Робота у гастрономії — що потрібно знати про діяльність у цьому напрямку? Де отримати спеціальність у Польщі?

11243
Facebook Twitter
Робота у гастрономії — що потрібно знати про діяльність у цьому напрямку? Де отримати спеціальність у Польщі?

Де отримати професію, пов'язану з ресторанною справою у РП, а також на який заробіток можуть розраховувати студенти, що підробляють під час навчання? Поговоримо про це у статті.

Той, хто провів пробний день у ресторані, фаст-фуді або кафе, знає, що гастрономія — складна сфера. Постійний контакт з людьми, метушня, напружена атмосфера та задоволення часто надмірних вимог клієнтів з посмішкою та веселим ставленням — непрості завдання. Додайте до цього стрес та фізичне навантаження. Така робота може принести задоволення, у тому числі й фінансове, але вимагає великої прихильності та готовності вчитися. Де отримати відповідну професію у Республіці Польща, а також на який заробіток можуть розраховувати студенти, що підробляють під час навчання, та молоді фахівці, які отримали кваліфікацію та працюють у цій європейській країні? Поговоримо про це у статті.

На який заробіток можна розраховувати у сфері гастрономії?

Нижче наводиться середня заробітна плата брутто на популярних посадах (джерело: www.wynagrencji.pl). Ця середня плата означає, що половина співробітників на конкретній посаді заробляє більше, а половина отримує менше наданої суми. Розглянемо детальніше:

  • співробітник гастрономії (pacownik gastronomii) — 2400 злотих;
  • допомога на кухні — 2400 злотих;
  • офіціант — 2470 злотих;
  • бариста — 2780 зл.:
  • кухар — 2840 зл.;
  • бармен — 2850 злотих;
  • менеджер ресторану — 4660 злотих;
  • шеф-кухар — 4820 злотих.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що зарплата багато у чому залежить від престижу закладу та міста. Співробітники, які не відносяться до базової зарплати, дуже часто отримують бонуси у вигляді чайових або додаткові виплати у залежності від плинності кадрів у конкретному місяці.

Робота систем у гастрономії у Польщі

Ресторани, бари, паби та кафе відкриті щодня, тому базова система робочого часу, тобто 8 годину 5 днів в тиждень, не обов'язково працює у гастрономії. Власники закладів часто вводять еквівалентну систему, яка дає велику гнучкість у плануванні графіка. Таким чином, гастрономія є ідеальним підробітком для студентів польських університетів.

Залежно від дня тижня та очікуваного руху у закладі, зміни можуть бути скориговані відповідним чином. Однак у кожній системі, години щоденного (мінімум 11) та щотижневого відпочинку (слід дотримуватися не менш ніж 35 годин, а при переході співробітників до іншої зміни — не менш ніж 24) повинні бути позначені.

Еквівалентна система дозволяє збільшити щоденне вимірювання з 8 до 12 години, але триваліша робота за один день повинна бути збалансована за допомогою вільного часу в інший день. Робота у вихідні дні дозволена, але кожен співробітник повинен мати як мінімум одну вільну неділю на місяць.

Система вихідного дня також добре працює у гастрономії, тобто п'ятницями, суботами, неділями та святковими днями не більш ніж 12 годин на день, до розрахункового періоду, що не перевищує одного місяця.

Де вчитися для отримання спеціальності, пов'язаної з ресторанним бізнесом?

Напрямків досить багато, тому кожен абітурієнт знайде той, який буде відповідати його вимогам.

Бажаючи отримати хороші знання з лояльною платою за навчальний рік, варто розглянути наступні ВНЗ з факультетом «Ресторанна справа»:

Отже, у гастрономії, як і у будь-який інший галузі, як роботодавці, так і працівники повинні дотримуватися положень Трудового кодексу. Гігієна та безпека праці особливо важливі. Висока температура, гострі ножі, переміщення посуду з гарячою їжею, перенесення важких продуктів — все це може призвести до нещасного випадку на кухні. Робота з продуктами вимагає особливої ​​обережності, тому кожна людина, зайнята у гастрономії, проходить медичне обстеження та повинна мати чинний сертифікат для санітарно-епідеміологічних цілей (Санітарна книжка). Бажаючи вивчити всі тонкощі ресторанної справи, варто обрати одну з відповідних спеціальностей. А, щоб набути досвіду та поліпшити матеріальне становище, можна знайти підробіток у сфері гастрономії на час навчання.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини