Без візи в Європу. Які документи необхідні?

6635
Facebook Twitter
Без візи в Європу. Які документи необхідні?

Дана стаття буде корисна для всіх категорій українських громадян через те, що ми розглянемо всі особливості безвіза, а також перерахуємо документи, які є обов'язковими для успішного перетину кордону з ЄС.

Україна довго прагнула до безвізового режиму з країнами Європейського Союзу, та з червня поточного року — це стало реальністю. Навіть ті, хто не в курсі останніх подій в Україні, не могли не помітити величезний ажіотаж, який розгорівся в останні місяці навколо біометричних паспортів. Адже, саме наявність закордонного паспорта нового зразка є основним документом, який дозволить перетнути кордон з іноземними державами «без візи». Насправді, завдяки цьому нововведенню, сотні українців, які люблять проводити відпустку за межами рідної країни, а також тих, хто потребує частих, але коротких відряджень, заощадили чимало коштів на оформленні шопінг візи, та короткострокового Шенгену. Дана стаття буде корисна для всіх категорій українських громадян через те, що ми розглянемо всі особливості безвіза, а також перерахуємо документи, які є обов'язковими для успішного перетину кордону з ЄС.

Список необхідних документів для перетину «без візи»

Як вже уточнювалося, найголовніше — це наявність біометричного паспорта, який виглядає як звичайний старий зразок, але на титулі красується логотип, який вказує на наявність в ньому чіпа з відбитками пальців. Далі, потрібно зібрати наступні документи:

  • оформити поліс медичного страхування, з зоною покриття усією Європою;
  • страхування цивільної відповідальності, якщо поїздка буде відбуватися особистим автотранспортом;
  • документ, який підтверджує мету поїздки;
  • документ-свідоцтво про намір повернеться на Батьківщину (авіаквиток, квиток на поїзд, автобус);
  • довідка-виписка з банку про стан валютного рахунку, з достатньою кількістю коштів, щоб покрити витрати під час перебування за кордоном, або дорожні чеки.

Якщо Ви не перебуваєте в чорному списку будь-якої з країн-учасниць укладеної домовленості, та не порушували там місцеві закони раніше, тоді проходження митного контролю має пройти без проблем. Також, варто пам'ятати, що кожна держава має свої критерії до суми, яка необхідна туристу на один день перебування в країні.

Які країни відкриті для короткострокових відвідин?

Загалом, термін перебування на території іншої держави становить до 90 днів, один раз в півроку, але краще його розрахувати, використовуючи «калькулятор Шенгену». До доступних безвізових країн тепер для українців відносяться тридцять держав, серед яких:

1. Чотири країни Шенгенської угоди: Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн та Швейцарія.

2. Країни Європейського Союзу, крім Великобританії та Ірландії, які залишили за собою право ведення візової політики на свій розсуд, ще в момент вступу в ЄС.

3. Чотири країни, які на входять в шенгенську зону, але входять до ЄС: Румунія, Болгарія, Кіпр та Хорватія.

4. Країни-крихти: Ватикан та Монако.

Відповідно до умов договору, використовувати перетин по безвізу можна для туризму, коротких відряджень, наукових конференцій, семінарів, симпозіумів, короткострокових мовних курсів, нанесення візитів друзям, та іншим цілям, які не вимагають від Вас перевищення допустимого терміну. У той же час, категорично забороняється працювати, навчатися для досягнення будь-якого науково-кваліфікаційного рівня, або облаштовувати свій побут. У разі ігнорування закону, країна, на території якої знаходиться іноземний громадянин, має право депортувати порушника, з подальшою забороною в'їзду.Отже, виїзд з країни за умовами безвіза не складає особливих труднощів, головне — все продумати та підготуватися. Врахуйте, якщо Ви плануєте вчитися за кордоном, наприклад, в Польщі, тоді для Вас нововведення не актуально, адже мінімальний термін перебування в РП складе півтора року.

У цій ситуації, потрібно або бути володарем Карта Побиту, або відкривати національну візу категорії D. Це ж стосується власників старих закордонних паспортів, в залежності від цілей, та терміну перебування, до закінчення дії паспорта, потрібно буде оформляти відповідні візи, ну, або набратися терпіння, та оформити біометрію.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини