ТОП-5 витрат для студентів у Польщі

1991
Facebook Twitter
ТОП-5 витрат для студентів у Польщі

Стаття стане у пригоді всім студентам іноземцям, які вважали за краще або збираються вчитися у РП, через те, що ми розповімо про ТОП-5 витрат учнів польських університетів.

Вибираючи структуру вищої освіти та розраховуючи свої річні витрати варто розуміти, що не тільки плата за навчальний рік становитиме головну статтю. Звичайно, це теж дуже важливо враховувати, але також не варто забувати про витрати на оренду житла, транспорт, харчування та інші важливі аспекти організації студентського побуту. Залежно від вибору країни навчання, ці поточні витрати будуть збільшуватися або скорочуватися. Як показує практика, найбільш комфортно та доступно українцям та іншим абітурієнтам з країн СНД вчитися у Республіці Польща, оскільки ціни на навчальний рік не високі, а поточні витрати можуть бути нижче, ніж, наприклад, в Україні. Стаття стане у пригоді всім студентам іноземцям, які вважали за краще або збираються вчитися у РП, через те, що ми розповімо про ТОП-5 витрат учнів польських університетів.

На що витрачають гроші студенти університетів Польщі?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY справедливо підкреслюють, що, на сьогодні, вартість навчання у будь-якому з приватних польських університетів навряд чи перевищує плату у ВНЗ України, тим більше Києва. Водночас, якість навчання та можливості, які відкриваються після отримання польського диплома у рази вище. Що стосується поточних витрат, основні статті складають наступні пункти:

1. Проживання. Тут все залежить від того, де саме вибрано місце проживання. Якщо це гуртожиток, то витрата становить 130-180 євро на місяць. При оренді квартири плата знаходиться у діапазоні 200-450 євро + комунальні платежі, які віднімають 35-45% від вартості оренди. Звичайно, якщо розглядати суборенду, тоді показники будуть нижчими.

2. Закупівля продуктів або відвідування закладів громадського харчування. У середньому, при правильному підборі магазинів та використанні онлайн покупок суми не будуть захмарні. При самостійному приготуванні їжі місячні витрати складуть 100-250 євро. Якщо віддавати перевагу закладам громадського харчування, але використовувати всілякі знижки та пільги, тоді витрати будуть аналогічними, тут все впирається у питання особистих переваг.

3. Використання міського транспорту. Найчастіше, студенти з чинною легітимацією оформляють проїзний на всі види засобів пересування на квартал з 50-ти відсотковою знижкою. У такому випадку, з огляду на тип проїзного (тільки містом чи ще за його межами), витрати складуть 141-268 злотих на три місяці.

4. Вільне проведення часу. У Польщі щорічно проходять безліч фестивалів, ярмарків, концертів з вільним входом та інших заходів, які принесуть масу позитивних емоцій, при цьому безкоштовно або за символічну плату. Відвідування театрів, кінотеатрів, виставкових центрів та інших культурних об'єктів можливо для студентів навіть зі знижкою. Витрати на місяць залежать від типу улюбленого дозвілля та обійдуться від 0 до 100 євро.

5. Подорожі. Це одна з улюблених статей витрат учнів польських ВНЗ. Майже щотижня вони мають можливість вирушати до різних європейських столиць, адже автобусні тури та перельоти з великими лоукостерами обходяться у копійки. Двічі на місяць подорожуючи за кордон необхідно розраховувати на 50-200 євро додаткових витрат (все залежить від обраної країни та пори року).

Отже, перерахований ТОП витрат, а також зазначені суми — це варіант для студентів, які прагнуть взяти від навчального часу максимум.

Не всі мають потребу у дозвіллі у клубах або відвідуванні ресторанів. Деякі студенти на час навчання знаходять підробіток та збирають на придбання житла або відкриття бізнесу. Все залежить від пріоритетів кожного учня, але поспішаємо Вас запевнити, що вчитися у Польщі, з урахуванням поточних витрат, не дорожче, ніж, на сьогодні, в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини