Новий Трудовий кодекс 2019. Що зміниться?

8397
Facebook Twitter
Новий Трудовий кодекс 2019. Що зміниться?

Новий Трудовий кодекс, розроблений урядом Республіки Польща, який буде реалізований 1 січня 2019 року, викликав багато суперечок з самого початку.

Новий Трудовий кодекс, розроблений урядом Республіки Польща, який буде реалізований 1 січня 2019 року, викликав багато суперечок з самого початку. Вони були, в основному, пов'язані з проектом нових правил оплати понаднормових та правил надання відпустки. Подивіться, які зміни чекають співробітників польських компаній, як резидентів країни, так і іноземних громадян, залучених на території Польщі, у трудовому кодексі у 2019 році.

Як щодо понаднормової роботи?

Однією з великих змін, які повинен був внести новий трудовий кодекс, були правила виплати понаднормових. Проект передбачав виплату грошей за понаднормові години на окремий рахунок, а не як це було досі, на основний рахунок даного співробітника. Більш того, цей обліковий запис буде управлятися роботодавцем та може, наприклад, скоротити робочий час співробітника та виплатити різницю з накопиченими на ньому засобами або відправити співробітника у безкоштовну відпустку.

Однак, згідно з останньою інформацією, роботу над цим пунктом Закону було припинено, а це означає, що подібні зміни не наберуть сили, що позитивно прийнято співробітниками різних сегментів.

Зміни щодо відпустки та святкових днів

Те, що виразно зміниться з наступного року, — це правила, що стосуються свят. Це стосується не тільки передбаченої відпустки, а й тих днів, які співробітник бере з власної ініціативи, відправляючи відповідний запит. До цього моменту, кількість вихідних днів для кожного співробітника залежала від його посади. Менш досвідчені співробітники могли розраховувати на 20 днів відпустки, трохи інші умови для людей, які працювали протягом як мінімум 10 років, у шестиденному графіку. Новий Трудовий кодекс передбачає гармонізацію відпускних днів до 26, попри тривалість служби. З 2019 придбає обриси таке поняття, як обмеження на відпустку. Це означає, що, якщо у когось будуть відпускні дні з попереднього року, вони можуть використовувати їх не пізніше, ніж у першому кварталі наступного року. Якщо це не буде зроблено, співробітник просто втратить цей час, навіть якщо заявка на відпустку відправлена, але вона не була виконана. У цій ситуації, працівник може подати заявку на фінансову компенсацію від роботодавця, яка може становити у два рази більше відпускної виплати.

Нові правила будуть також введені у відпускні дні на вимогу (аналогія відгулу власним коштом). Їх ідея полягала у тому, щоб отримати вихідний день, навіть якщо до початку робочого дня залишалося не більш ніж година. З нового року, запит на відпустку на вимогу повинен бути відправлений не пізніше, ніж за 24 години до вихідного дня. Кожен співробітник матиме 4 таких дні у році, які можна використовувати на вимогу та при завчасному врегулюванні деталей.Інші зміни у новому Трудовому кодексі будуть стосуватися, зокрема, можливості зберігання особистих файлів співробітників в електронному форматі або поширення даних, які може зажадати роботодавець. Поправки до трудового законодавства будуть запроваджуватися поетапно, та положення щодо відпустки будуть першими вносити вже врегульовані деталі.

Як відомо, польська Комісія з кодифікації законів про працю закінчила свою роботу у середині березня. Вона підготувала пропозиції про внесення поправок до Трудового кодексу та Кодексу колективного трудового права. Крім описаних нюансів, варто зауважити, що вона запропонувала, продовження терміну трудових контрактів на випробувальний термін, а також Проект, що включає рішення, що перешкоджають тому, щоб працівники були відтіснені на самозайнятість.Хоча більша частина рішень була позитивно прийнята громадськістю, як насправді зміниться ситуація, дізнаємося з початку 2019 року.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини