Рівна оплата для чоловіків та жінок в однаковому становищі у РП — чи можливо це?

1234
Facebook Twitter
Рівна оплата для чоловіків та жінок в однаковому становищі у РП — чи можливо це?

Оскільки молоді дівчата з України та інших країн їдуть до Польщі для отримання необхідної кваліфікації з подальшим влаштуванням на роботу, варто розглянути всі нюанси цього питання.

Багато українців відправляються до Республіки Польща та інших європейських держав з метою придбання освіти, перспективного працевлаштування або відкриття бізнесу. У РП дійсно набагато більш сприятливі умови для професійного та особистісного розвитку. Проте, ця та інші країни Європи все ще борються з таким поняттям, як упереджене ставлення до жінок на робочому місці. Згідно з Конституцією Польщі та Трудовим кодексом, стать не має впливати на розмір винагороди або займану посаду. Жінки на ринку праці отримують гірше? Дослідження показують, що нерівність в оплаті праці зустрічається у багатьох компаніях та галузях. Оскільки молоді дівчата з України та інших країн їдуть до Польщі для отримання необхідної кваліфікації з подальшим влаштуванням на роботу, варто розглянути всі нюанси цього питання.

У 2022 році, 4 листопада відзначався Європейський день рівної оплати праці. Як і щороку, відзначається день, коли жінки припиняють отримувати меншу (символічно) винагороду за ту ж роботу, що й чоловіки.

Рівна оплата — європейські директиви та реальність

Відповідно до Європейського союзу, гендерна рівність є фундаментальним принципом. За цим слідує принцип рівної оплати праці, закріплений на сторінках Договору 1957 року та знову згаданий у Директиві 2006/54/ЄС про рівне ставлення з чоловіками та жінками на ринку праці. Однак дотримання правил та, тим більше, їх застосування все ще залишає бажати кращого. Тут потрібно поставити запитання: "Як жінки ставляться до цього?". Хіба вони не встановлюють планку занадто низько? Кожна медаль має два боки.

Низька зарплата жінок — це лише верхівка айсберга. Оскільки жінки заробляють менше, вони також отримують нижчі пенсії. Для того, щоб проблема нерівності в оплаті праці була подолана у суспільстві, винагорода за виконану роботу має бути публічною, що на даний час не є поширеним явищем.

Оптимістична тенденція у Польщі

Дослідження, проведене веб-сайтом Praca.pl у 2018 році, показало, що понад 60% респондентів вважають, що професійне становище жінок залежить лише частково від них самих. Деякі речі не впливають на це. Однак майже 29% вважають, що від жінок залежить, чи будуть вони зростати, отримувати підвищення службою та заробляти більше. Тільки 11% дотримувалися протилежної думки, заявивши, що положення жінок обумовлено як зовнішніми чинниками. Майже 17% респондентів вважають, що до жінок ставляться однаково як до чоловіків, та до 50% стверджують, що, попри невелику дискримінацію, ситуація поліпшується.

Тенденція також підтверджується результатами, опублікованими Євростатом. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на інформацію, яку можна було знайти на веб-сайті Республіки Польща (Serwisie Rzeczypospolitej Polskiej): «За даними Євростату (2018 р.), Польща характеризується одним з найнижчих значень розриву у заробітній платі в Європейському Союзі. Різниця у доходах становить 7,2% на шкоду жінкам (тобто на пів відсотка менше, ніж у 2016 році), водночас як середній показник у ЄС становить 16,2% (різниця у середньому валовому годинному коефіцієнті у всій економіці)».

Підсумовуючи, зауважимо, що ситуація з розривом у заробітній платі чоловіків та жінок на однакових посадах поступово поліпшується (він скорочується). Також, якщо говорити про бар'єри для представниць жіночої статі у певних галузях (наприклад, ІТ), тут також спостерігається поліпшення, жінки з прагненням потрапляють до сфери, причому не тільки в якості фахівців служби технічної підтримки, але й програмістів. Що сказати, тенденції тішать, але все-таки потрібен час, щоб розриви, бар'єри та стереотипи зжили себе та канули у Літу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2025 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини