момент, який вирішує, чи постраждає приватна власність, якщо ідея виявиться невдалою. Мета не полягає у тому, щоб налякати початківців бізнесменів, просто фахівці центру польської освіти UP-STUDY хочуть звернути увагу на те, що потрібно бути готовими, як до запаморочливого успіху, так і до краху. Обов'язково необхідно враховувати при виборі форми діяльності компанії ефективну податкову ставку — скільки грошей, зароблених компанією, у результаті піде на особистий рахунок. Загальне правило: чим безпечніше, тим дорожче бізнес.

Відзначимо: якщо Ви тільки відкриваєте компанію, в яку єдиним внеском будуть заощадження та кредит від батьків/друзів, а діяльність буде залежати від індивідуальної роботи, вибирайте одноосібне підприємство.

Слід уважно вивчити діяльність, введену у 2018 році, без реєстрації — якщо дохід у будь-якому місяці не перевищує 50% мінімальної заробітної плати (мінімальна зарплата у 2019 році — 2250 злотих), можна вести бізнес без реєстрації компанії. Коли доходи перевищать цей ліміт, варто зареєструвати бізнес (для цього виділяється 7 днів).

Якщо вже вибрана форма ведення бізнесу, але не впевнені, що враховані всі деталі, пам'ятайте, завжди можна її змінити (хоча це не завжди легко).

Підписання договорів з клієнтами

Чи потрібно підписувати контракти з клієнтами або підрядниками? Це не обов'язково. Ви вкладаєте договір, коли погоджуєтеся з умовами виконаних робіт телефоном, електронною поштою, месенджером або СМС. Кожна форма так само ефективна (якщо законом не передбачено інше). Як згадувалося раніше — навіть повідомлення у месенджері може бути контрактом — тільки не письмовим (ця форма була названа у польському документальному праві). З досвіду ринку ясно одне: коли Ви просите про підписання контракту, слід очікувати, що підрядник уважно його прочитає та, ймовірно, передасть юристу для підготовки/перевірки.

Тут можна знайти один з багатьох недоліків у веденні власного бізнесу — слід уважно читати те, що підписуєте. Як споживачі, ми захищені — багато положень договорів, які невигідні, будуть анульовані судом, навіть якщо документ підписаний. У випадку з бізнесом не можна розраховувати на таку слабкість.

Якщо потрібно підписати контракт з підрядником на початку діяльності:

  • ознайомтеся з договором адвоката або прочитайте про це в Інтернеті;
  • уникайте договірних штрафів (навіть якщо Вас переконують, що це «проформа»);
  • не ігноруйте додатки (вони є частиною договору);

Підсумовуючи, зауважимо, що початок компанії — це безліч завдань, в яких допоможуть професійні послуги деяких фахівців, серед них: бухгалтер, юрист, бізнес-консультант, консультант з соціальних мереж. Але, на старті такий арсенал найняти та оплатити їхні послуги — складно тому, зважаючи на доступність інформації та шаблонів у мережі, можна обмежитися такою ретельною самостійною підготовкою. Фінанси є ще одним важливим фактором, що визначає успіх компанії — для початку діяльності варто використовувати співфінансування ЄС для старту підприємницької діяльності (сплачується повятом бюро з працевлаштування). Отримати співфінансування найпростіше (умова — вести бізнес протягом року), та ці двадцять тисяч злотих для купівлі дозволять організувати справу, не думаючи про плату за обладнання, необхідне для роботи. Стаття допомагає зрозуміти, що студенти польських ВНЗ цілком здатні створити компанію, але для цього потрібно мати бажання, натиск, конкретну мету, чого вистачає не кожній молодій людині, що має хороші ідеї.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини