Польський ринок праці: які причини зміни роботи?

1329
Facebook Twitter
Польський ринок праці: які причини зміни роботи?

Які основні причини зміни роботи та чому молодих людей, як і фахівців з досвідом, не лякають такі зміни трудових обставин? Обговоримо ці питання у статті.

Є багато ознак того, що часи, коли більшість людей були пов'язані з однією компанією протягом декількох десятків років та терпляче вибудовували свої позиції в її структурах, минули назавжди. Висока професійна мобільність має різні причини, як у результаті економічних змін, так і у відношенні до нових соціальних моделей та способу життя. Які основні причини зміни роботи та чому молодих людей, як і фахівців з досвідом, не лякають такі зміни трудових обставин? Обговоримо ці питання у статті.

Які найпоширеніші причини зміни роботи серед поляків та нерезидентів, залучених на польській території?

Причини зміни місця роботи — матеріальна винагорода. Поляки та іноземці, що працюють на локальних підприємствах, досить часто змінюють або планують змінити роботу. В основному, вони мотивовані фінансовими причинами — більшість просто хочуть заробити краще. Зміна роботи через гроші виправдана у багатьох галузях, оскільки у приватному секторі існує велика свобода у визначенні заробітної плати для окремих посад. Крім того, винагорода за виконану роботу значно варіюється у залежності від місця розташування компанії (наприклад, регіону, в якому вона розташована). Жителі цього європейського куточка також все більше усвідомлюють, скільки «вони повинні» заробити, тобто яка адекватна або середня заробітна плата в їхньому становищі.

Якщо їх заробітки набагато нижче, то вони починають замислюватися: підвищення або зміна роботи? Висловлення своєї готовності піти, дійсно мобілізує деякі компанії на підвищення своїх підлеглих, особливо коли вони є людьми з унікальними навичками або представляють одну з професій з дефіцитом у регіоні.

Проте, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що деякі роботодавці не заохочують людей, які думають про розірвання контракту зі своєю командою. Бажання піти у відставку можна розглядати як ознаку нелояльності. Іноді компанія також використовує ситуацію та дозволяє співробітнику, який хоче піти, звільнитися через зниження виплат.

Особистий розвиток як ще один аргумент на користь зміни місця праці

Важливою причиною зміни роботи є також прагнення до поліпшення умов праці, за яким слідує особисте бажання змінити професійне життя та незадоволеність поточною кар'єрою. Тому тут важливі три елементи:

  • прагнення до особистісного розвитку;
  • готовність до професійного розвитку;
  • незадоволеність поточним станом справ, яка сприймається як перешкода розвитку у вищезазначених областях.

Навіть якщо умови праці здаються працівнику задовільними протягом певного періоду, якщо він не бачить перспективи розвитку, якихось позитивних змін, він з часом втрачає мотивацію діяти та починає відчувати, що стоїть на місці та втрачає час.

Ось чому таким важливим елементом у кожній компанії є добре організована система стимулювання, що включає, наприклад, бонуси за досягнення, можливості просування службою, додаткове навчання або навіть перспективу поїздки до штаб-квартири іншої компанії для обміну досвідом.

Що ще може послужити поштовхом для пошуку нового місця працевлаштування?

Важливі причини пошуку нового місця роботи включають бажання змінити керівника та конфлікти з іншими працівниками. Навіть при найкращих умовах праці — висока заробітна плата, надбавки та пільги, погана атмосфера на роботі, відсутність прийняття та приналежності до команди рано чи пізно змушує працівника шукати доброзичливе місце, де задовольняються не тільки матеріальні потреби, але й моральні.

Ще однією мотивацією зміни компанії є бажання влаштуватися на роботу ближче до дому. Це відноситься до людей, які працюють в інших містах, а також — у разі великих, перевантажених міст — просто зміна району.

Отже, молоді люди, як і досвідчені фахівці у РП стають все сміливіше. Багатьом вже не досить лише матеріальних вигод, тому вони підшукують той варіант працевлаштування, який передбачає й задоволення моральних потреб. На ринку співробітників — це швидко можна реалізувати. Але у разі ринку роботодавця, тут потрібно докласти максимум зусиль, правда, при позитивному результаті, робота буде приносити задоволення, хороший заробіток та дозволить рости не тільки як фахівець, але і як особистість.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини