На що витрачають гроші польські студенти?

5636
Facebook Twitter
На що витрачають гроші польські студенти?

Варто бути реалістами, крім лекцій, лабораторних занять, практичних, семінарських та академічних занять у студентів кипить позауніверситетське життя.

Відправляючи на навчання своїх дітей, кожен з батьків сподівається на те, що чадо буде присвячувати весь свій час навчанню. Але, варто бути реалістами, крім лекцій, лабораторних занять, практичних, семінарських та академічних занять у студентів кипить позауніверситетське життя. Безсумнівно, багато часу приділяється процесу освіти, оскільки, великі обсяги інформації віддаються на самостійне опрацювання. Також, студенти, проводять багато часу в міських бібліотеках, лабораторіях, наукових клубах та інших структурах, які прямо чи опосередковано стосуються навчання. Після таких насичених навчальних буднів, природно, потрібно провести час інакше, змінити обстановку та розрядитися. Як на навчальні матеріали та клуби, які виходять за межі ВНЗ, так і на розваги необхідні матеріальні засоби. Саме про те, куди витрачають свої гроші польські студенти, ми поговоримо в даній статті.

Організація побуту учнів польських ВНЗ

Попри те, у скільки обходиться навчання, енна частина коштів йде на організацію побуту: проживання, харчування, транспорт та розваги. Розглянемо більш детально кожну зі статей витрат:

1. Проживання. Є кілька варіантів: гуртожиток (державний чи приватний), орендна квартира або винайнятий будинок. Все залежить від того, яка кількість людей проживає в обраному типі житла, а також, від міста, в якому відбувається навчання та, як наслідок, проживання. В середньому, як приватні, так і державні загальні житла обійдуться в 120-140 євро за місяць. Оренда однокімнатної квартири в хорошому районі коштує 300-400 євро +- 100 євро, в залежності від міста та умов. Варто пам'ятати, що суми, які вказані на сайтах оренди квартир не передбачають комунальних платежів. Щоб розуміти, скільки вони будуть обходитися, потрібно додати до вказаної суми 35-45%.

Вступаючи до ВНЗ з допомогою компанії UP-STUDY, абітурієнти можуть розраховувати на безкоштовний пошук житла за позаконкурентними цінами з хорошими умовами проживання. З метою економії, студенти наймають житло по кілька людей.

2. Харчування. Можна харчуватися як самостійно, тоді, варто обрати кілька супермаркетів з хорошими, але дешевими продуктами, або їсти в закладах швидкого харчування. Для студентів польських освітніх установ, в більшості мережевих кафе, мілкбарах та недорогих ресторанах діють знижки до 20-ти%. В середньому, харчуючись смачно, корисно та ситно, студентам потрібно 150-200 євро на місяць.

3. Транспорт. Учні університетів Польщі, що не досягли 26-ти річного віку та мають студентський квиток мають можливість користуватися знижкою на громадський транспорт в розмірі 50-ти відсотків. Самим оптимальним варіантом є покупка міської карти, але знижки діють й на разові проїзні квитки. В середньому, студенти витрачають на проїзд до 250 злотих/місяць.

4. Розваги. Звичайно, у кожного студента свої методи проводити вільний час, але, найчастіше в Польщі — це різні масові заходи, концерти, фестивалі, виставки та інші варіанти дозвілля, які допомагають познайомитися з новими цікавими людьми та розвиватися як особистість. Оскільки, в Республіці Польща, щорічно, в різні пори року проходить безліч фестивалів, концертів та інших розважальних програм, студентам є з чого вибрати. Також, улюбленим дозвіллям є відвідування семінарів, форумів та відкритих бізнес-зустрічей, на яких є можливість перейняти досвід професіонала конкретної сфери діяльності. В середньому, на таке дозвілля йде не більше 50-100 євро. Для того, щоб компенсувати свої витрати, учні європейських освітніх установ влаштовуються на підробіток, у вільний від навчання час. Тим самим, з'являється можливість не тільки покрити витрати, але і набути безцінного досвіду взаємодії в трудовому колективі.

Підсумовуючи, варто зауважити, що, витрати студентів у Польщі не суттєво відрізняються від тих, які несуть українські учні ВНЗ. Але, варто помітити, що компенсувати більшу частину вони можуть завдяки стипендії, грантам або засобам, заробленим на підробітку. З огляду на те, що є безліч підробок з гідною оплатою праці, деякі студенти здатні не тільки покрити всі поточні витрати, а й накопичити на подорожі, або навіть власне житло.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини