Евакуація українських студентів з Польщі. Що треба знати?

3303
Facebook Twitter
Евакуація українських студентів з Польщі. Що треба знати?

Станом на зараз у Польщі перебуває понад 2000 українських студентів, які не скористалися нагодою повернутися на Україну до офіційної дати закриття міжнародних сполучень у зв'язку з коронавірусом. Серед них і чимала кількість студентів UP-STUDY.

Нагадаємо, що президія польських міст наполегливо закликає українських студентів залишатися у Польщі та продовжувати онлайн навчання, а у разі необхідності держава готова забезпечити їх на рівні з поляками соціальним захистом та безкоштовною медициною. На думку польських управлінців для дітей буде більш безпечніше залишитися у Польщі, ніж їхати додому, контактуючи з великою кількістю людей на вокзалах та у громадському транспорті, черги на наземних кордонах теж зараз великі. Окрім цього, для тих студентів, хто не з великих міст України стане зараз проблематично дістатися додому з аеропортів Києва та Львова, оскільки міжміські перевезення обмежені. Воєвода міста Вроцлава просить іноземних студентів зрозуміти, що карантин - це не канікули, тому варто залишатися на місці та очікувати завершення епідемологічних обмежень, керуючись інструкціями від уряду.

До уваги студентів, які не встигли повернутися додому до 17 березня, проте, незважаючи на рекомендації уряду Польщі, бажають бути евакуйованими на батьківщину, повинні виконати наступну інструкцію для постановлення себе на чергу у список найближчих евакуаційних рейсів до Києва, що будуть здійснюватися за підтримки Посольства України у Польщі. Важливо пам'ятати, що евакуація відбувається лише до м. Києва, якщо Ви не зі столиці, то питання доїзду до свого міста в подальшому евакуйований вирішує сам. Варто пам'ятати і про двотижневу обов'язкову обсервацію,яка Вас чекатиме, як учасника евакуаційного рейсу по поверненню на Україну.

Якщо Ви не готові до таких умов, - краще залишатися у Польщі. Варто пам'ятати, що в Україні не працюють ні візові центри, ні консульські установи, тому якщо Вам потрібно терміново оформити наступну візу, то в цьому немає сенсу, Ви не зможете цього зробити. Після закінчення візи у Вас є ще 90 днів повністю легального перебування у Польщі по безвізу. Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію, на період карантину, після закінчення візи, безвіз для українців автоматично вступає в силу, без необхідності робити виїзд/в'їзд, крім того будь-які порушення несвоєчасного виїзду для іноземців з Польщі по закінченню терміну перебування у період дії карантинного режиму між країнами не діють, тобто Ви не будете нести відповідальність за те, якщо у Вас закінчилася віза, а Ви не виїхали, бо був карантин (УВАГА! такі послаблення діють лише на період карантину).

Якщо Ви у Польщі і Вам необхідна допомога: медична чи соціальна, будь ласка, подзвоніть на цілодобову гарячу лінію уряду Польщі для отримання оперативної допомоги: 800 190 590 

Якщо Ви вирішили, не зважаючи ні на що, їхати на батьківщину: першим кроком, зверніться, будь ласка, до Посольства України у Польщі, написавши лист, на дану електронну пошту: emb_pl@mfa.gov.ua, consul_pl@mfa.gov.ua чи подзвоніть за телефоном гарячої лінії у Польщі: +48-22-622-47-97, +48-22-621-39-79. У листі чи по телефону Вам необхідно буде чітко надати такі свої контактні дані:

  1. ім'я, прізвище та по батькові (українською мовою та на латині, як у закордонному)
  2. контактний телефон у Польщі, який на зв'язку завжди
  3. контактний телефон в Україні Ваших батьків
  4. місце вашого тимчасового перебування (місто та повна адреса)
  5. та повну готовність до повернення в Україну.

Тема листа: "Евакуація з Варшави_Прізвище та ім'я"

Надалі з Вами зв'яжуться до узгодження дати та часу евакуаційного рейсу.

За вказаними контактами Вас будуть інформувати щодо місця, дати та часу відправки спеціального рейсу в Україну з Варшави до Києва.

Ціна евакуаційного рейсу для студентів з точки-хабу у Польщі - міста Варшава буде надана за пільговою ціною (у разі авіа або залізничного рейсу) або безкоштовно (у разі евакуації на автобусі).

Поспішайте подати свої дані до Посольства України у Польщі, щоб уже у найближчі дні Вас поставили на рейс на батьківщину. Перед тим, як скористатися евакуаційним рейсом, Ви повинні будете підписати угоду відповідальності на обов'язкову обсервацію на 2 тижні по приїзду.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини