Особливості польської літератури

11195
Facebook Twitter
Особливості польської літератури

У цій статті ми піднімемо теми про специфіку формування характеру літературних творів Польщі, та розглянемо відомі книги польських авторів.

Як і в усіх інших країнах, на характер літератури впливають історичні факти та культурні особливості народу. Тому, внаслідок складних історичних подій, польська література славиться в усьому світі своєю неординарністю, унікальною манерою та структурою написання. З моменту створення Нобелівської премії, польські письменники ставали чотири рази її лауреатами. У тому випадку, якщо додати до цього списку письменників, які народилися на території РП, то Польща зайняла би передові позиції за кількістю отримання даної премії. Отже, у цій статті ми піднімемо теми про специфіку формування характеру літературних творів Польщі, та розглянемо відомі книги польських авторів.

Історія літератури Польщі

На відміну від інших слов'янських народів, поляки мало приділяли значення словесній передачі історій, легенд та іншого, з вуст в уста. Розвиток польської літератури починався вже з письмового формату, у вигляді літописів. Літературна творчість польського народу бере витоки зі шкіл монастирських та парафіяльних церков, де вчили грамотно писати та красномовно викладати свої думки. Початковий період становлення польської літератури можна розділити на три головних стилі — це науковий, поетичний, дидактичний. Згодом, на вид літературних творів вплинула західна культура, католицькі погляди, економічні устрої, політичні події. Тому, з часом літературна творчість перетворилася у морально-повчальні розповіді, історичні романи, фантастичні новели, ліричну поезію.

Рекомендовані книги до читання польською мовою

Фахівці UP-STUDY рекомендують ознайомитися з творчістю таких польських авторів, як:

1. Генрик Сенкевич є польським письменником-публіцистом, котрого найчастіше читають за кордоном, який більшу частину свого життя провів у подорожах. Даний факт послужив появі на світ «Листів з подорожі», що набули популярності у всій Європі та Америці. Надихнуло автора на написання даного літературного твору відвідування Сполучених Штатів Америки та їх культури. Варто відзначити, що почав Генрик свою літературну кар'єру з написання гуморесок, новел, побутових історій у варшавських газетах. «Гуморески з портфеля Воршілли», «Янко-музикант», «Ескізи вугіллям» швидко полюбилися читачами, тому що мали гумористично-саркастичний стиль написання та чіпляли своєю самобутністю.

Самим епохальним твором Сенкевича стала трилогія про Річ Посполиту — «Вогнем та мечем», «Потоп», «Пан Володиєвський». Сюжет трилогії дуже динамічний та наповнений пригодами, боями, погонями. У романах, автор розкрив тему ідейних цінностей, традицій та жертовності свого народу, створив яскравих хоробрих персонажів, незвичайно описав характер тодішніх реальних героїв, грамотно з'єднав історичні факти, любовну лінію та дух патріотизму. Також, трилогія була екранізована талановитим Єжи Ліпманом. Завдяки відмінній операторській роботі, стенографічній точності, обдарованому акторського складу, вражаючим декораціям, фільми отримали величезну популярність.

2. Ян Потоцький — польський письменник-романтик, історик, археолог, бібліограф, який народився у сім'ї коронного кравця графа Юзефа Потоцького. Ян є автором більш ніж 24 літературних робіт, але відомим він став після написання історичного роману «Рукопис, знайдений у Сарагосі». За своєю побудовою даний твір відносять до «шкатулочного» стилю, що нагадує арабські казки та має лабіринтоподібну форму написання. У романі кожен знайде щось для себе, тому що книга наповнена різноманітними стилями та історіями, які переплетені між собою, створюючи атмосферу таємничості та загадковості. Книга починається з інтриги, що тримає читача до кінця: офіцер при наполеонівській облозі знаходить у старому будиночку рукопис про розбійників, циган, східних принцес, перевертнів, кабалістів та занурюється в її читання. Якщо Ви є шанувальником чогось незвичайного, то цей роман не залишить Вас байдужим.

Виходячи з отриманої інформації, ми можемо зробити висновок, що польська література має унікальну самобутню структуру. Книги польських авторів включені не тільки до польської програми навчання, але й до європейської, американської та української. Читання польської літератури є відмінним помічником у вивченні мови, культури, традицій та історії Республіки Польща.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини