Професійне резюме — як написати його кількома різними способами?

1089
Facebook Twitter
Професійне резюме — як написати його кількома різними способами?

Як написати гарне резюме? Виявляється, є багато способів зробити це, тому рекомендуємо з ними ознайомитися.

Приймання на роботу у більшості випадків починається з відправлення заяви роботодавцю, яка повинна включати професійне резюме та, можливо, супровідний лист. Цей один документ визначає майбутнє кандидата, тому що він/вона має можливість брати участь у наступних етапах найму, тільки якщо резюме цікавить майбутнього роботодавця. Як написати гарне резюме? Виявляється, є багато способів зробити це, тому рекомендуємо з ними ознайомитися.

Хронологічне резюме та його особливості

Найбільш відома форма, вона схожа на марковане резюме. Хоча деякі претенденти вважають це пережитком минулого, значна частина роботодавців надають перевагу цій моделі та рахують її найбільш професійним резюме. Хронологічна система складається в описі досвіду та своєчасного отримання освіти. Правило полягає у тому, що інформація записується у хронологічному порядку за датами, починаючи з останніх даних. У разі освіти необхідно записати всі школи, які закінчили. Курс професійної кар'єри повинен складатися з опису попередніх місць роботи із зазначенням, хоча б, імені роботодавця та займаної ним посади.

Структура та специфіка функціонального резюме

Професійне резюме у функціональному розташуванні створити досить складно, але іноді варто зробити це зусилля, тому що воно може значно збільшити шанси отримати роботу мрії. На відміну від хронологічного резюме, функціональне призначене для представлення конкретних кваліфікацій, компетенцій та навичок, які є важливими з точки зору конкретного роботодавця.

Ця форма резюме дозволяє виділити сильні сторони кандидата та вміло приховати незручні факти, наприклад, більш тривала перерва у роботі, невеликий досвід чи діяльність у галузі, абсолютно незв'язаній з іншою кар'єрою.

Ось чому цей тип резюме часто вибирають молоді люди, чия хронологія буде виглядати скромно. Варто підкреслити, що великою перевагою цього виду резюме є можливість скласти його точно відповідно до очікувань даного роботодавця, тобто виділити тільки ті компетенції, які справжній роботодавець чекає від кандидатів.



Змішане резюме та його ключові відмінності

Це версія, яка поєднує у собі функції хронологічного та функціонального резюме. Даний тип документа являє хронологічно хід кар'єри та етапи отримання освіти, але також містить більш детальну інформацію про кваліфікацію та навичках. Таким чином, найчастіше при описі конкретних етапів працевлаштування додається інформація про обсяг обов'язків, що виконуються на займаній посаді або безпосередньо про навички, придбані на конкретній роботі. Багато людей вводять у таке резюме свої м'які навички, досвід, пов'язаний з волонтерством, а також описують свої інтереси та захоплення більш широко.

Рекрутерам та роботодавцям у більшості випадків подобається цей тип резюме, оскільки воно підтримує чітку хронологію та водночас дозволяє отримати більше інформації про кандидата.

Професійне резюме за шаблоном Europass

У 1998 році Європейська комісія вирішила створити спеціальний підрозділ під назвою Європейський форум з підвищення прозорості професійних кваліфікацій, завданням якого було, зокрема, сприяти отриманню кваліфікацій та роботи у державах-членах громадянами Європейського Союзу. Одним з результатів роботи Форуму стало створення єдиних моделей документів, які дозволяють співробітникам представити свої кваліфікації та навички у зрозумілій формі у всьому ЄС. Ці документи включають, перш за все, європейське резюме та так званий мовний паспорт, створити їх можна використовуючи шаблон, який Ви знайдете у мережі. До речі, шаблон Europass CV не вражає естетичністю, але дозволяє просто та швидко створити документ з чіткою структурою та великою кількістю інформації.

Отже, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що є багато способів написати резюме, та складно визначити, який з них кращий. Найбільш універсальним та водночас безпечним шаблоном, який зазвичай приймається більшістю рекрутерів, є хронологічне або змішане резюме. Однак у багатьох галузях сучасні креативні резюме приносять бажаний результат частіше, навіть у вигляді відеофільмів. Багато що залежить від того, на яку посаду кандидат претендує та чим хоче похвалитися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини