Підвищення заробітної плати співробітників — хто може розраховувати на це у 2020 році?

8484
Facebook Twitter
Підвищення заробітної плати співробітників — хто може розраховувати на це у 2020 році?

Кого саме торкнуться підвищення? Тільки ті особи, які працюють на найнижчих посадах у Польщі? Або ситуація зміниться для інших категорій польських співробітників? Обговоримо ці деталі у статті.

З 1 січня у Республіці Польща, куди відправляються українці з метою отримання європейської кваліфікації та тривалого працевлаштування, застосовується новий, вищий рівень мінімальної заробітної плати. Це стосується, як зайнятості на повний робочий день, так і неповного/гнучкого графіка. Але кого саме торкнутися підвищення? Можливо, тільки ті особи, які працюють на найнижчих посадах у Польщі, можуть розраховувати на збільшення? Або ситуація зміниться для інших категорій польських співробітників? Обговоримо ці деталі у статті.

Збільшення зарплати у Польщі

21 січня 2020 року Центральне статистичне управління опублікувало інформацію про середню зайнятість та заробітну плату у секторі підприємств у грудні 2019 року. Звіт стосується організацій різних секторів, в яких чисельність працівників перевищує 9 осіб. Відповідно до публікації, у досліджуваному місяці середня зайнятість у підприємницькому секторі була вище на 2,6% та склала 6396 тис., а середньомісячна (валова) заробітна плата була вищою на 6,2% та склала 5604,25 злотого. Крім того, протягом року середня винагорода у підприємницькому секторі збільшилася на 6,5% — з 3,6% у розділі «Сільське та лісове господарство, мисливство та рибальство» до 9,3% у розділі «Адміністративна та допоміжна діяльність».

Від чого залежить збільшення зарплати?

Збільшення винагороди залежить від багатьох чинників — від загальних зовнішньоекономічних причин до індивідуальної ситуації у компанії. Як правило, багато що залежить від працівника, як він може домовитися про умови зайнятості. Для того, щоб отримати вищу винагороду, він повинен бути добре підготовленим, щоб привести керівнику вагомі аргументи. Про збільшення заробітної плати можна стверджувати, наприклад, шляхом збільшення обсягу обов'язків, придбання співробітником нових навичок та кваліфікації. Причиною також може бути вища освіта, отримана під час роботи.

Добре оплачувані професійні у різних галузях

Відповідно до публікації Центрального статистичного управління Польщі про зайнятість та винагороду у національній економіці за перші три квартали 2019 року, середньомісячна валова зарплата в окремих розділах була найвищою для: інформації та зв'язку, фінансової та страхової діяльності, а також гірничодобувної промисловості.

Який шлях кар'єри слід вибрати, щоб мати можливість працевлаштування та гідну зарплату? Нижче фахівці центру польської освіти UP-STUDY привели деякі області, на які варто звернути увагу.

  • ІТ — дуже широкий сектор, що вимагає від співробітників спеціальних знань та навичок логічного мислення. Фахівці у цій галузі можуть домовитися про вигідні умови наймання, не тільки з точки зору зарплати. Такі переваги, як медичне обслуговування, спортивні карти та можливість працювати віддалено, характерні для галузі. Це перспективний відділ, завдяки автоматизації економіки, котра постійно прогресує.
  • Бухгалтерський облік та фінанси — персонал, який дбає про фінанси підприємств та індивідуальних клієнтів, є ідеальним варіантом для тих, хто любить скрупульозні розрахунки. Зміна правил бухгалтерського обліку, пов'язаних з правовими положеннями, інформування громадськості про розумне управління домашнім або діловим бюджетом означатиме, що попит на фахівців у цій області не буде задоволений протягом тривалого часу.
  • Будівництво — більш-менш воно було виділено у середині заяви, представленої Центральним статистичним управлінням (GUS), коли мова йде про середню заробітну плату. Його варто згадати не тільки у контексті посад, які передбачають вищу освіту, але й роботи, котра передбачає фізичну працю. Область була згадана у звіті «Барометр професій» за 2019 р, оскільки мова йшла про дефіцит професій. Гарного будівельника потрібно було шукати майже в усіх воєводствах країни, водночас потрібні керівники будівництва, проєктувальники та інший персонал високої кваліфікації.

Отже, підвищення мінімальної заробітної плати торкнеться не всіх. Ті фахівці, які і так отримували вище середнього у галузі, щоб претендувати на збільшення винагороди повинні привести вагомі аргументи. Що стосується студентів локальних ВНЗ, які часто працюють у гнучкому графіку з погодинною оплатою, для них ситуація зміниться, адже ставка за годину підвищилася до 17 злотих.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини