Перспективи ринку праці у Польщі

892
Facebook Twitter
Перспективи ринку праці у Польщі

Багато іноземців приїжджають до РП з метою отримання якісної освіти, тривалого працевлаштування або відкриття бізнесу. Розглянемо детальніше можливості, які відкриває польський ринок праці.

У цій європейській країні рівень безробіття знижувався протягом багатьох років з одночасним збільшенням заробітної плати у підприємницькому секторі, збільшенням зайнятості та чисельності суб'єктів національної економіки. Чи означають ці позитивні явища кращі перспективи на ринку праці? Експерти стверджують, що це так. Зважаючи на це, багато іноземців приїжджають до Республіки Польща з метою отримання якісної освіти, тривалого працевлаштування або відкриття бізнесу. Розглянемо детальніше можливості, які відкриває польський ринок праці.

Що ще говорять цифри про польський ринок праці? 

Варто знати, що:

  • 55,1% зайнятих людей у ​​Польщі — чоловіки;
  • 60,0% зайнятих — міські жителі.

Крім того, згідно з Оглядом робочої сили у другому кварталі 2021 року:

  • 13170 тис. у РП працевлаштовані за трудовим договором;
  • 2965 тис. осіб є самозайнятими людьми;
  • 349 тис. працює, щоб допомогти членам сім'ї вести бізнес;
  • 167 тис. безробітні, які втратили роботу;
  • 210000 — люди, які шукають роботу після перерви у зайнятості;
  • 95000 — люди, зареєстровані у бюро з працевлаштування, які хочуть знайти свою першу роботу.

Нові перспективи ринку праці РП

Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що нижчий рівень безробіття означає, що у багатьох галузях легше влаштуватися на роботу, ніж всього кілька або десять років тому. З іншого боку, через економічну еміграцію, середньою заробітну плату та поширення чорної зайнятості є області економічної активності, які борються з великим дефіцитом працівників.

Які перспективи ринку праці на 2022 рік у Польщі? Як і у 2021 році, можна очікувати великий попит на фахівців з технологічної галузі. З іншого боку, в економістів буде найнижча можливість працевлаштування у країні — на даний час їх занадто багато у відношенні до попиту.

Згідно з опитуванням Barometer, професії з дефіцитом можна розділити на кілька груп:

Працівники будівництва та промисловості:

бетонники та монтажники; бляхарі та лакувальники кузова; асфальтоукладальники; теслі; покрівельники та бляхарі; автомеханіки; слюсарі-монтажники будівельних конструкцій; муляри та тинькарі; електрики, електромеханіки; співробітники оздоблювальні роботи у будівництві; будівельники; оператори землерийної техніки та механіки; оператори оброблення; деревообробні робочі та теслі; зварювальники.

Співробітники, пов'язані з автомобільною промисловістю:

водії автобусів; водії вантажівок та тягачів.

Вчителі, вихователі, працівники охорони здоров'я:

вчителі практичної професійної освіти; вчителі професійних предметів; особи, які здійснюють догляд за людьми похилого віку або інвалідами; лікарі; медсестри та акушерки; фізіотерапевти;  масажисти.

Інші категорії фахівців:

перукарі, кравці та працівники швейного виробництва; кухаря; пекарі; працівники бухгалтерії; незалежні бухгалтери; працівники складу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини