Зміни у дозволах для водіїв категорії B у Республіці Польща

7991
Facebook Twitter
Зміни у дозволах для водіїв категорії B у Республіці Польща

Не так давно, 13 листопада 2018 року, президент Польщі, Анджей Дуда підписав поправку до Закону про водіїв. Зміна набрала чинності через 30 днів після оголошення.

Не так давно, 13 листопада 2018 року, президент Польщі, Анджей Дуда підписав поправку до Закону про водіїв. Завдяки новим змінам, водії, які мають відповідне посвідчення категорії B, скоро зможуть пересуватися з допомогою триколісних транспортних засобів без дооформлення додаткових документів або відкриття іншого типу ліцензії. Зміна набрала чинності через 30 днів після оголошення, та тепер можна стежити за її наслідками у режимі реального часу.

Умови для змін у дозволах

Поправка до Закону передбачає розширення прав людей, що володіють водійськими правами категорії B, які отримані на території Польщі та інших країн Європейського Союзу. Ці водії зможуть переміщатися так званими триколісними велосипедами без будь-яких додаткових курсів або іспитів. Однак законодавець поставив одну умову: триколісний мотоцикл може використовуватися тільки тими водіями, які мають ліцензію категорії B не менше ніж 3 роки. До сих пір, управління подібним видом транспорту було можливо тільки для людей з правами категорії A, котрі досягли двадцяти одного року.

Відхилення для людей з додатковими потребами

У пояснювальній записці Закону можна знайти інформацію щодо того, що поправка буде сприяти переміщенню людей з інвалідністю триколісними велосипедами.

Це дуже важливо для цієї категорії населення Польської Республіки, оскільки необхідність отримати ліцензію категорії A часто була неможлива в їхньому випадку. Вони не могли скласти іспит, тому не мали можливості пересуватися на таких мотоциклах. Тепер, замість коляски, громадяни та нерезиденти країни з додатковими потребами, які прибули на довгострокову перспективу до РП та мають посвідчення водія категорії В, зможуть їздити на триколісних машинах.

Переваги поправки для громадян та сектора бізнесу

У зв'язку з актом, що дає право керувати триколісним мотоциклом, популярність цих автомобілів збільшиться. Це може справити позитивний вплив на якість повітря — зменшити викиди вихлопних газів, та знизити рівень смогу. Збільшення обсягу продажів цього типу транспортних засобів також вплине на економічний розвиток країни. У свою чергу громадяни виграють у плані більш чистого повітря, відсутності потреби оформлення додаткових дозволів, при наявності трирічного досвіду водіння з категорією B, а у плані людей з обмеженими можливостями, просто з'явиться реальний шанс на легальне управління триколісним транспортом.

На жаль, на даний час в автошколах немає законної можливості навчати водіїв їздити на триколісному велосипеді, хоча це б стало у пригоді деяким охочим автолюбителям. Насправді, рішення було прийнято 4 жовтня поточного року. 424 людини проголосували за, ніхто з виборців не виступав проти, також не було тих, хто утримався. Проект був відправлений до Сейму 5 червня 2017 року. Перші наслідки стануть помітні після декількох місяців дії поправки. Також лише після деякого часу можна буде провести аналіз ситуації щодо продажів такого виду транспорту, та їх впливу на економіку країни.

Нагадаємо, що багато іноземців з країн СНД, серед яких студенти установ вищої освіти РП, працівники за довгостроковим контрактом та інші нерезиденти країни, які планують перебувати у Польщі тривалий час, спочатку (близько півроку) можуть використовувати раніше отримане на Батьківщині посвідчення. Далі, більш доцільно змінити його на водійське посвідчення європейського зразка. Отримавши нову ліцензію категорії В, правила будуть поширюватися на рівних з громадянами країни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини