Наскільки зміниться ситуація у Польщі щодо мін. заробітної плати у наступному, 2019 році?

5538
Facebook Twitter
Наскільки зміниться ситуація у Польщі щодо мін. заробітної плати у наступному, 2019 році?

2,220 PLN — це, швидше за все, мінімальна плата за виконану роботу у Республіці Польща з 1 січня 2019 року. У такому випадку, роботодавцям доведеться платити не менш ніж 14,5 злотих за годину роботи.

2,220 PLN — це, швидше за все, мінімальна плата за виконану роботу у Республіці Польща з 1 січня 2019 року. У такому випадку, роботодавцям доведеться платити не менш ніж 14,5 злотих за годину роботи. Міністерство сім'ї, праці та соціальної політики тільки що представило проект постанови з цього питання. Хоча, це передбачає збільшення витрат бюджету, уряд переконує, що країна до цього готова.

Саме ту ж пропозицію MRPiPS було представлено Раді з соціального діалогу. Оскільки сторони не домовилися про мінімальну заробітну плату на наступний рік, сума встановлюється Радою міністрів Польщі. Профспілки висловлювали надію на більш високий зріст. NSZZ Solidarność очікував, що мінімальна заробітна плата зросте до 8,5 відсотка, а це до 2278,5 PLN, у свою чергу, ставка за годину — до 14,86 злотих, а OPZZ — до 2383 злотих та 15,50 злотих за годину роботи.Ці зміни торкнуться 2,3 мільйона підприємців Польської Республіки, у тому числі переважна більшість (2 мільйони) мікропідприємців.Виходячи з оцінки міністерства, збільшення мінімальної заробітної плати у розмірі 2220 PLN природним чином повинно призвести до додаткового збільшення витрат бюджету РП у 2019 році, а це близько 215,0 млн злотих на рік, через фінансування певних зарплати, внесків та виплат, сума яких є загальною кількістю мінімальної винагороди за роботу.За даними міністерства, збільшення мінімальної заробітної плати не призведе до зростання безробіття.

Економічна ситуація, що склалася у Польщі на сьогодні, може дозволити забезпечення стійкого збільшення мінімальної заробітної плати, яке порівнюється з динамікою економічного зростання, зростанням продуктивності праці та зниженням рівня безробіття. Максимально низький поріг винагороди за виконану роботу у розмірі 2 220 злотих, не повинен негативно вплинути на локальний ринок праці.У червні поточного року, уряд Польщі прийняв, що основою для розвитку бюджету на наступний рік буде зростання ВВП у 2019 році на 3,8 відсотка, у свою чергу, інфляція складе 2,3%. Також, Уряд припустив, що у 2019 році середня зайнятість у національній економіці складе 10 мільйонів 709 тисяч робочих місць; зареєстрований рівень безробіття на кінець року буде — 5,6%; середня зайнятість у секторі державного бюджету — 559 тис. Варто враховувати, що заробітна плата у 2019 році не буде автоматично оцінюватися з допомогою одного показника.Крім того, збільшення рахунку зарплати у бюджеті було прийнято на 2,3 відсотка. Це означає, що у середньому заробітна плата буде підвищуватися, враховуючи цей процентний показник, але не кожен отримає підвищення. Це буде залежати від рішення керівника підрозділу.Така ситуація вплине не тільки на працівників, які залучені на постійній основі, а й, наприклад, на студентів польських установ вищої освіти, котрі прийняли рішення поєднувати роботу з навчанням. Оскільки велика частина підробітків оплачується погодинно, тепер студенти можуть розраховувати на збільшення своїх доходів, та, як наслідок, можливість покрити більшу частину навчальних та побутових витрат. До слова, не тільки у гонитві за матеріальною незалежністю, учні польських університетів беруться поєднувати роботу з навчанням, а й для набуття практичного досвіду. Тепер, з'явиться можливість ще у більшій мірі поєднувати приємне з корисним, навіть з огляду на те, що уряду та іншим учасникам було складно прийти до спільного знаменника.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини