Вид на проживання в ЄС для студентів/Карта Побиту. Як отримати?

10446
Facebook Twitter
Вид на проживання в ЄС для студентів/Карта Побиту. Як отримати?

Karta czasowego pobytu — це документ, який підтверджує легальність Вашого перебування на території Республіки Польща, але є ширшим ніж віза.

Що таке "Karta czasowego pobytu"?

Karta czasowego pobytu — це документ, який підтверджує легальність Вашого перебування на території Республіки Польща, але є ширшим ніж віза. Виглядає карта, як внутрішній паспорт жителя Євросоюзу, іншими словами — це пластикова карта з фотографією та біометричними даними власника (відбитки пальців, зріст, колір очей, імена батьків).

Є три основні види карти побиту:

1. Karta czasоwego pоbytu (Zezwоlenie na zamieszkаnie na czas określony/оznaczony) — іншими словами це тимчасовий вид на проживання, який дає право безперервно перебувати в країні та офіційно працювати протягом від 1 до 3 років. Видається на підставі довгострокового робочого контракту, навчання у ВНЗ або по возз’єднанню з родиною.

2. Karta stałego pobytu (Zezwolenie na osiedlenie się) — документ, що підтверджує постійне місце проживання на території Польщі. Термін дії карти — 10 років. Видається на підставі польського походження (Карти Поляка або ж підтвердження походження (свідоцтво батьків, дідуся або бабусі)) або після 3 років проживання в статусі ВНЖ.

3. Zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE (Niebieska Karta) — тобто «Блакитна карта», яка видається строком на 5 років. Такий документ може отримати іноземець, який легально та безперервно проживає в Польщі протягом останніх 5 років та може підтвердити наявність постійного джерела доходу протягом останніх 3 років.

Переваги Karty czasowego pobytu студенту?

В цьому розділі, ми хочемо докладно пояснити у чому ж все-таки принципова відмінність цього документа від навчальної візи та які переваги отримує студент за наявності карти:

  • багаторазовий перетин кордону без необхідності відкриття візи;— можливість оформлення на себе автотранспорту;
  • безперешкодне пересування країнами зони Шенген;
  • перший дозвіл на навчання призначається на 15 місяців, наступний вже на 3 роки;
  • відкриття фірми та ведення бізнесу в близькому майбутньому;
  • більше переваг при влаштуванні на роботу/практику (поляки активніше приймають на роботу іноземців при наявності карти побиту, ніж при наявності звичайної візи)— ну і найголовніше — перебування в Польщі безперервно протягом 3-х років з картами тимчасового побиту дає право на отримання Сталого Побиту.

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ!
Власники карти побиту можуть подавати документи для оформлення візи в консульства США та Великобританії (дуже актуальна інформація, оскільки в Україні відсоток відмов по візах в США досягає 40% від загального числа заявників. В Польщі ця цифра сягає не більше 5%).

Які документи необхідні для отримання Karty czasowego pobytu?

  • 3 екземпляри заповненої анкети "Wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy" (завантажити можна натиснувши на назву);
  • 4 фотографії 3,5х4,5 cm зроблені не пізніше 6-ти місяців до дня подачі документів;
  • оригінал закордонного паспорта та 3 копії всіх сторінок паспорта;
  • zaświadczenie з університету, що підтверджує факт, що Ви дійсно являєтеся студентом Польського ВНЗ (дійсне 1 місяць з моменту отримання);
  • zaświadczenie про оплату за навчання (мінімум за 1 семестр);
  • документ, що підтверджує наявність медичного страхування з перекладом на польську мову та завірений у нотаріуса;
  • підтвердження оплати за карту побиту (чек) —340 злотих. Оплатити можна в тому ж відділі зі справ іноземців або ж на рахунок (детальна інформація тут: https://www.duw.pl/pl/)— оригінал та ксерокопія договору про оренду житла;
  • документ з банку про наявність НЕ МЕНШЕ 10 000 злотих на рахунку або довідка про роботу та довідка про суму заробітку (zaświadczenie o zatrudnieniu i wysokości zarobków). Документи дійсні 1 місяць з моменту отримання.

Пам’ятайте: 50% успіху швидкого отримання карти тимчасового перебування є правильно та вчасно надані документи.

Поради від UP-STUDY:

В цьому розділі ми поділимось своїм досвідом та розкажемо деякі секрети швидшого здобуття карти.

1. Подання документів наприклад у Вроцлаві може затягнутися на досить довгий період, тому найшвидшим варіантом буде, поїхати в будь-який населений пункт за містом та подати документи в той же день (Legnica або Jelenia Góra).

2. Документ з банку про наявність 10 000 злотих теж справа не легка, оскільки більшість студентів просто не мають одразу всіх грошей на одному рахунку. Студенти з минулих років об’єднували свої фінанси на одному рахунку, брали довідку з банку та відправляли гроші один одному по черзі. АЛЕ: робіть це тільки з людьми яким Ви 100% довіряєте!

3. Не секрет, що зараз карти видаються від 6 до 10 місяців, щоб пришвидшити свою справу ходіть до уженду хоча б раз на місяць, дізнавайтесь, як проходить Ваша справа, чи треба донести додаткові документи, а також обов’язково дізнайтесь хто Ваш інспектор.

Подавати документи на Карту побиту чи продовжувати візу — вирішувати Вам, але добре продумайте свої плани на майбутнє та прорахуйте, що для Вас є більш вигідним.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини