2019 рік оголошено роком математики у Республіці Польща

7232
Facebook Twitter
2019 рік оголошено роком математики у Республіці Польща

Сенат Республіки Польща, визнаючи заслуги польських математиків у світовій науці, прийняв резолюцію, в якій 2019 рік був оголошений Роком математики.

Сенат Республіки Польща, визнаючи заслуги польських математиків у світовій науці, прийняв резолюцію, в якій 2019 рік був оголошений Роком математики. Його ідея полягає у тому, щоб «вшанувати польських математиків та їх досягнення, а також оцінити важливість цієї галузі науки у розвитку суспільства». До речі, нинішній рік стане символом й декількох інших подій та людей, тому варто ознайомитися з переліком більш детально.

У 2019 громадяни Польщі та інші зацікавлені нерезиденти країни відзначають сторіччя з дня заснування Математичного товариства у Кракові, створеного 2 квітня 1919 року, а потім перетвореного — 8 квітня 1919 року у Польське математичне товариство (Polskie Towarzystwo Matematyczne (PTM)). Ідея оголосити 2019 рік періодом математики народилася з ініціативи краківського відділення PTM — доктора Леокардія Бялас-Л’єз (Ягеллонський університет), професора Войцеха Мітковського (AGH) та професора Бренда Марека з Сільськогосподарського університету у Кракові під час бесіди з ректором JM Сільськогосподарського університету у Кракові, проф. доктором Влодзімежем Сади у квітні 2017 року.

Завдяки зусиллям краківської громади, Головна Рада PTM на своєму засіданні 18 вересня 2018 року у Любліні оголосила Ювілейним роком математики — 2019 й, одночасно призначивши професора Марека Птака, віце-президента Краківського відділення PTM, своїм координатором.

Завдяки подальшим зусиллям Сенату Республіки Польща, присвяченим цим фактом, після проходження законодавчого процесу 20 грудня 2018 року на пленарному засіданні Сенат країни ухвалив резолюцію, в якій 2019 рік був оголошений Роком математики з усіма наслідками, що випливають та почестями.

Кілька покровителів 2019 року було зазначено Сеймом у липні, а п'ять інших можна було дізнатися вже наприкінці грудня. За підсумком, їх буде вісім, бо Сенат, попри рішення другої палати, також прийняв, що 2019 рік буде роком Станіслава Монюшка (200-річчя від дня народження) та Люблінського союзу (450-річчя від дня укладення). Ще він збирається вшановувати Анну Валентинович (90-річчя), письменника Густава Херлінга-Грудзинського (сторіччя від дня народження) та силезьке повстання (століття початку першого з них). У свою чергу, Сенат вирішив, що 2019 рік буде роком піаніста та композитора Марії Шимановської (230 років від дня народження), Лігії Морської та Жечни (століття організації), ну і, як вище згадувалося, і Математики (століття Польського математичного товариства).У Сеймі були втрачені проекти шанування Марека Едельман, Барбари Скарга, річки Одри та Польського Червоного Хреста. Деякі, тому що вони були представлені після встановленого терміну, у тому числі той, який говорить про Едельманн.

Сейм вшанував тільки осіб та події, зазначені слов'янською більшістю. За винятком Монюшко, кандидатура якого була представлена ​​PSL.Резолюції Парламенту про Рік Монюшко, Силезького повстання та Люблінського союзу не викликали суперечок. Те ж саме було б з резолюцією, що стосується Густава Херлінг-Грудзинського, якби депутат Джоанна Лічоцька (Закон та Правосуддя), враховуючи заслуги автора, не сказала, що цей ідіотизм викликаний відсутністю посткомуністичної декомунізації та розселення комуністичних злочинців у Польщі. На що відповів заступник Стефан Несіловський (PSL-UED), звинувативши її у використанні Густава Херлінг-Грудзинського у поточній політичній боротьбі. Члени правлячої партії також вказали на невігластво, бо Херлінг-Грудзинский — попри те, що було написано у резолюції — не був першим письменником, який описав радянські табори. Проте останній все ж після суперечок буде символом нового року.У багатьох покровителів 2019 є глибокий сенс, щоб до нього докопатися, потрібно досліджувати кожен окремо.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини