В яких містах Республіки Польща найвищі та найнижчі показники безробіття?

1151
Facebook Twitter
В яких містах Республіки Польща найвищі та найнижчі показники безробіття?

Аналізуючи у статті розглянуті показники, тож абітурієнти польських університетів, можуть зробити висновки щодо того, ВНЗ яких міст варто віддати перевагу.

Центральне управління статистики (ЦСУ) у Республіці Польща постійно відстежує рівень безробіття у країні (тобто число безробітних, зареєстрованих у бюро з працевлаштування, у відношенні до числа професійно активних людей). Також важливим показником є ​​коефіцієнт економічної активності (число професійно активних у певному віці у відношенні до загальної чисельності населення у цьому віці). Число безробітних у кожній конкретній області дозволяє визначити економічні умови у регіоні. Чому важливо знати такі показники молодим людям, які навчаються у локальних університетах (як резидентам, так і іноземцям)? Тому що, бажаючи розвиватися у цій європейській країні, необхідно орієнтуватися у тому, в якому воєводстві буде легко знайти роботу у певному секторі, а де можуть виникнути складності. Також, аналізуючи розглянуті показники, абітурієнти польських університетів, можуть зробити висновки щодо того, ВНЗ яких міст варто віддати перевагу.

Рівень безробіття у Польщі у 2022 році

Це важлива інформація як для місцевих органів влади, які розробляють стратегії допомоги, фінансових та соціальних планів, так і для кожної людини, що виходить на ринок праці, яка оцінює своє працевлаштування, котра має допомогу бюро з працевлаштування або розглядає можливість піти з роботи, та інше. Студентам дана інформація стане у пригоді на будь-якому етапі (вступу, навчання, закінчення ВНЗ).

Статистичне управління досліджує безробіття, беручи до уваги різні критерії, наприклад, стать, віковий діапазон або територіальне охоплення. Останній, містить так звані макрорегіони, регіони, субрегіони, а також міста та повяти.

Територіальний критерій особливо важливий. Якщо у вересні 2022 року рівень безробіття у країні становив 5,1%, то, наприклад, у столиці — Варшаві він був 1,4%, а у Валбжихе вже 7,1%. Відмінності значні. Де найважче знайти роботу, та в яких містах є можливість побачити ринок працівників?

Де найвище безробіття у Польщі?

Згідно зі звітом «Кількість зареєстрованих безробітних та рівень безробіття у макрорегіонах, регіонах та субрегіонах» на кінець листопада 2019 року, найвищий показник зафіксований у Мазовецькому воєводстві (8,8%), водночас у Радомському субрегіоні — це 12,7%. Тільки у Радомі цей показник — 11 процентних пунктів, а у повяті досягає 16,2%.

На другому місці знаходиться Влоцлавський субрегіон (12%), де у місті рівень безробіття становить 8,9%, а у повяті — це 13,6%.

На 3 місці з даного показника сидить Щецинсько-Пижицький субрегіон (11,6%), у тому числі Дравсько-Поморський субрегіон. Безробіття у цій міській та сільській комуні знаходиться на рівні 5,3%, а у Дравському повяті — 12%.

Де найнижче безробіття у Польщі?

Столиця Польської Республіки виразно випереджає, оскільки має показник у 2,1 процентних пунктів, слідом Великопольськ (2,8%), а потім Силезія (3,7%).

Міста з найнижчим рівнем безробіття у країні:

  • Познань (1,1%)
  • Варшава (1,4%)
  • Вроцлав (1,6%).

Підсумовуючи, фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що виходячи з даних аналізу, проведеного статистичним управлінням, який був включений до звіту «Рівень зареєстрованого безробіття у 1990-2022 роках», рівень безробіття у зазначений період суттєво впав. На сьогодні, така ситуація існує в усіх воєводствах Польщі. Це трохи ускладнені обставини для молодих людей та досвідчених фахівців, які вийшли на ринок праці. Проте, сильна база, практичні навички та додаткові компетенції допоможуть реалізувати свій професійний потенціал та знайти роботу з хорошою оплатою, вигідними умовами, можливостями кар'єрного росту, яка приносить моральне задоволення.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини