Роботизація на ринку праці Польщі

1825
Facebook Twitter
Роботизація на ринку праці Польщі

Як автоматизація та робототехніка співвідносяться з ринком праці Польщі? Чи стануть роботи кінцем ринку працівника? Обговоримо ці питання у статті.

Бачення кінематографістів, в яких людство стикається з роботами, котрі захоплюють світ, стають все сміливіше. Вплив робототехніки на безпеку все більше аналізується різними спільнотами та перестає бути фікцією. Робота над штучним інтелектом лякає одних людей, водночас як інші показують нові можливості для поліпшення навколишнього середовища та світу у цілому. Як автоматизація та робототехніка співвідносяться з ринком праці Польщі та інших індустріально розвинених країн? Чи стануть роботи кінцем ринку працівника? Що робити представникам професій, які за прогнозами експертів зникнуть вже через 3-5 років? Обговоримо ці питання у статті.

Роботизація — що вона собою являє?

Сама роботизація полягає в обміні людської діяльності на роботу, котра виконуватиметься пристроями або роботами. Наприклад, на багатьох фабриках замість людей, які перебувають на стрічці, можна побачити так звані маніпулятори, тобто пристрої, завданням яких є захоплення та переміщення об'єктів. Роботизація бізнес-процесів (RPA), у свою чергу, виконує певні офісні завдання, котрі повторюються, використовуючи автоматизовані процеси відповідно до алгоритму. Інструментом зазвичай є спеціальне комп'ютерне програмне забезпечення, що використовується в оргтехніці. Поки на території європейських країн не видно типових роботів, які нагадують людські фігури. Ті ж дії виконуються з використанням відповідних систем.

Роботизацію не слід плутати з робототехнікою. Перша концепція відноситься до ситуації заміни людської праці роботою автоматів. Робототехніка, з іншого боку, після енциклопедії PWN, є «сферою науки та техніки, що займається теорією, конструюванням та застосуванням роботів».

Вплив робототехніки на ринок праці РП та світу

Які плюси та мінуси автоматизації процесів та впровадження робототехніки на виробничих об'єктах? Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що плюси містять велику точність та ширший спектр можливостей пристрою. Наприклад, програми, які автоматично відправляють рахунки, з меншою ймовірністю пропустять підрядника, введеного до бази даних. Таким чином, ризик помилки зводиться до мінімуму. Роботи замінюють людей, що виконують важкі, повторювані завдання, котрі дійсно забирають час та неохоче виконуються фахівцями різних профілів.

Є компанії, які пропонують роботизацію виробничих процесів. У свою чергу, їм також потрібні співробітники, здатні створювати відповідні пристрої. Тому попит на фахівців нового типу зросте, роботодавці створять нові робочі місця. Проте, важливо пам'ятати, що роботи мають обмежені можливості. Роботодавці, які вирішили роботизувати виробництво, повинні враховувати спочатку високі витрати на впровадження.

Підсумовуючи, обговоримо, як боротися з ринком праці, де пристрої та роботи почнуть відігравати важливу роль? Це, безумовно, варто враховувати при виборі правильної освіти та кар'єри. Якщо є підстави вважати, що деякі позиції скоро буде автоматизовані, абітурієнтам варто задуматися про вибір іншого профілю, а фахівцям з досвідом — про переорієнтацію та придбанні додаткових компетенцій. Роботодавці все частіше звертають увагу на м'які навички. Наприклад, міф про замкнутого програміста поступово відходить у минуле. Тепер ІТ-фахівці повинні також мати високі навички міжособистісного спілкування. Також, можливо, необхідно задуматися про те, як використовувати пристрої, представлені у компанії.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини