Робота у гастрономії — що потрібно знати про діяльність у цьому напрямку? Де отримати спеціальність у Польщі?

5797
Facebook Twitter
Робота у гастрономії — що потрібно знати про діяльність у цьому напрямку? Де отримати спеціальність у Польщі?

Де отримати професію, пов'язану з ресторанною справою у РП, а також на який заробіток можуть розраховувати студенти, що підробляють під час навчання? Поговоримо про це у статті.

Той, хто провів пробний день у ресторані, фаст-фуді або кафе, знає, що гастрономія — складна сфера. Постійний контакт з людьми, метушня, напружена атмосфера та задоволення часто надмірних вимог клієнтів з посмішкою та веселим ставленням — непрості завдання. Додайте до цього стрес та фізичне навантаження. Така робота може принести задоволення, у тому числі й фінансове, але вимагає великої прихильності та готовності вчитися. Де отримати відповідну професію у Республіці Польща, а також на який заробіток можуть розраховувати студенти, що підробляють під час навчання, та молоді фахівці, які отримали кваліфікацію та працюють у цій європейській країні? Поговоримо про це у статті.

На який заробіток можна розраховувати у сфері гастрономії?

Нижче наводиться середня заробітна плата брутто на популярних посадах (джерело: www.wynagrencji.pl). Ця середня плата означає, що половина співробітників на конкретній посаді заробляє більше, а половина отримує менше наданої суми. Розглянемо детальніше:

  • співробітник гастрономії (pacownik gastronomii) — 2400 злотих;
  • допомога на кухні — 2400 злотих;
  • офіціант — 2470 злотих;
  • бариста — 2780 зл.:
  • кухар — 2840 зл.;
  • бармен — 2850 злотих;
  • менеджер ресторану — 4660 злотих;
  • шеф-кухар — 4820 злотих.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що зарплата багато у чому залежить від престижу закладу та міста. Співробітники, які не відносяться до базової зарплати, дуже часто отримують бонуси у вигляді чайових або додаткові виплати у залежності від плинності кадрів у конкретному місяці.

Робота систем у гастрономії у Польщі

Ресторани, бари, паби та кафе відкриті щодня, тому базова система робочого часу, тобто 8 годину 5 днів в тиждень, не обов'язково працює у гастрономії. Власники закладів часто вводять еквівалентну систему, яка дає велику гнучкість у плануванні графіка. Таким чином, гастрономія є ідеальним підробітком для студентів польських університетів.

Залежно від дня тижня та очікуваного руху у закладі, зміни можуть бути скориговані відповідним чином. Однак у кожній системі, години щоденного (мінімум 11) та щотижневого відпочинку (слід дотримуватися не менш ніж 35 годин, а при переході співробітників до іншої зміни — не менш ніж 24) повинні бути позначені.

Еквівалентна система дозволяє збільшити щоденне вимірювання з 8 до 12 години, але триваліша робота за один день повинна бути збалансована за допомогою вільного часу в інший день. Робота у вихідні дні дозволена, але кожен співробітник повинен мати як мінімум одну вільну неділю на місяць.

Система вихідного дня також добре працює у гастрономії, тобто п'ятницями, суботами, неділями та святковими днями не більш ніж 12 годин на день, до розрахункового періоду, що не перевищує одного місяця.

Де вчитися для отримання спеціальності, пов'язаної з ресторанним бізнесом?

Напрямків досить багато, тому кожен абітурієнт знайде той, який буде відповідати його вимогам.

Бажаючи отримати хороші знання з лояльною платою за навчальний рік, варто розглянути наступні ВНЗ з факультетом «Ресторанна справа»:

  • Університет фінансів та бізнесу Вістула у Варшаві (спеціальності як польською, так і англійською мовою);

  • Вроцлавський університет бізнесу;

  • Академію суспільних наук у Варшаві;

  • Університет банківської справи у Вроцлаві;

  • Академію соціальних наук у Лодзі.

Отже, у гастрономії, як і у будь-який інший галузі, як роботодавці, так і працівники повинні дотримуватися положень Трудового кодексу. Гігієна та безпека праці особливо важливі. Висока температура, гострі ножі, переміщення посуду з гарячою їжею, перенесення важких продуктів — все це може призвести до нещасного випадку на кухні. Робота з продуктами вимагає особливої ​​обережності, тому кожна людина, зайнята у гастрономії, проходить медичне обстеження та повинна мати чинний сертифікат для санітарно-епідеміологічних цілей (Санітарна книжка). Бажаючи вивчити всі тонкощі ресторанної справи, варто обрати одну з відповідних спеціальностей. А, щоб набути досвіду та поліпшити матеріальне становище, можна знайти підробіток у сфері гастрономії на час навчання.

Акція, що може Вас зацікавити

Безкоштовний вступ до ВНЗ на осінь 2021 + курс

Акція 499 євро

Отримайте безкоштовно пакет "Все включено", курс 50-100 годин та підтримку 3 роки у Польщі

Завантажте гід абітурієнта

З гіда Ви дізнаєтесь про перспективні спеціальності, про вартість навчання та де жити в Польщі під час навчання.

Останні статті та новини