Труднощі проживання в Польщі або особливості, до яких складно звикнути українцям

6447
Facebook Twitter
Труднощі проживання в Польщі або особливості, до яких складно звикнути українцям

Є ряд ситуацій, які навіть через тривале проживання на польській території деяким українцям даються важко, саме про них ми ґрунтовних поговоримо більш детально у даній статті.

Республіку Польща давно уподобали українці, які бажають розвиватися на території європейської країни. Це виправданий вибір, оскільки країна дозволяє людям з різними цілями активно розкривати свій потенціал, будь то навчання, робота, відкриття власного бізнесу або постійне місце проживання. Найчастіше, велика частина емігрантів з України не відчувають дискомфорту, адже завдяки культурній схожості та можливості швидко вивчити та зрозуміти мову, період адаптації істотно скорочується. Проте є

ряд ситуацій, які навіть через тривале проживання на польській території деяким українцям даються важко, саме про них ми поговоримо більш детально у даній статті.

До чого складно звикнути українцям у Польщі?

Не враховуючи багатьох відмінностей у традиціях, які тягнуть за собою зміни у побуті, варто пам'ятати, що Польща — це європейська країна, котра дотримується стандартів та норм відповідного суспільства. З недавніх пір, на території РП було введено ряд змін, що вкрай складні для розуміння та вироблення необхідних навичок у наших співвітчизників, серед них відзначимо:

1. Сортирування сміття. З 90-х років Польща вводила закони, які регулювали сортування та утилізацію відходів різного типу. З огляду на останні зміни, з метою поліпшення екологічної та економічної ситуацій у країні, був розроблений новий проект, за яким потрібно розділяти побутове сміття до чотирьох контейнерів, встановлених біля кожного житлового будинку. Вони позначені за кольорами, де у синій необхідно складати папір, у жовтий — пластик, зелений — скло, коричневий — для біовідходів.

2. Заборона на недільну торгівлю. Даний новий закон забороняє супермаркетам та іншим магазинам торгувати неділями. Винятком, на сьогодні, є поштові відділення, кіоски з квітами та ще кілька торгових об'єктів, таких як преса або магазини сувенірів.

3. Дуже високі штрафи за адміністративні порушення. Такі штрафи як за безквитковий проїзд, куріння у громадських місцях, не дійсне посвідчення при купівлі квитка зі знижкою та інші схожі — в Україні існують тільки на папері, водночас як в Польщі вони складають дуже вагомі суми та неодмінно стягуються.

4. Обов'язкова сплата штрафів. Цей пункт пов'язаний з попереднім, але його не можна упустити, адже у Польщі так побудована система, що, маючи неоплачений штраф, згодом у Вас будуть обмежені можливості: не вийде отримати кредит, продовжити візу або навіть про наявність штрафу буде сповіщений роботодавець. У будь-якому випадку, держава максимально звузить можливості таким чином, що заплатити доведеться.

Особливості проживання та організації побуту у Польщі

Поважаючи закони, життя у РП дуже комфортна. Головне — грамотно організувати свій побут. Варто приділити увагу наступним деталям, тоді складнощів проживання у Польщі не виникне.

1. Підібрати продуктовий магазин та робити закупівлі у будні дні. Вигідними дискаунтерами, які пропонують великий вибір якісних продуктів є «Aushan» та «Biedronka». Оскільки вони закриті у неділю, щоб не переплачувати, робіть закупівлі завчасно.

2. Страховий поліс. Оскільки медичні послуги обходяться дуже дорого, потрібно завжди мати чинний поліс, який дозволить трохи покрити витрати. Якщо у Вас є проблеми зі здоров'ям, краще оформляти поліс з широким спектром покриття витрат.

3. Проїзний на транспорт. У Польщі є кілька типів проїзних, найвигідніший варіант з максимальним терміном дії.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY ще раз підкреслюють, що у Польщі жити просто та комфортно, варто лише дотримуватися законів та правильно організувати свій побут. Ті, хто стверджує, що на польській території важко адаптувати, швидше за все намагалися обійти правила. Людям, які не бажають змінювати свій спосіб життя та звички відповідно до європейських стандартів буде складно скрізь, тому все залежить від конкретної людини та її готовності покращувати себе та навколишній світ.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини