Характеристика ринку праці у Польщі

2537
Facebook Twitter
Характеристика ринку праці у Польщі

Яка ситуація на ринку праці Польщі, в яку все охочіше мігрують українці та інші іноземці з метою придбання професії та працевлаштування? Обговоримо це у статті.

Ринок праці є дуже специфічною областю, в якій попит та пропозиція праці відіграють основну роль. Багато компонентів означають, що взаємозв'язок між потребою у фахівцях та їхньою доступністю та готовністю зайняти наявні робочі місця коливається. Яка ситуація на ринку праці Польщі, в яку все охочіше мігрують українці та інші іноземці з метою придбання професії та працевлаштування? Обговоримо це у статті.

Політика ринку праці у Польщі

У принципі, головна мета, яку переслідують органи, відповідальні за контроль над залежностями, наведеними вище, — це баланс ринку праці. Це момент, коли попит та пропозиція мають однакове значення. Для цього компетентні установи роблять відповідні дії, корі звуться політикою на ринку праці. Європейський семестр — Тематичне інформаційне зведення. Активна політика на ринку праці: «Основна мета активної політики на ринку праці полягає у розширенні можливостей працевлаштування для осіб, які шукають роботу, і у більш ефективній відповідності пропозицій про роботу (вакансії) з навичками потенційних співробітників (тобто безробітних)».

Документом, що визначає завдання польської влади щодо заохочення зайнятості, професійної активізації та пом'якшення наслідків безробіття, є закон від 20 квітня 2004 року.

Цілі, поставлені державою у цьому відношенні: повна і продуктивна зайнятість розвиток людських ресурсів; висока якість роботи; зміцнення інтеграції та соціальної солідарності; підвищення мобільності на ринку праці.

Всі завдання, як зазначено у Законі, виконуються на основі Національного плану дій в області зайнятості, що включає принципи реалізації Європейської стратегії зайнятості (яка прийнята Радою міністрів), та на основі ініціатив, що вживаються муніципалітетами, повятами, воєводствами та соціальними партнерами.

Чи існують проблеми на польському ринку праці?

Які плани щодо поліпшення ринку праці у Польщі? Які можуть бути основні проблеми зайнятості? У національному плані дій в області зайнятості на 2019 рік, міністерство праці та соціальної політики, привертає увагу до таких питань, як сегментація ринку, міграція, старіння населення та скорочення чисельності працездатного населення, невикористані ресурси ринку праці та невідповідні потреби, підвищення рівня безпеки та гігієни праці, вплив цифрової економіки на ринок. По суті, такі питання виникають у всіх країнах Європейського Союзу. Згідно з документом: «Основною метою KPDZ/2019 залишається: збільшення загальної зайнятості, екстремальних вікових груп, тривало безробітних, жінок та людей з обмеженими можливостями при одночасному забезпеченні високого рівня зайнятості».

З іншого боку, докладні завдання повинні містити:

  • відповідність функціонування офісів змінам, що відбуваються на ринку праці;
  • підвищення адаптивності безробітних, зайнятих та людей, що належать до групи NEET, на ринку праці;
  • підвищення професійної активності людей, пов'язаних з сільським господарством, в області несільськогосподарського ринку праці;
  • розвиток професійної освіти та навчання протягом усього життя;
  • забезпечення робочих місць збільшилася безпеку.

Особливості ринку праці у РП

Попри велику кількість поставлених завдань, у документі згадується поліпшення стану польського ринку праці. Рівень безробіття та число безробітних людей скорочуються. Дуже важливою зміною є той факт, що у середині 2019 року рівень безробіття мав однакове значення у всіх воєводствах. Це сталося вперше з 1990-х років.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що через гарний стан внутрішнього ринку праці Польща разом з Чеською Республікою та Німеччиною мала найнижчий рівень безробіття в Європейському Союзі. Громадяни цієї країни мають впевненість у завтрашньому дні. Що стосується іноземців, особливо з країн СНД, вони продовжують активно приїжджати до Польщі з довгостроковою перспективою, оскільки саме тут бачать перспективи для розвитку професійного та особистісного потенціалу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50%

Акція 499 євро 250 євро

Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини