Професії, котрі зникали, та які повертаються на ринок праці Польщі

1785
Facebook Twitter
Професії, котрі зникали, та які повертаються на ринок праці Польщі

Деякі професії повністю зникли, інші, здається, займають свою нішу. Чому це відбувається, та про яких професіях ми говоримо? Дізнайтеся про це зі статті.

Економіка розвивається, викликаючи безліч змін, у тому числі на ринку праці Республіки Польща, якій охоче віддають перевагу українці та інші іноземці, котрі бажають працювати або навчатися у локальних навчальних закладах з подальшим працевлаштуванням. Протягом багатьох років вона змінила структуру зайнятості у цій європейській країні. Деякі професії повністю зникли, інші, здається, займають свою нішу. Є також професії, які поряд з розвитком технологій та прогресивною автоматизацією праці значно втратили свою популярність, але все ще повертаються на ринок. Чому це відбувається, та про яких професіях ми говоримо? Дізнайтеся про це зі статті.

Огляд професій, які пропадали з ринку праці Польщі, але тепер знову відроджуються

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що ремесло має давню традицію у Польщі. Знання про інструменти та методи роботи часто передавалися з покоління у покоління, та компанії, що використовують методи, які були вдосконалені протягом століть, все ще функціонують сьогодні.

Майстри, яким важко сказати, що вони представляють професії, котрі вмирають, містять такі ремесла:

  • Калетник — займається виробництвом та ремонтом шкіргалантереї, сумок, валіз, гаманців та ін.
  • Швачка (hafciarka) — як можна прочитати у Класифікації професій та спеціальностей: «виконує ручне вишивання за допомогою вишивальних верстатів або машин». Цей спосіб декорування повертається до вжитку, а у разі вишивальних машин комп'ютери значно полегшують роботу.
  • Людвісарз (ludwisarz) — також звані odlewnikiem — виконують дзвони, статуї, ступки, свічники та канделябри з латуні та бронзи. У Польщі лише кілька дзвіниць, але вони мають високу репутацію.
  • Здуни (zdun) — відповідно до вже наведеної класифікації: «ремонтує та розбирає різні типи опалювальних та кухонних плит у житлових, громадських та адміністративних будівлях, використовуючи кладкові інструменти та інструменти Здуни, а також будівельні та транспортні машини».

  • Покрівельник — ремонтує дахи та покриває їх. Він проводить ремонтні роботи та ті, в яких він повинен продемонструвати знання техніки не тільки для покрівлі, але також для кладки та слюсарної справи.
  • Тесляр — хоча в наші дні меблі та інші дерев'яні вироби виготовляються у великих масштабах на великих фабриках, маленькі теслі у Польщі процвітають.
  • Каменщик — виготовляє різні корисні та декоративні предмети з каменю: надгробки, брукове каміння, бордюри та інше.

Здається, що у наведеному вище списку представлені збиткові професії, котрі зникають, про які ми скоро дізнаємося тільки в історичних дослідженнях. Тим часом, володіючи необхідними знаннями та навичками, майстри можуть дуже добре заробляти. Варто також відзначити, що для тих, хто поєднує майстерність та ведення бізнесу, уряд з 1 січня надав ширші можливості вибору форми підприємницької діяльності.

Підсумовуючи, зауважимо, що існує тенденція, при якій одні професії вмирають, а інші оживають. Чому? Хоча неможливо зупинити автоматизацію та технічний прогрес, які дозволять виробляти більше при менших витратах, ремісничі та сімейні професії невеликих заводів все ж можуть бути конкурентоспроможними. Люди все більше цінують екологічний спосіб життя, починають відходити від надмірного споживання, вважаючи за краще якість куплених продуктів, їх кількості. Ремесла переживають ренесанс, та все більше мікро- та малих підприємств повністю виробляють у РП короткі серії виробів з якісних напівфабрикатів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини