Магістратура або аспірантура — що вибрати після бакалавра?

9270
Facebook Twitter
Магістратура або аспірантура — що вибрати після бакалавра?

Дана стаття буде цікава всім випускникам, які досягли ступеня бакалавра та розглядають подальшу освіту, оскільки ми розповімо про особливості навчання на наступних науково-кваліфікаційних рівнях.

Як і щороку, випускники, які досягли I ступеня вищої освіти, розглядають варіанти майбутнього. Деякі з них йдуть з подальшої освіти та зосереджені на професійному житті. Але, переважна більшість, хочуть продовжити навчання в університеті, частіше у тому, в якому була отримана перша кваліфікація, іноді в іншому, навіть буває, за кордоном. Власники дипломів, що підтверджують отримання ступеня бакалавра (або інженера), мають кілька варіантів, у тому числі зарахування на оплачувану аспірантуру або на наступні півтора-два роки на дослідження другого циклу.

Дана стаття буде цікава всім випускникам, які досягли ступеня бакалавра та розглядають подальшу освіту, оскільки ми розповімо про особливості навчання на наступних науково-кваліфікаційних рівнях.

Магістратура — як альтернатива продовження освіти

Фахівці UP-STUDY констатують, що магістратура — це варіант, котрий обирається найчастіше. Студенти вирішують пройти 2 роки навчання, для отримання ступеня магістра, щоб придбати повну кваліфікацію для виконання певних завдань у своїй професії. У деяких галузях, наприклад, в освіті, необхідно мати диплом, який підтверджує завершення таких досліджень, а його відсутність є синонімом відсутності достатньої компетенції для роботи на викладацьких посадах. Болонська система, яка працює у Польщі протягом вже не одного року, дозволяє студентам вибрати один з двох шляхів: ступінь другого циклу у тій же області, що й ступінь бакалавра, або зареєструватися для нової області досліджень. Саме з огляду на це, випускники економіки вирішують управляти, а економісти вибирають педагогіку. Це рішення має незаперечну перевагу — за 5 років навчання, у студентів з'являється

можливість працювати на багатьох посадах, включаючи керівні. Варто відзначити, що магістратура доступна не тільки на стаціонарному відділенні, а й на заочному.

Аспірантура. На скільки вона популярна у теперішніх умовах?

Післядипломні дослідження стали трохи більш популярними. У цьому випадку вирішується коригування потреб ринку праці. Студенти можуть вибирати курси, не тільки орієнтовані на майбутнє дослідження, а й ті, які більше підходять для їхніх потреб та інтересів. Наприклад, випускник може взяти участь у курсі з управління нерухомим майном або управління у сфері охорони здоров'я. Та все це за короткий час, тому що зазвичай навчання у таких областях триває не більш ніж 2-3 семестри.

Чи є недоліки у кожної з розглянутих кваліфікацій?

Недоліки мають як магістерські, так і післядипломні програми. Перші — це іноді повторення матеріалу бакалавра. «Післядиплом» не дає дозволу на виконання певних функцій. Існує варіант, який дозволяє узгодити обидва варіанти — а саме магістратура з післядипломною освітою, наприклад, магістерські роботи у ZPSB. Програми таких ступенів будуються таким чином, що крім обов'язкових предметів є також ті, які знаходиться в області «післядипломної освіти». У цьому випадку, через два роки студент може отримати два дипломи, що підвищить привабливість на ринку праці.

Отже, кожен студент зобов'язаний вирішити для себе, що йому робити після отримання кваліфікації бакалавра. Більшість випускників з дипломом першого ступеня прагнуть продовжити навчання, щоб придбати рівень магістра та більшу компетенцію. Всі варіанти є прийнятними, адже вони допоможуть більш стрімко побудувати кар'єру.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини