Випробувальний період на роботі — виклик для працівника

1198
Facebook Twitter
Випробувальний період на роботі — виклик для працівника

Як представити себе у вигідному світлі під час пробного періоду та отримати наступний контракт? Поговоримо про це у статті.

Після успішного проходження співбесіди та всіх етапів наборі та початку нової роботи, багато людей стикаються з іншою проблемою. Нею є випробувальний період. Особливо він важливий для тих молодих людей, які тільки вийшли на ринок після закінчення одного з польських або інших європейських ВНЗ. Як представити себе у вигідному світлі під час пробного періоду та отримати наступний контракт? Поговоримо про це у статті.

Як довго триває пробний період при працевлаштуванні до польської компанії?

Контракт на випробувальний термін підписується максимум на 3 місяці. Після закінчення цього часу роботодавець може (але не зобов'язаний) найняти людину, запропонувавши їй фіксований або невизначений контракт. Слід пам'ятати, що третій трудовий договір з тим же роботодавцем повинен бути безстроковим. Пробний контракт являється широко використовуваним рішенням. Це дозволяє роботодавцю на практиці перевірити компетенції тільки найнятої особи. У свою чергу, цей співробітник має можливість познайомитися з компанією та спробувати сили у новому середовищі. Далі, у підлеглого є час, щоб підтвердити навички та показати, що рішення найняти його було правильним.

Які елементи слід враховувати, щоб пробний період став квитком до наступного контракту?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують приділити увагу наступним деталям:

  • Заробітна плата. Згідно з Трудовим кодексом Польщі, кожен працівник має право на винагороду за виконання службових обов'язків. Платежі за роботу не можуть бути переведені іншій особі (крім зазначеного у Кодексі сім'ї та піклування) або скасовані. Це також відноситься до пробного трудового договору. Тому підлеглим за таким договором повинні платити не менше, ніж так звана мінімальна зарплата у конкретному році. Важливо відзначити, що внески на соціальне забезпечення віднімаються із зарплати, як і у разі будь-якого іншого трудового договору.
  • Відпустка. Протягом перших місяців нової роботи необхідно докласти зусиль, щоб представити себе амбітним та цілеспрямованим співробітником. Відпускні дні власним коштом або навіть лікарняний можуть сприйматися босом, фактично, як відсутність мотивації та відданості такого співробітника. Однак за законом підлеглий отримує право на щорічну відпустку після місяця роботи. Це називається часткова відпустка, яка становить 1/12 від загальної щорічної відпустки (нараховує 20 або 26 днів).
  • Розірвання трудового договору. Термін дії пробного договору невеликий, але обидві сторони мають можливість розірвати договір заздалегідь. Застосовуються наступні терміни повідомлення: контракт на термін до 2 тижнів — 3 робочі дні; контракт на термін більш ніж 2 тижні — тиждень; контракт на 3 місяці — 2 тижні. Існує також можливість дисциплінарного розірвання договору на випробувальний термін — тоді термін повідомлення не застосовується.



Корисні поради, до яких варто прислухатися співробітникам, котрі проходять пробний період

Нова компанія, нове середовище, нові обов'язки. Неможливо дізнатися все з першого дня, тому варто запитати — звичайно, у межах розумного. У результаті знижується ризик здійснення помилок, та виконані завдання можуть бути оцінені вище. Ви також можете сформувати думку «командного гравця», який може перейняти знання в інших. Варто пам'ятати про те, що переконало роботодавця на співбесіді взяти Вас на роботу, та у повсякденній роботі підтвердити ці переваги. Це може запевнити керівництво, що вони зробили правильний вибір. Нехай вони побачать на практиці, що очікування виправдовуються.

Отже, перевага хорошого співробітника — вміння робити висновки та вчитися на помилках. Тому через деякий час варто попросити керівника зустрітися та поговорити про співпрацю. Це дозволить уточнити взаємні очікування, отримати цінні поради та усунути деякі недоліки, що виникли досі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини