Неурядові організації підтримали реформу Ярослава Говіна

5892
Facebook Twitter
Неурядові організації підтримали реформу Ярослава Говіна

Нові академічні кар'єрні шляхи, створення докторантури, а також ліквідація вимог до абілітації — такі рішення, внесені до Конституції Республіки Польща, були високо оцінені польськими неурядовими організаціями.

Нові академічні кар'єрні шляхи, створення докторантури, а також ліквідація вимог до абілітації — такі рішення, внесені до Конституції Республіки Польща, були високо оцінені польськими неурядовими організаціями. Реформу Ярослава Говіна підтримали «Молодь за Польщу», Асоціація Колібер, Фонд Республіки та Асоціація студентів для Співдружності. Як заявляє сам міністр освіти, дані доповнення — це перший крок на шляху до вдосконалення всієї системи вищої освіти.

Не тільки люди науки розуміють, що реформа вищої освіти вкрай необхідна. Коло, що підтримують законопроект, все ще зростає. Конституція для науки отримала підтримку студентів польських університетів та докторантів. У січні її підтримав Студентський парламент Республіки Польща, в лютому — Незалежна студентська асоціація, а в березні — Національне представництво докторантів. Представники регіональних, професійних та академічних університетів також очікують введення Конституції для науки. Свою зацікавленість продемонстрували й ділові люди. Вони, як і інші розуміють неминучість змін.

Найбільш очікувані зміни

Представники неурядових організацій високо оцінюють діяльність, спрямовану на підвищення рівня польської вищої освіти та науки.

Декларація підтримки була підписана представниками Асоціації «Молодь за Польщу», Колібером, Радою Фонду Республіки, Студентами Республіки, Інститутом Ауреа Лібертас, «Молодий правий». Їх особлива увага була приділена:— впровадженню механізмів для припинення відтоку талановитих студентів та молодих вчених з Польщі;— створенню докторантури та надання стипендіальної системи для всіх аспірантів;— великій системній підтримці регіональних університетів;— вдосконаленню функціонування університету (підвищення ролі ректора, розширення автономії і створення університетських рад);— усуненню вимог до абілітації;— оцінці ролі дидактики у вищій освіті;— впровадженню нової моделі оцінки наукової діяльності;— зіставленню вищої освіти з соціальними та економічними проблемами.

Що змінить Конституція для науки

Головним завданням реформи є звільнення потенціалу польської науки та підвищення якості освіти як для студентів, так і для аспірантів. Конституція для науки повністю перебудовує модель докторантури у Польщі. Вона вводить докторантуру, яка замінить звичну форму та не дозволить проходити програму заочно. Проте, вкрай важливо надавати значну підтримку майбутнім аспірантам. Кожен з них отримає стипендію. Закон вводить батьківську відпустку для докторантів, надану на тих же умовах, що і для осіб, які працюють за трудовим договором.

Нові академічні кар'єрні шляхи та скасування абілітації

Реформа створить рівний кар'єрний шлях для заслужених педагогів.

До сих пір на посаду, відповідну посаді професора університету — доцента, можна було наймати, як правило, людину, що має хоча б академічий ступінь доктора наук. Конституція для науки очищає дидактичний шлях академічної кар'єри: для того, щоб продовжити свою професійну дорогу до рівня професора університету, академічному вчителю не доведеться проходити докторантуру.

Широка підтримка регіональних університетів

Регіональні університети отримають ще більшу підтримку, ніж спочатку планувалося. У зв'язку з цим була розширена Ініціатива з регіонального вдосконалення (з бюджетом в 100 млн злотих), яка мітить Дидактичні ініціативи передового досвіду. В рамках цього додаткового курсу фінансування, професійно-технічні училища, які отримають кращі результати моніторингу випускників кар'єри (особливо з точки зору потреб місцевого ринку праці), отримають фінансовий бонус. Його сума буде визначена у щорічному повідомленні міністра.

Як видно з викладеної інформації, реформа вищої освіти внесе безліч позитивних змін, які спростять академічний шлях та зацікавлять студентів та наукових співробітників розвиватися на території Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50%

Акція 499 євро 250 євро

Останні місця - Вступ на осінь 2024 зі знижкою 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини