Громадський транспорт в Польщі. Правила використання

9307
Facebook Twitter
Громадський транспорт в Польщі. Правила використання

Стаття буде корисна не лише для туристів, та візитерів на короткий термін, але і для тих іноземців, які планують провести в Польщі тривалий час, з метою навчання, роботи та інших.

Якщо Ви прийняли рішення здобувати вищу освіту в країнах ближнього закордоння, наприклад, в Республіці Польща, варто вивчити особливості проживання, такі як: правила найму житла, місця для бюджетних та смачних обідів/вечерь, правила користування громадським транспортом, та інші нюанси. Те, що для українських студентів, які обрали польські установи вищої освіти, специфіка придбання квитків на транспорт — не звична, давно відомо. Відмінність не тільки у вартості, але й у методі оплати проїзду. Варто віддати належне, система розв'язки, умови перевезення та графіки відправлення від конкретно зазначених станцій — вражають не тільки українців, а й більшість жителів СНД. Стаття буде корисна не лише для туристів, та візитерів на короткий термін, але і для тих іноземців, які планують провести в Польщі тривалий час, з метою навчання, роботи та інших через те, що ми розглянемо всі тонкощі громадського транспорту.

Особливості польського громадського транспорту

Безсумнівно, поляки є слов'янською нацією, але в питаннях, що стосуються транспортної інфраструктури, вони схожі на педантичних німців. Цікавий факт, кожне місто має транспортну компанію (або кілька, як у Варшаві, чи великих містах), яка забезпечує все місто послугами такого роду. Всю систему умовно можна поділити на:

  • автобуси;
  • метро;
  • трамваї;
  • SKM, які являють собою швидкісні та повільні потяги. Вони здатні переміщатися двома або навіть трьома зонами міста.

Лінії метро прокладені тільки в деяких містах: Варшаві, Вроцлаві, Лодзі та Кракові. Не має значення, з якою метою Ви прибули в РП, плануючи затриматися на тривалий час, краще придбати Karta Miejska. Дану карту можна поповнювати щомісяця або один раз в три місяці (поповнюючи на більш тривалий термін, можна більше заощадити), та користуватися без обмежень у кількості та на всіх зазначених вище різновидах транспорту. Іноді, в найнесподіваніші моменти, в автобус, метро та інші громадські засоби пересування, може зайти kanarów (співробітник компанії, який виконує обов'язки кондуктора) та перевірити наявність талона на проїзд (звірити з поточною датою та переглянути, чи вкладається пасажир в тимчасові терміни) або карту.

Специфіка польських талонів на проїзд

Квитки відрізняються за вартістю, а також, часом, який можна провести в дорозі. Можна розрізнити наступні типи:

  1. Разові талони. Насправді, ними можна скористатися в різних видах транспорту декілька разів, але, важливо стежити, щоб термін активації не закінчився під час шляху, не більше 60 хвилин. Середня вартість становить 4 злотих.
  2. Добовий квиток. Талон, який діє протягом 24-х годин на всі види міських поїздок, та обходиться в 15 злотих.
  3. Талон на три доби. За 72 години доведеться викласти 30 злотих, але в більшості міст цей різновид скасували.
  4. Місячна міська карта. Виглядає як банківська карта з фотографією, є іменною та потребує щомісячного поповнення до 120 зл.
  5. Карта на три місяці. Обійдеться в 280 злотих, поповнити можна в будь-якому kasowniki (автоматі) Вашого перевізника.

Варто звернути увагу, що, якщо Ви приїхали в Польщу з метою навчання та отримали в своєму закладі вищої освіти студентське посвідчення, можна отримати п'ятдесяти відсоткову знижку на всі різновиди квитків.

Отже, всі системи громадського транспорту повністю автоматизовані від відкриття дверей до покупки проїзного талона. Для українців, росіян та ще деяких іноземців — це незвично, але в Європі такі системи є нормою. Спочатку, процес здається складним та забирає багато часу, але, з часом, можна оцінити переваги та кардинально змінити свою думку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини