Рівна оплата для чоловіків та жінок в однаковому становищі у РП — чи можливо це?

1008
Facebook Twitter
Рівна оплата для чоловіків та жінок в однаковому становищі у РП — чи можливо це?

Оскільки молоді дівчата з України та інших країн їдуть до Польщі для отримання необхідної кваліфікації з подальшим влаштуванням на роботу, варто розглянути всі нюанси цього питання.

Багато українців відправляються до Республіки Польща та інших європейських держав з метою придбання освіти, перспективного працевлаштування або відкриття бізнесу. У РП дійсно набагато більш сприятливі умови для професійного та особистісного розвитку. Проте, ця та інші країни Європи все ще борються з таким поняттям, як упереджене ставлення до жінок на робочому місці. Згідно з Конституцією Польщі та Трудовим кодексом, стать не має впливати на розмір винагороди або займану посаду. Жінки на ринку праці отримують гірше? Дослідження показують, що нерівність в оплаті праці зустрічається у багатьох компаніях та галузях. Оскільки молоді дівчата з України та інших країн їдуть до Польщі для отримання необхідної кваліфікації з подальшим влаштуванням на роботу, варто розглянути всі нюанси цього питання.

У 2022 році, 4 листопада відзначався Європейський день рівної оплати праці. Як і щороку, відзначається день, коли жінки припиняють отримувати меншу (символічно) винагороду за ту ж роботу, що й чоловіки.

Рівна оплата — європейські директиви та реальність

Відповідно до Європейського союзу, гендерна рівність є фундаментальним принципом. За цим слідує принцип рівної оплати праці, закріплений на сторінках Договору 1957 року та знову згаданий у Директиві 2006/54/ЄС про рівне ставлення з чоловіками та жінками на ринку праці. Однак дотримання правил та, тим більше, їх застосування все ще залишає бажати кращого. Тут потрібно поставити запитання: "Як жінки ставляться до цього?". Хіба вони не встановлюють планку занадто низько? Кожна медаль має два боки.

Низька зарплата жінок — це лише верхівка айсберга. Оскільки жінки заробляють менше, вони також отримують нижчі пенсії. Для того, щоб проблема нерівності в оплаті праці була подолана у суспільстві, винагорода за виконану роботу має бути публічною, що на даний час не є поширеним явищем.

Оптимістична тенденція у Польщі

Дослідження, проведене веб-сайтом Praca.pl у 2018 році, показало, що понад 60% респондентів вважають, що професійне становище жінок залежить лише частково від них самих. Деякі речі не впливають на це. Однак майже 29% вважають, що від жінок залежить, чи будуть вони зростати, отримувати підвищення службою та заробляти більше. Тільки 11% дотримувалися протилежної думки, заявивши, що положення жінок обумовлено як зовнішніми чинниками. Майже 17% респондентів вважають, що до жінок ставляться однаково як до чоловіків, та до 50% стверджують, що, попри невелику дискримінацію, ситуація поліпшується.

Тенденція також підтверджується результатами, опублікованими Євростатом. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на інформацію, яку можна було знайти на веб-сайті Республіки Польща (Serwisie Rzeczypospolitej Polskiej): «За даними Євростату (2018 р.), Польща характеризується одним з найнижчих значень розриву у заробітній платі в Європейському Союзі. Різниця у доходах становить 7,2% на шкоду жінкам (тобто на пів відсотка менше, ніж у 2016 році), водночас як середній показник у ЄС становить 16,2% (різниця у середньому валовому годинному коефіцієнті у всій економіці)».

Підсумовуючи, зауважимо, що ситуація з розривом у заробітній платі чоловіків та жінок на однакових посадах поступово поліпшується (він скорочується). Також, якщо говорити про бар'єри для представниць жіночої статі у певних галузях (наприклад, ІТ), тут також спостерігається поліпшення, жінки з прагненням потрапляють до сфери, причому не тільки в якості фахівців служби технічної підтримки, але й програмістів. Що сказати, тенденції тішать, але все-таки потрібен час, щоб розриви, бар'єри та стереотипи зжили себе та канули у Літу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини