Робота і навчання в Польщі. Чи можливо поєднувати?

11493
Facebook Twitter
Робота і навчання в Польщі. Чи можливо поєднувати?

Ніколи не треба соромитися праці, адже вона облагороджує людину, і, коли студент влаштовується на підробіток, наприклад, у сферу обслуговування, та здатний покрити якщо не всі, але левову частину витрат — це гідно поваги.

Ніколи не треба соромитися праці, адже вона облагороджує людину, і, коли студент влаштовується на підробіток, наприклад, у сферу обслуговування, та здатний покрити якщо не всі, але левову частину витрат — це гідно поваги. В європейських країнах — звичайна практика. Раніше, отримуючи вищу освіту в Республіці Польща, для студентів стаціонарної форми навчання було складно поєднати два цих процесу, але, завдяки тому, що в 2015 році польський уряд переглянув свої позиції, та були зняті всі заборони, працювати під час навчання в установі вищої освіти — цілком реально. Також, якщо навчання відбувається на заочній формі, при наявності підтвердження легального перебування на території РП (національна віза категорії D, або Карти побиту), теж можна знайти додатковий заробіток, адже навчання забирає тільки вихідні дні, іноді і п'ятниці.

Законодавча сторона роботи під час навчання

Для того, щоб здобути освіту в вищих навчальних закладах Польщі, необхідно відкрити національну візу категорії D, яка дозволяє не тільки вчитися в цій країні, але й легально працювати, а, також, вільно переміщатися зоною Шенгену (обмежений термін). Тривалість цього дозволу — до 1 року. Якщо Ви обрали стаціонарну форму навчання, то маєте право підробляти без оформлення спеціальних додаткових документів. Це дуже вигідно для країни, бо Ви вносите свій вклад в розвиток економіки. Навчаючись на заочному відділенні, крім візи, потрібно отримати Zezwolenie, або Oświadczenie — це стосується і студентів поліцейських освітніх установ. Система може спроститься, якщо у Вас є Карта побиту (тимчасова посвідка на проживання), яка дозволяє працювати на тих же правах, що й поляки. Розглянемо більш детально дозвільні документи на роботу:

1. Zezwolenie — документ, що дозволяє іноземцю працювати на території РП, маючи ще й законні підстави знаходження в країні.2. Oświadczenie — запрошення від роботодавця. Фактично — документ, який дозволяє працювати у конкретного польського роботодавця, який вказується в заяві. Ця форма дозволу складніша для отримання, бо роботодавцю доведеться надати пояснення, чому він не взяв на вакантне місце польського громадянина.

Куди краще влаштовуватися на роботу?

Найпоширеніші види роботи під час навчання:1. Для студентів ближнього зарубіжжя (росіян, українців, білорусів) дуже привабливий підробіток у вигляді репетиторства рідною мовою для поляків. Оплачується погодинно, до сорока злотих.2. Проведення анкетування. Заробіток залежить від кількості проведених опитувань, та заповнення відповідних опитувальників, коливається від 5 до 45 злотих.3. Поширеною є робота в бістро, кафе, пабах та кава-барах. Починаючи від працівника кухні, закінчуючи бариста можна отримувати не менше шести злотих за годину.4. Комунікабельні особистості, з хорошим володінням мови можуть претендувати на роботу оператора колл-цента. Оплата погодинна, причому, вечірньої пори має більший тариф, також, існують бонусні виплати за продуктивність.

Крім зазначених різновидів додаткового заробітку, заповзятливі студенти реалізують свій потенціал, підшукуючи роботу, яка прямо або опосередковано стосується професії, до того ж, існує шанс, після закінчення ВНЗ, влаштується туди вже на повну ставку.З викладеної інформації випливає, що, якщо Ви ініціативні, товариські, заповзятливі, та вмієте правильно себе організувати, то поєднувати здобуття вищої освіти в польських ВНЗ та продуктивно працювати — не важко, тим більше, що держава не перешкоджає цьому. Правда, врахуйте, що, навчаючись на стаціонарній формі, краще перший рік присвятити науці та університету, добре зарекомендувати себе, а з наступних років, можна вже поєднувати з роботою. У всьому іншому, робота під час навчання буде корисною не тільки для того, щоб поліпшити своє матеріальне становище, а й тому, що Ви зможете напрацювати безцінний досвід в європейському суспільстві, поліпшити мовні навички, та налагодити потрібні контакти.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини