Найбільш розшукувані співробітники — у них немає проблем з роботою

7280
Facebook Twitter
Найбільш розшукувані співробітники — у них немає проблем з роботою

Є такі області, навчаючись на яких молоді люди одразу ж потрапляють під пильний погляд роботодавців, як майбутні співробітники. Яких саме напрямків це стосується? Обговоримо у статті.

Молоді люди, обираючи майбутню професію, враховують не тільки власні уподобання, таланти, а й тенденції ринку праці. Оскільки ситуація з працевлаштуванням та попитом на певні професії у Республіці Польща, а також інших європейських країнах відрізняється стабільністю, наші земляки мігрують до зазначених куточків Європи не тільки для пошуку роботи, а й з метою отримання кваліфікації. Вибір абітурієнтів частіше падає саме на Польщу, оскільки її університети пропонують високий рівень освіти зі справедливою платою за навчальний рік. Що стосується попиту на фахівців певного напряму, то дійсно є такі області, навчаючись на яких молоді люди вже потрапляють під пильний погляд роботодавців, як майбутні співробітники. Яких саме напрямків це стосується? Обговоримо у статті.

Короткий опис ситуації на ринку праці Польщі

Дані, опубліковані Центральним статистичним управлінням, показують, що безробіття залишається низьким — у липні та серпні воно становило 5,2% (проти рівня безробіття, наприклад, 5,6% у квітні або 6,1% на початку 2019 року). Що стосується збільшення зайнятості та робочих місць, цитуючи звіт GUS Попит на робочу силу у другому кварталі 2019 року: «на кінець другого кварталу 2019 року кількість вакансій у Польщі в одиницях, в яких працює не менш ніж 1 людина, склало 151, 8 тисяч та було вище, ніж наприкінці першого кварталу 2019 року, на 9,4 тисячі, тобто на 6,6%. У порівнянні з кінцем другого кварталу 2018 року кількість вакансій скоротилася на 12,9 тис., тобто на 7,8%. На кінець другого кварталу 2019 року залишилося 31,5 тис. вакансій, — це новостворені робочі місця». Середньомісячна заробітна плата у секторі підприємств у серпні склала 5 125,26 злотого.

Які фахівці найбільш затребувані?

У минулому 2018/2019 навчальному році ІТ було найпопулярнішим напрямком для навчання. За даними Міністерства науки та вищої освіти, список 10 найпопулярніших напрямів навчання за останні роки істотно не змінився. На додаток до згаданих вище ІТ-технологій, психологія та менеджмент також були на передньому плані у попередні два роки. Популярними серед іншого є економіка, будівництво, а також фінанси та бухгалтерський облік, автоматизація та робототехніка.

Чи показується популярність спеціальностей у сфері зайнятості? Попит на ІТ-спеціалістів та працівників сектора сучасних технологій, серед іншого, все ще високий, виходячи з підсумків річного звіту «Барометр 2019». Згідно з публікаціями, у столицях воєводств не вистачає фахівців, у тому числі зі сфери інформаційних технологій. Іншими професіями дефіциту у містах воєводств є ті, які пов'язані з індустрією високих технологій, бізнес-послугами.

Які співробітники потрібні на польському ринку праці у терміновому порядку?

З іншого боку, що стосується попиту на працівників ручної праці, у згаданому вище звіті «Барометр зайнятості 2019» показано, що к розбивці за секторами, в яких є дефіцит, можна виділити у першу чергу будівельний сектор. Брак персоналу відзначається серед бетонників та ремонтників, асфальтоукладальників та теслярів — майже у всіх округах. Та, як завжди, є попит на сезонних працівників у сільськогосподарському секторі.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY відзначають, що варто виділити різні професії в інших секторах: промисловість громадського харчування (наприклад, кондитери, кухарі), сервіс (косметологи, перукарі), транспорт (водії автобусів та вантажівок та сідельних тягачів). Загалом, вибираючи професію, можна знайти той напрямок, на який є попит на ринку праці, з урахуванням власних талантів.

Ну а вчитися іноземцям у Польщі варто у приватних ВНЗ, оскільки вони дозволяють отримати якісну освіту з доступною платою.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини