Проєкт колонії на Марсі від польських студентів у фіналі міжнародного конкурсу

6308
Facebook Twitter
Проєкт колонії на Марсі від польських студентів у фіналі міжнародного конкурсу

Нещодавно була визначена головна нагорода — Гран-прі ESA у Student Aerospace Challenge за дизайн кабіни екіпажу літака, та вже відомі результати. Подробиці у нашому огляді.

Нещодавно була визначена головна нагорода — Гран-прі ESA у Student Aerospace Challenge за дизайн кабіни екіпажу літака, та вже відомі результати. Команда студентів з Польщі, які працюють під ім'ям Innspace, вийшла до фіналу 10 найкращих проєктів конкурсу Mars Colony Prize. Це велике досягнення для членів Innspace, яким вони пишаються та не збираються зупинятися на досягнутому.

Приз Марсової колонії

Проєкт самодостатньої марсіанської колонії на 1000 осіб під назвою Ideacity вийшов у фінал конкурсу «Марсова колонія», організованого Товариством Марса. Перш за все, з 100 представлених робіт журі було відібрано 25 кращих проєктів, включаючи той, який був представлений групою Innspace. Останній буде опублікований у книзі «Колонії Марса: плани заселення Червоної планети». Тепер журі оголосило фіналістів. В якості однієї з 10 команд у фіналі буде представлена ​​група Innspace з проєктом Ideacity.

Один з членів польської команди підкреслив, що для них це величезний успіх. Він створювався всього п'ятьма членами, та результат перевершив очікування. Тішить, що журі розділило ентузіазм команди, та оцінило проєкт.

Ідеальне місто Марса. Яке воно?

Петро Торчала, конструктор заявив, що створити колонію на Марсі, яка забезпечить жителів такими ж хорошими умовами, як і Земля, непросто. Перешкодою є не тільки технологія, але й функціонування марсіанського суспільства.

Проєкт Ideacity використовує концепцію ідеального міста. Основними його завданнями є короткі відстані (місто розташоване у вигляді шестикутника зі стороною 400 м). Центр є головною точкою всієї колонії, а створення мережі підземних тунелів, які дозволять пересуватися містом, не піддаючись впливу зовнішніх умов, а також доріг на поверхні, вирішить рух транспортних засобів з вантажами на поверхні.

Ближче до центру розташовані будівлі, призначені для повсякденної експлуатації. Промислові будівлі розташовані на околиці міста. Більшість споруд розташуються під землею, що дозволить жителям захищатися від радіації.

Що потрібно пам'ятати при проєктуванні марсіанської колонії?

Саме оформлення міста є кінцевою частиною проєкту. Щоб добре все спланувати, спочатку потрібно ретельно продумати, що у ньому має бути. Команда розглянула, серед іншого:

  • пошук та перероблення сировини;
  • обробну промисловість;
  • виробництво енергії;
  • комунальне господарство;
  • системи життєзабезпечення;
  • сільське господарство.

Їх метою було призначити кожній будівлі певну роль та спроєктувати її згідно з додатком. Це зайняло багато часу — на базі більш ніж 100 будівель, але необхідно було оптимізувати колонію.

Члени команди неодноразово вдосконалювали проєкт. Подальший аналіз дозволив уточнити всі шляхи. Завдяки цьому оптимізується потік людей та навантажень у колонії.

Через обмежену кількість людей у колонії (1000 осіб) та необхідності самодостатності, потрібно було спроєктувати колонію таким чином, щоб у людини було якомога більше аспектів.

Жителі майбутньої колонії повинні максимально зосередитися на створенні майбутнього, дослідженнях та розробках бази, а не займатися роботою, для якої можна використовувати роботів або штучний інтелект. Однією з головних проблем є виживання людей на базі.

Була запропонована робота систем життєзабезпечення. Важливим моментом був розгляд марсіанської дієти та способу приготування їжі. Члени визначилися та обрали рослинну дієту, це означає, що самі посіви займають значну частину міста.

Що далі? Група буде боротися за головний приз у фіналі, який пройде під час Конвенції Марса у США у жовтні. У фінал також увійшли проєкти, розроблені росіянами, шведами, американцями, французами та швейцарцями. Три найкращі проєкти будуть оголошені ввечері 19 жовтня. Їх автори будуть винагороджені сумами — 10, 5 та 2,5 тисячі доларів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини