Знищення орендованого майна. Хто та за що платить?

2786
Facebook Twitter
Знищення орендованого майна. Хто та за що платить?

Хто та за що несе відповідальність, як захистити себе у разі додаткових витрат? Поговоримо про це ґрунтовно у даному нарисі.

Наші співвітчизники, як і значна частина абітурієнтів з країн СНД, все частіше схиляються до вибору університетів Республіки Польща, вбачаючи у цьому можливість реалізації трудового та особистісного потенціалу. Також великий вибір програм навчання та доступна плата за освітній рік є тими факторами, які остаточно переконують іноземців вступати до польських університетів. Що стосується питання проживання, варто уточнити, що основна маса студентів живуть на орендних квадратних метрах. При оренді квартири у Польщі, втім, як і в інших країнах, потрібно знати, як свої права, так і обов'язки. Найбільш часта проблема полягає у необхідності нести витрати за пошкодження або ремонт. Хто та за що несе відповідальність, як захистити себе у разі додаткових витрат? Поговоримо про це ґрунтовно у даному нарисі.

На що звернути увагу при пошуку та оренді квартири?

Жовтень вже зовсім близько, а це означає, що багато студентів вже відправляються до великих польських міст, щоб трохи організувати свій побут перед навчанням. Останні дні «свободи», а потім ще один рік боротьби з викладачами, більш складними предметами та, нарешті, з кредитами. Якщо хтось ще не знайшов місце для проживання на час навчання, безумовно, варто зайнятися цим питанням негайно. Вибираючи приватну квартиру, варто мати на увазі не тільки умови життя та відстань до університету, а й важливу інформацію про відповідальність за шкоду, яка у разі події виявиться неоціненною.

Хто та за що несе відповідальність?

До того, як орендар в'їжджає у квартиру, власник часто отримує депозит (Кауцію) для забезпечення будь-якого збитку.

Як правило, це розмір щомісячної орендної плати. Головне, щоб сума депозиту не перевищувала річної оплати, такі деталі вказані у відповідному законі. Якщо, все-таки сума була обговорена та прописана у договорі, рівна місяцю проживання, то іноді декількох сотень злотих може виявитися недостатньо, щоб компенсувати серйозні пошкодження. Та для такого орендодавця, безумовно, буде потрібно компенсація з боку виконавця події, тобто орендаря.

Як правило, орендар (студент) несе відповідальність за шкоду, завдану усьому видимому, тобто побутовій техніці, меблям, підлозі (плитка, килими, панелі та т.д.) та іншим предметам, «котрі виступають зі стін». Власник (орендодавець), несе відповідальність за те, що встановлено у стінах: в електричних, водопровідних та газових установках та т.д. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY особливо підкреслюють, що, щоб уникнути непорозумінь, перед укладенням договору, орендарю варто детально оглянути все майно квартири на предмет ламання, навіть зробити фото та підписати акт передачі-отримання, щоб убезпечити себе та, у разі, якщо був збиток від попередніх мешканців, не брати на себе відповідальність за чужі дії.

Що Ви повинні пам'ятати, орендуючи квартиру у будь-якому з польських міст?

Перед заїздом до квартири, необхідно підписати договір оренди. Це визначає сторони та їх зобов'язання один перед одним. Орендодавець включить у документ інформацію про те, що орендар зобов'язується передати приміщення у прийнятому стані, та що воно буде використовуватися за призначенням. Пам'ятайте, що, якщо Ви вносите зміни протягом терміну дії контракту, на які власник погодився (свердлити отвори в стіні), він не може вимагати компенсації.

Підбиваючи підсумки, варто підкреслити, що при оренді квартири, орендар несе відповідальність за збереження майна та того стану житла, в якому воно було отримано. Якщо збиток стався через провину квартиронаймача, це доведеться компенсувати. За ламання комунікацій, систем та подібного обладнання відповідає орендодавець.

Нагадаємо, що студенти, які вступають з нашою компанією за програмою «UP-STUDY», можуть розраховувати на безкоштовний пошук житла за вигідними умовами. Також, у разі непорозуміння з власником квартири, завжди можна звернутися до UP-SUPPORT, де кваліфіковані представники підкажуть, як вчинити у конкретній ситуації.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини