Можливості працевлаштування у Польщі

7683
Facebook Twitter
Можливості працевлаштування у Польщі

Українці, як багато жителів країн СНД, відправляються до Республіки Польща з метою придбання кваліфікації або довгострокового працевлаштування. У цій статті ми розповімо про всі можливості працевлаштування в цій країні.

Українці, як багато жителів країн СНД, які хочуть реалізувати свій професійний та особистісний потенціал в індустріально розвинений європейській країні, відправляються до Республіки Польща з метою придбання кваліфікації або довгострокового працевлаштування. До слова, якщо переїхати для того, щоб отримати у Польщі професію, буде простіше побудувати кар'єру, оскільки до виходу на ринок праці у кандидата буде не тільки якісний диплом, але знання локальної мови на високому рівні, а також пройдений період адаптації та врегульовані побутові дрібниці. У більш підприємливих буде у запасі перший досвід роботи (за спеціальністю або у кардинально іншому напрямку), а також м'які навички та додаткові компетенції, котрі вигідно дивляться у резюме. Проте, у фахівців, що відбулися є шанси знайти роботу в РП. Правда перед цим потрібно дізнатися, на які шанси працевлаштування можуть розраховувати локальним та іноземним громадянам польської держави.

Рівень зайнятості та безробіття у Польщі

Хороші сигнали приходять з польського ринку для людей, що шукають роботу. Уже кілька років є можливість спостерігати позитивні тенденції на ринку праці. Безробіття падає, а рівень зайнятості зростає. Щоквартальний моніторинг ринку праці показує, що: «У другому кварталі 2019 року безробітне населення склало 548 000 осіб, та цей показник знизився як у порівнянні з попереднім кварталом, так і за той же період 2018 року. Спостерігається, як протягом кварталу, так і року, зменшення кількості безробітних відбувалося попри місце проживання та стать».

Кількість зайнятих поляків та жителів країни, які знаходяться на території РП на законних підставах, склало 54,4% від загальної чисельності населення у віці 15 років та старше. Рівень зайнятості для чоловіків був вищим, ніж для жінок, та склав 62,8% проти 46,8%. У серпні 2019 року рівень безробіття склав 5,2%.

Для порівняння, двома роками раніше він становив 7,0%, а у серпні 2009 року — 10,8%.

Звичайно, економіка не росте рівномірно у всій країні, та є регіони, в яких важче знайти роботу.

Найвищий рівень безробіття спостерігається у наступних провінціях: Вармінсько-Мазурській, Куявсько-Поморській, Підкарпатській та Свентокшиській, а найнижчий — у наступних провінціях: Великопольській, Шльонській, Малопольській, Поморській та Мазовецькій, 2019 р (дані CSO). Однак різноманітність ринку праці залежить не тільки від регіону. Статистика зайнятості у Польщі різна для окремих галузей. Де найпростіший спосіб знайти роботу?

Динаміка зайнятості та галузь

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що положення роботодавців багато у чому залежить від галузі, в якій вони працюють. Протягом багатьох місяців найбільші можливості були відкриті для здобувачів у будівництві. Оптимістичні сигнали також виходять, серед іншого, у гастрономії, промисловому виробництві, транспорті, медицині, сфері обслуговування та фінансовій індустрії.

Отже, у багатьох професіях існує баланс між попитом на робочу силу та пропозицією. Згідно з прогнозами на 2019 рік, що містяться у звіті про професії «Барометр», значні проблеми з пошуком роботи у національному масштабі насправді стосувалися тільки економістів. Експерти тільки вказали цю професію як надлишкову. Дефіцит, тобто більша кількість пропозицій про роботу, ніж кандидатів з відповідною кваліфікацією, стосується 31 професії.

Серед них можна знайти будівельників, електриків, водіїв, кухарів, лікарів, медсестер та акушерів, перукарів, косметологів та фізіотерапевтів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини