Вид на проживання в ЄС для студентів/Карта Побиту. Як отримати?

10886
Facebook Twitter
Вид на проживання в ЄС для студентів/Карта Побиту. Як отримати?

Karta czasowego pobytu — це документ, який підтверджує легальність Вашого перебування на території Республіки Польща, але є ширшим ніж віза.

Що таке "Karta czasowego pobytu"?

Karta czasowego pobytu — це документ, який підтверджує легальність Вашого перебування на території Республіки Польща, але є ширшим ніж віза. Виглядає карта, як внутрішній паспорт жителя Євросоюзу, іншими словами — це пластикова карта з фотографією та біометричними даними власника (відбитки пальців, зріст, колір очей, імена батьків).

Є три основні види карти побиту:

1. Karta czasоwego pоbytu (Zezwоlenie na zamieszkаnie na czas określony/оznaczony) — іншими словами це тимчасовий вид на проживання, який дає право безперервно перебувати в країні та офіційно працювати протягом від 1 до 3 років. Видається на підставі довгострокового робочого контракту, навчання у ВНЗ або по возз’єднанню з родиною.

2. Karta stałego pobytu (Zezwolenie na osiedlenie się) — документ, що підтверджує постійне місце проживання на території Польщі. Термін дії карти — 10 років. Видається на підставі польського походження (Карти Поляка або ж підтвердження походження (свідоцтво батьків, дідуся або бабусі)) або після 3 років проживання в статусі ВНЖ.

3. Zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE (Niebieska Karta) — тобто «Блакитна карта», яка видається строком на 5 років. Такий документ може отримати іноземець, який легально та безперервно проживає в Польщі протягом останніх 5 років та може підтвердити наявність постійного джерела доходу протягом останніх 3 років.

Переваги Karty czasowego pobytu студенту?

В цьому розділі, ми хочемо докладно пояснити у чому ж все-таки принципова відмінність цього документа від навчальної візи та які переваги отримує студент за наявності карти:

  • багаторазовий перетин кордону без необхідності відкриття візи;— можливість оформлення на себе автотранспорту;
  • безперешкодне пересування країнами зони Шенген;
  • перший дозвіл на навчання призначається на 15 місяців, наступний вже на 3 роки;
  • відкриття фірми та ведення бізнесу в близькому майбутньому;
  • більше переваг при влаштуванні на роботу/практику (поляки активніше приймають на роботу іноземців при наявності карти побиту, ніж при наявності звичайної візи)— ну і найголовніше — перебування в Польщі безперервно протягом 3-х років з картами тимчасового побиту дає право на отримання Сталого Побиту.

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ!
Власники карти побиту можуть подавати документи для оформлення візи в консульства США та Великобританії (дуже актуальна інформація, оскільки в Україні відсоток відмов по візах в США досягає 40% від загального числа заявників. В Польщі ця цифра сягає не більше 5%).

Які документи необхідні для отримання Karty czasowego pobytu?

  • 3 екземпляри заповненої анкети "Wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy" (завантажити можна натиснувши на назву);
  • 4 фотографії 3,5х4,5 cm зроблені не пізніше 6-ти місяців до дня подачі документів;
  • оригінал закордонного паспорта та 3 копії всіх сторінок паспорта;
  • zaświadczenie з університету, що підтверджує факт, що Ви дійсно являєтеся студентом Польського ВНЗ (дійсне 1 місяць з моменту отримання);
  • zaświadczenie про оплату за навчання (мінімум за 1 семестр);
  • документ, що підтверджує наявність медичного страхування з перекладом на польську мову та завірений у нотаріуса;
  • підтвердження оплати за карту побиту (чек) —340 злотих. Оплатити можна в тому ж відділі зі справ іноземців або ж на рахунок (детальна інформація тут: https://www.duw.pl/pl/)— оригінал та ксерокопія договору про оренду житла;
  • документ з банку про наявність НЕ МЕНШЕ 10 000 злотих на рахунку або довідка про роботу та довідка про суму заробітку (zaświadczenie o zatrudnieniu i wysokości zarobków). Документи дійсні 1 місяць з моменту отримання.

Пам’ятайте: 50% успіху швидкого отримання карти тимчасового перебування є правильно та вчасно надані документи.

Поради від UP-STUDY:

В цьому розділі ми поділимось своїм досвідом та розкажемо деякі секрети швидшого здобуття карти.

1. Подання документів наприклад у Вроцлаві може затягнутися на досить довгий період, тому найшвидшим варіантом буде, поїхати в будь-який населений пункт за містом та подати документи в той же день (Legnica або Jelenia Góra).

2. Документ з банку про наявність 10 000 злотих теж справа не легка, оскільки більшість студентів просто не мають одразу всіх грошей на одному рахунку. Студенти з минулих років об’єднували свої фінанси на одному рахунку, брали довідку з банку та відправляли гроші один одному по черзі. АЛЕ: робіть це тільки з людьми яким Ви 100% довіряєте!

3. Не секрет, що зараз карти видаються від 6 до 10 місяців, щоб пришвидшити свою справу ходіть до уженду хоча б раз на місяць, дізнавайтесь, як проходить Ваша справа, чи треба донести додаткові документи, а також обов’язково дізнайтесь хто Ваш інспектор.

Подавати документи на Карту побиту чи продовжувати візу — вирішувати Вам, але добре продумайте свої плани на майбутнє та прорахуйте, що для Вас є більш вигідним.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини