Лабораторії Фітотрона сільськогосподарського університету у Кракові — 50 років!

8400
Facebook Twitter
Лабораторії Фітотрона сільськогосподарського університету у Кракові — 50 років!

З 9 по 10 вересня в Інституті каталізу та фізики поверхні Польської Академії наук (ul. Niezapominajek 21) будуть проходити ювілейні урочистості з нагоди 50-річчя Фітотрон лабораторії університету сільського господарства у Кракові.

З 9 по 10 вересня в Інституті каталізу та фізики поверхні Польської Академії наук (ul. Niezapominajek 21) будуть проходити ювілейні урочистості з нагоди 50-річчя Фітотрон лабораторії університету сільського господарства у Кракові (Laboratorium Fitotron Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie). У рамках заходу буде організована наукова тематична конференція «Фітотрона лабораторія — незамінний дослідний інструмент у сільськогосподарських науках», відвідування фітотрону та майстер-класи для молоді. Під час події кожен учасник, попри рівень освіти, специфіку діяльності та інші фактори, зможе почерпнути корисну інформацію для себе, тому їй варто приділити належну увагу.

Історія лабораторії та специфіка її функціонування

Фітотрона лабораторія була побудована у 1966-1970 роках. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям Вищої сільськогосподарської школи (пізніше перейменованої у Сільськогосподарський університет, а потім у Сільськогосподарський університет ім. Уго Коллустая у Кракові) та Польської Академії Наук, яка тоді була заводом з фізіології рослин та нинішнім Інститутом фізіології рослин у Фітотроні.

Ініціатором створення єдиної лабораторії у Польщі, у ті часи, був покійний професор Адам Марковський, який у п'ятдесяті роки отримав грант у розмірі 25 000 доларів від Фонду Рокфеллера на модернізацію інвестицій. Університет та міністерство науки та освіти Республіки Польща не змогли його фінансувати власним коштом. Завдяки додатковим коштам, наданим владою PAN (3 мільйони та 100 000 злотих), ця унікальна дослідницька база була успішно завершена, та, зокрема, вона була оснащена необхідним обладнанням. Будівництво Фітотрона відбувалося у 1966-1970 роках за участю Przedsiębiorstwo Budowy Huty im. Lenina. Кліматичні умови контролювалися комплектом холодильних та контрольних приладів. Співробітники Сільськогосподарської академії та Відділення фізіології рослин Польської академії наук створили команду вчених високого класу, котрі виконували важкі дослідницькі завдання з розуміння складних фізіологічних та біохімічних процесів врожайності сільськогосподарських рослин. Було встановлено співпрацю з вченими з Німеччини, Чехословаччини, Угорщини, Радянського Союзу або Швеції, а також з численними польськими дослідницькими центрами.

Особливості діяльності об'єкта

Лабораторія дала можливість проводити випробування на установках у контрольованих умовах температури, світла та вологості. Велика площа камер, ізольованих від зовнішніх умов та теплиць, на яких можна було вирощувати тисячі рослин, відрізняла це місце від інших наукових структур. Така установа у ті часи існувала в Європі тільки у Вагеннінгені у Нідерландах, та у Києві — у тогочасному СРСР.

План святкування п'ятдесятиріччя лабораторії

З нагоди ювілею відбудеться наукова конференція під назвою «Фітотрона лабораторія — незамінний дослідний інструмент у сільськогосподарських науках». План конференції доступний на сайті заходу, або перейшовши за наступним посиланням: ttps: //krakow.dlastudenta.pl/studia/wydarzenie/wydarzenia-naukowe,obchody-50-lecia-powstania-laboratorium-fitotron-ur-im-hugona-kollataja, 173364.html.

Зауважимо, що церемонія відкриття призначена на понеділок, 11.00-11.45. У вівторок наукові семінари стартую о 9.00.

Більш детальна інформація про лабораторію: https://urk.edu.pl/index/site/3355/916.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини