Неофіційна робота для студента в Польщі. Чи варто ризикувати?

9720
Facebook Twitter
Неофіційна робота для студента в Польщі. Чи варто ризикувати?

Дана стаття буде корисною для всіх охочих влаштуватися на підробіток під час навчання в Польщі, бо розглядає, чи варто порушувати закон, під час пошуку додаткового заробітку, а також, всі аспекти легальної роботи.

Через те, що Республіка Польща, протягом останніх кількох років активно знімає безліч заборон, які стосуються відкриття довгострокової візи, працевлаштування іноземців, оформлення посвідки на проживання, то природно, що кількість іноземців, які прагнуть жити та працювати в Польщі, зростає з кожним роком. В таких умовах процвітає не тільки економіка, розширюється ринок оренди нерухомості та знижується відсоток безробіття, а й збільшується пропозиція нелегальних робіт. Студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах на стаціонарній формі, мають право підробляти без додаткових дозволів, але от інші категорії, для офіційного працевлаштування повинні надати відповідні документи, і, як раз тут, деякі можуть спокуситися на нелегальну працю. Дана стаття буде корисною для всіх охочих влаштуватися на підробіток під час навчання в Польщі, бо розглядає, чи варто порушувати закон, під час пошуку додаткового заробітку, а також, всі аспекти легальної роботи.

Які наслідки покладаються на студентів, при неофіційній роботі?

Для початку, розберімось з тим, що за польським законодавством вважається нелегалізованою працею:

  • робота, без наявності відповідної візи, або іншого документа, який дозволяє тривале перебування на території конкретної країни, займатися трудовою діяльністю (посвідка на проживання, ПМП);
  • робота на новій посаді, з іншими умовами та окладом, які не обумовлені в дозволі, що був раніше виданий. Допустима відстрочка повідомлення роботодавцем до тридцяти днів, з умовою, що впродовж тижня, нові дані будуть передані у відповідні інстанції;
  • якщо Ви перетнули кордон за умовами, які забороняють трудову діяльність (наприклад, за умовами безвізового режиму);
  • без потрібного дозвільного документа.

У певних ситуаціях, кожен з перерахованих пунктів може стосуватися студентів. Санкції, які будуть застосовані — це депортація із забороною повторного в'їзду терміном від одного до трьох років, а також штраф у розмірі від $300 до $1300. Тим більше, Вас просто виключать з вищого навчального закладу, без повернення коштів, які були сплачені за навчальний рік. То чи варто ризикувати, якщо польська держава сприяє офіційному працевлаштуванню?

Які документи потрібні для офіційної трудової діяльності під час навчання?

Не у всіх випадках потрібні дозволи, якщо Ви студент стаціонару, маєте чинну національну польську візу, або Карту Побиту, тоді можна вільно обирати сферу діяльності, та починати працювати. В інших випадках: при заочному, вечірньому, екстернатному навчанні, на тривалих мовних курсах, по обміну, перебуваючи на практиці — навіть наявність потрібної візи або Карти не звільняє від потреби Zezwolenie або Oświadczenie. Обидва документи дозволяють працювати іноземцю в польській компанії, але вони трохи відрізняються за своєю суттю та особливостями оформлення. Визначимо більш детально, для розуміння їх суті:

1. Oświadczenie — це робоче запрошення, яке фактично є заява від роботодавця про намір прийняти на роботу іноземного громадянина.

2. Zezwolenie — офіційний дозвіл на працевлаштування в РП іноземця. Цей тип документа менше приваблює роботодавців через те, що їм доводиться пояснювати, чому вони беруть на роботу громадянина іншої країни, а не поляка.

Підбиваючи підсумки, особливо підкреслимо, що працювати в Польщі досить перспективно, навіть якщо це підробіток під час навчання. Проте, все потрібно оформляти офіційно, бо санкції для студента будуть означати кінець його європейського майбутнього, або відстрочення на невизначений термін. Завжди, особливо в такій ситуації зважуйте всі за та проти, адже в будь-якому випадку зароблені кошти не окуплять шкоди, якої Ви можете завдати своїй кар'єрі та перспективам. Навіть якщо Ви не студент стаціонарної форми навчання, і Вам потрібно додатковий дозвіл, пам'ятайте, по-перше, його не так складно отримати, по-друге, легальна робота окупить все сповна, і найближчим часом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини